buladag Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Witam! Samochód którego dotyczy sprawa to Nissan Almera 2001r z fabrycznym radiem Clarion PN-1628M (auto mam od nowości i instalacja nigdy nie była przerabiana). Wszedłem ostatnio w posiadanie używanej zmieniarki CE008 (Clarion PN-2302M) wraz z kablem. Problem jest taki: po podłączeniu zmieniarka miga wszystkimi diodami na pomarańczowo i pika, po naciśnięciu przycisku SRC na radiu wyświetla się komunikat NO MAG i to wszystko, przy naciskaniu przycisków "ton" piknięć się zmienia (jakby dodatkowe piknięcie w momencie przyciśnięcia), zmieniarka pika też po przyciśnięciu jakiegokolwiek przycisku, nawet na wyłączonej stacyjce, przy przyciskaniu wysunięcia na zmieniarce jest reakcja silniczków, ale jakby ociężała. Udało mi się po kilku próbach włożyć płytę, ale nic to nie dało. Z wyjęciem za to był problem, zauważyłem, że czasami wypluwa i wciąga płytę bez problemu, a czasami tylko coś mieli wewnątrz. W instrukcji nic nie ma odnośnie komunikatu NO MAG, wywnioskowałem, że dotyczy on chyba magazynka, bo w instrukcji samochodu była wymieniona funkcja "mix mag" czyli prawdopodobnie losowe utwory z różnych płyt. Co do kabla to na moje oko jest to samoróbka. Posiłkując się schematem ze strony http://elektron.pol....jlj24/studio24/ wychodzi na to, że zrobiony jest nieco inaczej, ale po przerobieniu zgodnie ze schematem ze strony wogóle nie widzi zmieniarki, a sama zmieniarka nie reaguje wcale. . Po rozebraniu zmieniarki również wszystko wygląda "normalnie" - brak połamanych elementów czy zębatek, kondensatory całe, laser czysty, wszystkie śrubki dokręcone. W internecie znalazłem informację, że może to być spowodowane tym iż zmieniarka nie jest przykręcona na swoje miejsce (brak masy), niestety sytuacja wygląda tak samo gdy jest wkręcona na miejsce czy tez leży osobno. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.