darek3759 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ostatnio zaglądając po spód samochodu zauważyłem, że na dole chłodnicy klimatyzacji wypadły wszystkie "żeberka" łączące poziome elementy. Zrobiło sie to dokładnie na wprost wlotu powietrza w dolnej części zderzaka (QQ z przed LF). Tak jakby kamienie , piasek lub coś podobnego zniszczyły te delikatne aluminiowe pionowe blaszki. W górnej części chłodnicy wszystko wygłąda jak nowe. Obawiam się czy pod wpływem drgań tych poziomych spłaszczonych rurek nie spowoduje to rozszczelnienia chłodnicy i potrzeby wymiany na nową. Czy ktoś tak może ma czy jestem odosobniony ? Ciekawe czy można to wymienić na gwarancji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) trzeba było sobie zrobić ochronę siatką tuningową jak koledzy radzili zgłosiłbym to do ASO, jednak jeśli jeździsz do Kaszubów w Gdańsku to absolutnie nie liczyłbym na sukces wycieków nie notujesz? temp w normie po dłuższym obciążeniu? jeździj i bądź przygotowany na podmianę chłodnicy we własnym zakresie (od ok. 500zł za Kagera, Valeo do 700zł za Nissensa), bo cena w ASO jest chora Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 U mnie w primerze przy myciu chłodnicy wyleciało pół rzędu lamelek, jeżdżę już z tym 2 lata i jest ok, jak nie ma wycieków i nie spadła wydajność klimy to tak zostaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ostatnio zaglądając po spód samochodu zauważyłem, że na dole chłodnicy klimatyzacji wypadły wszystkie "żeberka" łączące poziome elementy. Zrobiło sie to dokładnie na wprost wlotu powietrza w dolnej części zderzaka (QQ z przed LF). Tak jakby kamienie , piasek lub coś podobnego zniszczyły te delikatne aluminiowe pionowe blaszki. W górnej części chłodnicy wszystko wygłąda jak nowe. Obawiam się czy pod wpływem drgań tych poziomych spłaszczonych rurek nie spowoduje to rozszczelnienia chłodnicy i potrzeby wymiany na nową. Czy ktoś tak może ma czy jestem odosobniony ? Ciekawe czy można to wymienić na gwarancji ? Gdańsk, Elblag - zapomnij o gwarancyjnej wymianie. Watpię aby coś tutaj się zmieniło. Spróbuj może w Promotor, tam jak sie przekonałem ostatnio, mają ludzkie podejście. W moim przypadku przedwczesnie skorodowaną chłodnicę klimy (ok 1,5 roku eksploatacji/mały przebieg) udało się wymienić przy okazji pobytu na pd PL w Japan Motors. I to bez jakichkolwiek wymówek, że to normalne na naszych drogach, że to kamyki, itd (ASO Elbląg). Koszt bez gwarancji jaki wtedy usłyszałem to ok 4-5tys. Po wyjęciu z auta chłodnica dosłownie wysypała się cała z ramek, tak więc nie ma mowy o uszkodzeniu mechanicznym. Wada materiałowa jak nic, kwestia podejścia do klienta. Inna sprawa, że faktycznie warto zabudować siatką dolną część zderzaka... pisaliśmy o tym np tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3759 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Dziekuję za wszystkie podpowiedzi. Samochód właśnie kupiłem używany tak więc dopiero będe coś robił. Klima na razie chodzi więc na razie nie jest to problem pilący , ale zauważyłem go zaglądając wczoraj pod samochód i stąd pytanie. Spróbuję zajrzeć do Nissana na Mazurach i Pomorzu zachodnim. Wstawie jakąś siatkę i w ostateczności spróbuję wkleić coś pomiędzy poziome elementy żeby za mocno nie drgały. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez darek3759 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc123456 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Polecam metaliczną poxilinę, trzyma się jak złoto i dobrze ustabilizuje luźny fragment żeby się nie oberwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKKrzysiek Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Skraplacz jest objęty gwarancją. Nawet KMJ musi to respektować. Zwlaszcza że w 2.0 dCi skraplacz jest częściowo schowany za intercooler, a więc o uszkodzeniach mechanicznych trudno mówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3759 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Jak na razie w Pomotorze na Kartuskiej bez problemu przyjęli zgłoszenie i wyslali do Nissana. Zobaczymy jak to Nissan rozpatrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Skraplacz jest objęty gwarancją. Nawet KMJ musi to respektować. Zwlaszcza że w 2.0 dCi skraplacz jest częściowo schowany za intercooler, a więc o uszkodzeniach mechanicznych trudno mówić. chyba nigdy z nimi nie rozmawiałeś nie widziałem bardziej chamskiej obsługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3759 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Tak więc wszystko zakończyło się szczęśliwie i na gwarancji została wymieniona chłodnica w Promotorze (jak na razie u mnie mają plusa ). Teraz muszę zrobić tylko zabezpieczenie z siatki i myśle że to załatwi sprawę na najbliższe lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Ja też mam dobre zdanie o Promotor. Jak widać nie zawsze większy może więcej... Nie czuję się tam "anonimowy", maja ludzkie podejście i ceny. Dla przykładu podam ostatnią wymianę gwarancyjną opadających osłon p.słonecznych. Klepały, trzeszczały w czasie jazdy po nierównościach. Bujałem się z tym tematem po różnych ASO a tutaj szybka akcja i mam osłony idealnie przylegajace do podsufitki. Co np. w opini ASO Elbląg nie było wcale takie oczywiste. Mała rzecz a cieszy Ogólnie załatwiłem tam sprawnie kilka usterek. Dlatego "oznaczyłem" ostatnio ten serwis wlepą "NKP". Skraplacz jest objęty gwarancją. Nawet KMJ musi to respektować. Zwlaszcza że w 2.0 dCi skraplacz jest częściowo schowany za intercooler, a więc o uszkodzeniach mechanicznych trudno mówić. Jasne, ale w benzynie jest na pierwszej linii frontu i jak widać bywają problemy z wymianą gwarancyjna. U mnie problem miało z tym ASO Elbląg, Ciechanów i właśnie wspomniany wyżej KMJ Gdańsk. Może teraz coś się zmienilo w podejściu do tego tematu przez Nissana, nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi