aquariusmax Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Zauważyłem, że pod nowym autem w okolicach skrzyni zrobiła się tłusta plama. Co można zrobić: dolać oleju czy zlać i zobaczyć, czy w oleju są opiłki po pracy ze zmniejszonym poziomem i ewentualnie wymienić cały olej? Z co potem: pozwolić naprawiać skrzynię, czy domagać się wymiany skrzyni, ewentualnie auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) któryś z simeringów do wymiany , pewnie puścił żadne opiłki, żadna wymiana oleju, żadne wymagania zmiany auta podjedź do ASO niech zlokalizują simering i go podmienią ; będzie trochę odkręcania Edytowane 22 Lipca 2012 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) Tylko że auto ma miesiąc i od początku chodzi głośno (terkocze). Ostatnio coraz bardziej. A kałuża jest dość spora. Zauważyłem dopiero jak deszcze przestały padać i zrobiło się sucho. Podejrzewam, że może od początku cieknie, tylko myślałem, że to od klimy. Edytowane 22 Lipca 2012 przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 nagraj jak terkocze, bo terkotać to może milion rzeczy podstaw karton na po jeździe i zobacz po paru h organoleptycznie co to jest , czy to olej i skąd dokładnie cieknie poza tym migiem do ASO , po to samochód ma gwarancję żeby go obejrzeli i naprawili - za wycieki na porządnych SK samochody przeglądów corocznych nie przechodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Poza tym nie masz za bardzo wyjścia. Obecne obowiązujące przepisy prawne nie dają Ci żadnej podstawy do żądania wymiany samochodu. Owszem, takie hipotetyczna możliwość istnieje w ramach tzw. ustawy konsumenckiej, regulującej odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową, jednakże jest obwarowana ograniczeniem tzw. nadmiernego kosztu. Oznacza to, że wymiana samochodu jest nadmiernym kosztem dla sprzedawcy (co w sumie jest oczywiste) i w świetle prawa może go naprawić. Zatem tak jak pisał Paba. Nie kombinuj tylko migiem do ASO i niech naprawiają. Wyciek może być prozaiczną sprawą. Jednemu z kolegów w Note popuszczał korek spustowy. Wydaje się to nie możliwe a jednak. Wymiana korka i po problemie. Dodatkowo załapał się na wymianę oleju w skrzyni za friko. Twierdzi, że po tej wymianie skrzynia pracuje lepiej. Nikt nie wie czym zalewają skrzynie w fabryce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Manual, czy automat? Jaki silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Manualna. Na razie jednak mało ubyło, a kałuża spora. Wyczyszczone. Obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur07 Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Zauważyłem, że pod nowym autem w okolicach skrzyni zrobiła się tłusta plama. Co można zrobić: dolać oleju czy zlać i zobaczyć, czy w oleju są opiłki po pracy ze zmniejszonym poziomem i ewentualnie wymienić cały olej? Z co potem: pozwolić naprawiać skrzynię, czy domagać się wymiany skrzyni, ewentualnie auta? Zapomnij o wymianie auta, robocie skrzyni itp. Niestety kłania się montaż w fabryce, miałem podobne przygody w swoim nowym qashqaiu. U mnie pociła się uszczelka miski olejowej. Oczywiście w ramach gwarancji została wykonana naprawa, uparłem się na zalanie nowym olejem na co serwis dość niechętnie ale przystał. Samochód wjechał na warsztat, drzwi się zamknęły i pozostała mi wiara, że rzeczywiście po uszczelnieniu miski został zalany nowy olej. Co do skrzyni to niestety jest luźno spasowana i hałaśliwa, na moje marudzenie serwis stwierdził, że TTTM. Uparłem się na sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni i okazało się, że ponownie w fabryce ktoś się nie przyłożył do swojej pracy i zalał go zbyt mało. Serwis uzupełnił brak oleju, ale nie spowodowało to zmiany pracy skrzyni. Oddaj do ASO i niech uszczelnią wyciek w ramach gwarancji. Podejrzewam, że nic więcej nie ugrasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 (edytowane) Manualna. Na razie jednak mało ubyło, a kałuża spora. Wyczyszczone. Obserwować. uwielbiam te diagnozy i propozycje check się pali, kasują i obserwować przecież to oczywiste, że znów zacznie cieknąć albo na 99% znów się zapali powinni zabrać ten samochód na dzień, dwa - zaproponować zastępczy i usunąć wyciek czyli poprawić któryś z simeringów, albo objechać miskę czarnym sylikonem uprzednio ją zdjąć, odtłuścić, itp. wszystko na odwal a jakbyś sam zlazł i obczyścił to zmywaczem to oczywiście "panie, gdzie tu cieknie, wszystko ok" Edytowane 23 Lipca 2012 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Kolega miał to samo, w 2.0 benz., otrzymał propozycję naprawy lub wymiany na gwarancji-wybrał wymianę (ASO Warszawa Signella) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Rozumiem, że wymianę skrzyni a nie samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi