Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Spadek obrotów podczas opuszczania szyb

Gość Radzias

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

Ostatnio zauważyłem, że w mojej Almerze N16 1.8 2000r podczas opuszczania szyb na postoju spadają obroty z 1000 do 500 obrotów. Miał ktoś z Was taki przypadek i umie mi odpowiedzieć o co chodzi ? Dziwne to dla mnie. Po za tym samochód sprawuje się normalnie.

Z góry dziękuję za sugestie i odpowiedzi.

Pozdrawiam,

sprawdź ładowanie alternatora może przy wolnych obrotach nie wzbudza sie i dodatkowe obciązenie powoduje spadek mocy

czy jak włącasz dmuchawe na maxa to tez tak jest

czy jak włączasz ogrzewanie tylnej szyby to też tak jest

możesz po kolei włączać odbiorniki prądu i obserwować co się dzieje

Może któryś silniczek jest na wykończeniu, ma przebicie i pobiera dużo prądu. Mogą też być słabe styki, przetarty przewód.

Zdejmnij boczki sprawdź przewody-złączki, przeczyść, daj oliwki na prowadnice szyb, aby szyba lekko przesówała się w uszczelce i nie dawała takiego obciążenia silniczkowi.

Domykasz szyby, te domykają się, jeśli nadal trzymasz przyciski opór wzrasta, co za tym idzie pobór prądu, dlatego obroty spadają.

U mnie z kolei obroty skaczą podczas opuszczania czy podnoszenia szyb, co to może oznaczać?

Lekki spadek w granicach 50 - 100 obrotów to normalna rzecz. Ale 500 to już stanowczo za dużo.

Jeśli masz na biegu jałowym 1000 obrotów - jest to za dużo, powinno być około 700 (lub ciut więcej, zależy ile tam książka podaje).

Zmierz ładowanie podczas pracy na biegu jałowym oraz podczas opuszczania / podnoszenia szyb.

Ja obstawiam na problem z alternatorem lub padający akumulator.

Pytanie czy spadają w czasie opuszczania/podnoszenia czy przy domknięciu i trzymaniu przycisku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...