Gość Qashqai1.5dci Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Na zimnym silniku zdarza się, że po zmianie na 2 bieg i dodaniu gazu słychać przez chwilę dziwne terkotanie/stukanie, które potem ustaje. Czy to oznaka, że sypie się dwumasa? Czy są jakieś specyficzne objawy kończenia żywotu koła dwumasowego w Qashqaiu? Jakieś doświadczenia? Auto ma na przebiegu 120.000km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel198310 Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 A jak gasisz auto to wciskasz sprzeglo. Odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qashqai1.5dci Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Tak, zawsze wciskam sprzęgło zarówno przy uruchamianiu i gaszeniu silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel198310 Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Ruszaj po 5 minutach gdy sobie tak pochodzi na biegu jalowym . i tez to bedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qashqai1.5dci Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Jak już trochę pochodzi na biegu jałowym (ok. 5 min.) to potem nie ma tego efektu terkotania przy zmianie na dwójkę. Dzieje się tylko na zimnym tak jak już opisałem powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel198310 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Tak sobie mysle i mysle ze to od silnika dobiega. Podjec do mechanika albo trzeba poczytac w necie o obiawach zepsutego koła dwumasowego. I co sie okazało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość olsztar Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 miałem te same objawy .mechanik stwierdził że koło dwumasowe jest do wymiany . wymienił mi razem ze sprzęgłem.jest ok. biegi lepiej wchodzą,troszke mniej pali, nie szarpie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.