notek-a Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Tematów o dziwnych dźwiękach jest już kilka, ale żaden nie pasuje do tego co pojawiło się u mnie. Od pewnego czasu zaobserwowałem pykanie - cykanie w środku samochodu. Dźwięk przypomina cyknięcie jakiegoś przełącznika elektrycznego - takie podwójne, jakby jakiś przekaźnik się załączał i wyłączał. A dobiegają te dźwięki jakby z dwóch miejsc - z tylnej dolnej części fotela kierowcy - jakby spod siedziska i z okolicy tylnego prawego słupka za tylnym siedzeniem na wysokości gdzie w obudowę słupka wchodzi pas bezpieczeństwa. Dźwięk ten nie przypomina trzeszczenia plastików - sprawdziłem zresztą już chyba wszystko w samochodzie co mogło by się poruszać i w ten sposób pykać. Co dziwne - pojawianie się tego dźwięku nie jest jakby związane z bujaniem się samochodu na nierównościach, a najczęściej pojawia się np. przy odpuszczeniu gazu, wciśnięciu i puszeniu sprzęgła, wciśnięciu gazu, zmianach biegu, zmianie (odpuszczeniu lub mocnym wciśnięciu) gazu ale nie chodzi o gwałtowne ruchy tylko lekkie nawet operowanie. Nie pojawia się też za każdym razem, tylko najczęściej w tych przypadkach, ale też czasami w innych. Co jeszcze dziwniejsze - prawie nie pojawia się w tych samych przypadkach jeśli samochód stoi z włączonym silnikiem (prawie - bo sporadycznie się pojawia). Może trochę długi opis ale właśnie o to chodzi, że ciężko jednoznacznie to opisać. I nie chodzi o to, że mi to cykanie przeszkadza tylko bardziej niepokoi mnie to, ze może to jest jakiś przełącznik, który trochę szwankuje i niedługo padnie. Co o tym myślicie? Ma ktoś jakiś pomysł? A może ktoś tak miał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Jeżeli dobiega spod fotela,to może to być sprężyna pod siedziskiem,a z tyłu? U mnie też czasami dobiega takie cyknięcie,jest to dość mylące bo strzelający plastik upodabnia się do metalu Z tyłu nie ma żadnych przekaźników ,przełączników,może klamra pasa gdzieś stuka,czasami też mam tak jak pasażer z tyłu wysiądzie,a pas się źle ułoży.Czasamipólka sobie pyka na zatrzaskach. Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) jak wspomniał jacko - półka w note opiera się od strony kanapy na dwóch plastikowych kołkach, które siedzą w gniazdach i mają sporo luzu - na czoło tych kołków warto przykleić przycięte filcowe podkładki pod nogi mebli, co skutecznie zmniejsza przemieszczanie poprzeczne. Tył półki - od strony bagażnika opera się na plastikowych "uszach" które wychodzą z tylnych narożników komory bagażnika. W tym miejscu nie żałowano twardego plastiku. Miałem podobny przypadek - postukiwanie (poskrzypywanie? - też nie bardzo potrafię nazwać charakter dźwięku) dochodziło właśnie z okolicy prawego, tylnego narożnika karoserii. Po długim śledztwie ustaliłem,że winę ponosi właśnie to plastikowe ucho na którym opiera się prawy narożnik półki. Potraktowałem miejsce mocowania jakimś smarem z sprayu (chyba teflonowym), co skutecznie zabiło świerszcza Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Mam to samo, chyba nawet w podobny miejscu. Kołek który wychodzi z półki, opiera się na plastiku i gdzieś tam mam świerszcza szczególnie głośno gra przy pokonywaniu różnego rodzaju zakrętów.... myślałem może że uspokoję go unikając zakręcania... ale nie... nie udało mi się jeszcze przejechać miasta na wprost Pewnie zastosuję jakieś smarowidło.... powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Jak pisałem, dźwięki te nie są związane z wybojami, zakrętami - mogę jechać długo z jednostajną prędkością po wybojach, samochodem buja a nic nie słychać, a wystarczy nawet na prostej równej drodze puścić gaz i już pyknie. Sprawdzałem zresztą wszystkie możliwe elementy ruchome i nie ruchome - nic takiego dźwięku nie wydaje, także klamry pasów. Ale dzięki za wszystkie podpowiedzi. Sprężyna fotela - może?, ale czemu nie pyka jak się wiercę na postoju, albo na nierównościach a tylko w opisanych momentach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Jak odpuszczasz gaz, samochód bezwładnościowo z siłą zależna od prędkości, nurkuje trochę do przodu. Na karoserię działa wtedy pewne przeciążenie. To z tego wynika powoduje u Ciebie wspomniany dźwięk. Może faktycznie coś z fotelem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Może masz rację, ale przeciążenia działają też przy hamowaniu i przyspieszaniu, powinno też słychać to przy bujaniu samochodem na nierównościach - a to nie występuje. Za to np. jak stanę na skrzyżowaniu i wciskam potem sprzęgło - wtedy też zdarza się że pyknie. Nie pyka natomiast jak samochód stoi i poruszam fotelem, nawet jak na nim siedzę i się mocno wiercę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Note lubi generować dźwięki, których nie można zidentyfikować. W moim też coś czasem "puknie" - ale nie na nierównościach, tylko np. podczas cofania lub przy zjeździe z ronda lub na ostrym zakręcie. Jak samochód się "rozgrzeje" efekt praktycznie zanika... Też ciekawostka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Kiedyś w Renault Kangoo przy przyspieszaniu miałem zawsze takie głuche stuknięcie po chwili od depnięcia.... Myślałem, dumałem... zawieszenie... coś z amortyzatorami, hamulcami albo Bóg wie co jeszcze.... a okazało się, że pudełeczko z trójkątem awaryjnym - postawione gdzieś między tylną kanapą a kratą bagażnika przy przyspieszaniu stawało do pionu by za chwilę opaść w swoje miejsce z hukiem .. tak że pukać może praktycznie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Prawie mnie przekonaliście, że to może fotel, ale dlaczego po zgaszeniu silnika w żaden sposób (nie wiadomo jak się wiercąc lub ruszając fotelem) nie da się wymusić takich dźwięków. To jest jakby związane z gazem, obrotami silnika, sprzęgłem, biegami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czeslaw4 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) Prawie mnie przekonaliście, że to może fotel, ale dlaczego po zgaszeniu silnika w żaden sposób (nie wiadomo jak się wiercąc lub ruszając fotelem) nie da się wymusić takich dźwięków. To jest jakby związane z gazem, obrotami silnika, sprzęgłem, biegami... Takie dźwięki niekoniecznie są tam skąd je słyszysz. Najlepiej abyś kogoś posadził na tylnym siedzeniu i przejechał się. Możesz także posadzić kogoś za kierownicą i sam usiąść z tyłu i wówczas ustalisz skąd dochodzą odgłosy. Miałem podobny przypadek już dawno, jeszcze w Polonezie. Byłem pewien, że huczy mi łożysko w prawym tylnym kole a jak się potem okazało, padło łożysko w tzw."suce" na wale napędzającym które jest usytuowane pod przednimi siedzeniami. W Twoim przypadku te odgłosy mogą także pochodzić całkowicie z innego miejsca. Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez Czeslaw4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.a.polak Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Może spróbuj zjechać z górki na wyłączonym silniku :-) Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi