Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

wymiana przegubów cena (drgania kierownicy)

szaman32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam takie pytanko!

mianowicie zajechałem do mechanika bo mnie lekko zaczeło nosic podczas hamowania i jazdy oraz miałem drgania kierownicy gdy przekraczałem 110 km/h (ale tylko nieraz)

mechanik stwierdził że mam lekką rozbieżność i przeguby wybite w przednim zawieszeniu

za części chce wziąźć 320 i za robociżnę 250

co wy o tym sądzicie?

opłaca się? :nissan2:

• 3 tygodnie później...
Gość walecboard

Części w miarę ok, natomiast robocizna jak dla mnie drogawo, wymiana przegubów to nie jest strasznie dużo roboty myślę że jakie 2 godzinki łącznie z ustawieniem zbieżności. Natomiast co do tych drgań to tak proforma zapytam czy wyważałeś wcześniej koła, bo to najczęstsza przyczyna.

Przeguby raczej nie powinny powodować drgań podczas hamowania. Zużycie zewnętrznych to taki charakterystyczny klekot przy przyspieszaniu na skręcie. Profilaktycznie podjedź do innego speca.

Bardziej szukał bym usterki w krzywej tarczy hamulcowej, lub przytartym mechaniżmie zacisków. I oczywiście sprawdź czy nie masz sprzywionej felgi. Ja mam tak u siebie, że niby koło jest wyważone, na wyważarce pokazuje zero, ale wyraźnie widać że otwór centrujący nie jest na środku, i występuje bicie ok 0,5-1cm na osi. Automatycznie przekłada się to na samochód, i w okolicach 120kph telepie całym samochodem. Niestety kasy na nowe felgi brak.

Robocizna trochę drogo, ale przegub jak najbardziej może powodować drgania kierownicy tylko przy hamowaniu (ojciec tak miał w corolli e11).

zacznijmy od tego , które kolega przeguby ma na myśli czy kulowe czy napędowe ... bo dla mnie to troche niejasno sformuowane,,,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...