Gość orzełkas Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Witam, Nissan primera p11.144 1.8 benzyna 2000 rok bez gazu. Problem z autem rozpoczoł sie ok 2 miesięcy temu od spalonego bezpiecznika 15A od engin control unieruchomiło to auto ale wczesniej zauważyłem wzrastające obroty , po wymianie bezpiecznika przez ok tydzień było wszystko ok z wyjątkiem dziwnego zapachu w aucie ni to palona guma ni paliwo ni kabelki, potem zaczeły wariować obroty tnz jade wciskam sprzęgło a silnik pracuje równiutko na 1500 obr do momentu jak sie nie zatrzyma auta jak auto się zatrzyma obroty spadają do ok 850-900 . Zaprowadziłem auto do mechanika została wyczyszczona przepustnica i przepływomierz (tajemniczy zapach znikł:-)) fak auto dostało kopa ale problem obrotów pozostał, mało tego przy uruchomionym silniku przy wrzucaniu jakiegokolwiek biegi na postoju skaczą obroty od 1000-1300 obr . (wrzucasz 1 obroty na 1300 i spadaja do 1000) Czy może miał ktosik podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 A gdy jedziesz też Ci pewnie nie spadają obroty, przy przełączaniu na inny bieg(między biegami na wciśniętym sprzęgle). Dopiero gdy wyjmiesz bieg na luz!, spadają do 850/900! I tu masz przyczynę. Zmęczony docisk sprzęgła. Nie rozłącza do końca napędu, chodz działa niby prawidłowo.(Może czasem masz tak że ciężko wchodzi 1 i R?) Powstaje opor na wale napędowym i dlatego komputer podbija obroty. A po wyczyszczeniu przepustnicy jest jeszcze bardziej wrażliwy. Mam to samo. Więc sprzęgło do wymiany i to komplet. Inaczej skórka za wyprawkę! Dobre japońskie/kompetne z wymianą to 1tys.(650sprzęgło+po rabacie) Jeżeli masz zamiar pojeździć bez problemów i reklamacji. Znajdziesz i tańsze sprzęgło ale...powodzenia w użytkowaniu! Ja wolę poczekać i zamotować dobre. A na razie jeżdżę chodz mnie to WK...! Jak chcesz namiar na dobry warsztat(Józefów k/Otwocka/sprzęgła stosowane fabrycznie w Toyota)to podaj mi swój e-mail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.