Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

chłodnica klimatyzacji

oguh

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu napełnialem klime, czynnik nadal jest chyba, bo chłodzi, ale zauważyłem przy chłodnicy od strony pasażera na dole przy zejściu sie rurek wyciek zielony, czy to czynnik? czy da sie to jakoś zalepić? Czy od razu nowa chłodnica? Co polecacie zrobić?

ps. czy ten wyciek pojawia się tylko, gdy klima chodzi, wytarłem miejsce i auto stoi teraz, wycieku nie było, ale może ten olej tylko przy włączonej klimie wycieka?

co radzicie zrobić?

Miałem to samo ( wyciek w lewym dolnym rogu (zielonego) czynnika chłodzącego) 3 miesiące temu.

Pytasz co radzimy?

Ja radzę udać się do serwisu, który zajmuje się klimatyzacjami i to w miarę szybko. Jeśli dojdzie do wycieku całego czynnika to istnieje możliwość zatarcia sprężarki.

W moim przypadku rozszczelnił się tylko oring, wymiana samego oringu 30 zł. Ale do tego dochodzi dwukrotne spuszczanie czynnika, sprawdzanie szczelności i uzupełnianie. Dodatkowo zleciłem odgrzybianie klimy (chemiczne) i koszt zrobił się 750 zł.

Pozdrawiam

chodzi o ten oring z lewej strony ten większy - tam gdzie zaznaczyłem kółkiem na foto? no tam robi się zielono po wytarciu (dziś trasa ok 10 km, tylko a juz mokro) Powiedz mi czy technicznie trzeba demontować całą chłodnicę, czy z kanału są wstanie to zrobić, jesli to to?

i czy jesli czynnik spieprzy to sprężarka się w ogóle załączy, miałem wcześniej peugeota 307, tam sprężarka po prostu przy braku czynnika w ogóle nie ruszyła ...

post-50094-0-75138000-1341556872_thumb.jpg

...dokładnie o ten oring chodzi.

Technicznie... w moim przypadku nie było potrzeby demontażu chłodnicy.

i czy jesli czynnik spieprzy to sprężarka się w ogóle załączy? Nie wiem, mi na szczęście cały czynnik nie uciekł i wolałbym tego nie sprawdzać.

Zapomniałem dodać, że w kwocie 750 zł, o której wspominałem powyżej wymieniałem również osuszacz i filtr przeciwpyłkowy.

dzieki heckler, miałem identyczną sytuację. Mam naprawioną klimę, mam nadzieję, że teraz będzie ok. Oring padł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...