Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

OBD2 - jaki kabel

Gość Michauuu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i potwierdzam to co napisał DROPS, mam również Xtraila z 2005 2,2 dci i na kabelku ELM 327 i programie PCM-scan można zdiagnozować ECU silnika, natomiast na Clipie-Renault wszystko, łącznie z modułami komfortu.

Na 100% ELM 327 Ci nie zadziała z 2.2 Di. Mam ten sam problem. Kupiłem elm-a i nie działa. Znalazłem na necie coś takiego: Nissan Data Scan II który podobno czyta nawet błędy SRS nie tylko samego silnika. Problem polega na tym, że trzeba zakupić rekomendowany przez producentów programu adapter OBD2. W przyszły tygodniu zamówię: VAGCOM USB KKL 409.1 - koszt około 7 USD i zobaczę czy zadziała. Z tego co publikują twórcy na stronie programu to działa własnie z silnikami 2.2 Di.

Edytowane przez CyberAhmed

Na 100% ELM 327 Ci nie zadziała z 2.2 Di. Mam ten sam problem. Kupiłem elm-a i nie działa. Znalazłem na necie coś takiego: Nissan Data Scan II który podobno czyta nawet błędy SRS nie tylko samego silnika. Problem polega na tym, że trzeba zakupić rekomendowany przez producentów programu adapter OBD2. W przyszły tygodniu zamówię: VAGCOM USB KKL 409.1 - koszt około 7 USD i zobaczę czy zadziała. Z tego co publikują twórcy na stronie programu to działa własnie z silnikami 2.2 Di.

Widzę, że ktoś przerabia dokładnie ten sam problem co ja. ELM zadziała ale dla diesla od roku 2004 (chyba), wcześniejsze nie. Ja też mam 2.2dci z 2002 i szukam rozwiązania. Jak koledze się uda to proszę o relację. Muszę sam zrobić reset pompy wtryskowej, bo u mnie mechaników z tym brak :)

Czym kierować się przy zakupie ELM327? Powiem szczerze, że jako informatyk wolę kable niż BT ;) a ceny tych urządzeń zaczynają się od 40 plnów na allegro. Czy da się nimi sprawdzić pracę sond lambda i innych czujników czy tylko błędy (mam p12 1.8)? Dajcie znać czy urządzenia z aktualnej oferty będą dawać radę jak tu opisywane kilka lat temu.

Dzięki!

• 1 rok później...

Ja kupiłem Delphi DS150 i śmiga super. Koszt trochę spory po na Bluetooth to ponad 400 zł ale nie ma problemu z podłączeniem się do mojej diesla z 2002 roku. Co prawda engine zaczytuje jako X-Trail 2.2 Di ale wszystkie parametry pokazuje jak na dłoni w sofcie :). W pakiecie od razu dostaje się program wiec nie ma żadnej kombinacji i szukania programów. Z innymi programami nie próbowałem może w wolnej chwili pobawię się tym i jak się uda coś ciekawego ustalić to napiszę :)

Edytowane przez CyberAhmed

Czy ma ktoś opinię na temat V-Scan DS904, że strony viaken.pl? Można wybrać 4 marki, spore możliwości (przynajmniej tak piszą...). Cena: 849 zł. Myślałem zrzucić się z bratem i kuzynem.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Witam.nosilem z zamiarem kupna interfejsu i kupilem pewna firma sprzedaje w necie maxiecu i co ? jestem bardzo zadowolony robi tyle rzeczy ze zaden elm tego nie zrobi i bez jakniecia laczy sie z moja primera p12 1.9dci 2003r.

Selgros ostatnio rzucił na swoje półki motoryzacyjne taki skaner pod obd2

http://selgros24.pl/Motoryzacja/Akcesoria-motoryzacyjne/Pozostałe-akcesoria-motoryzacyjne/V-SCAN/SKANER-DIAGNOSTYCZNY-V-SCAN-OBD2-ITS/2_59389.do

Edytowane przez camello

• 2 miesiące temu...

Witam

Czy coś ruszyło w tym temacie?

Po czytaniu w necie zdecydowałem się na Elma na kablu i kilka programów oraz na Nissan Data Scan do silnika 1.8 beznzyniaka.

Co z tym kablem do programu nissan data scan do nissana ma być ten kabel VABCOM KKL?

Edytowane przez Fryc