Gość Fasteriusz Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Ale w skrzyni nie ma zadnego bagnetu do sprawdzenia pomiaru oleju? ile mam go ewentualnie dolać i jakiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Ale w skrzyni nie ma zadnego bagnetu do sprawdzenia pomiaru oleju? ile mam go ewentualnie dolać i jakiego ? jak spojrzysz na skrzynie biegów, to od przodu powinna być wkręcona taka śruba na imbus bądź czworokąt. Wykręcasz ja i dolewasz oleju do jej poziomu (tego na 100% pewien nie jestem, zaraz ktoś potwierdzi albo zaprzeczy.). wiem za to na pewno, że w dieslu wchodzi 5 l a w benzyniakach niecałe 3 Olej, jeśli wiesz, że ci ucieka, to dolej jakiegokolwiek 75w80 lub 75w90 GL4 ewentualnie GL4/5 (to jest dość istotne. samo GL5 się nie nadaje). Może być nawet półsyntetyk, niekoniecznie pełęn syntetyk jak wszyscy tu zalecają, bo raczej prędzej niż później będziesz musiał i tak oddac skrzynie do wymiany uszczelniaczy i łożysk. Olej przecież nie przestanie nagle wyciekać. Nie ma co więc lać jakiejś super wypasionej marki za 40zł/litr. Wystarczy taki za 20-25. Edytowane 18 Września 2012 przez nunu85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fasteriusz Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 ok dzięki za informację i pomoc. Jutro postaram sie tym zająć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Skalpel90 Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Ten dźwięk był słyszalny tylko i wyłącznie jak auto było na biegu, natomiast jak sprzęgło wciśnięte to przestawało, natomiast co do tego dźwięku to ten u Ciebie jest taki jakby coś o coś obcierało, u mnie ten dźwięk był jednostajny, narastało tylko natężenie tego ,,buczenia" wraz z prędkością jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fasteriusz Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 rzeczywiście brakowało oleju ale jakiegoś konkretnego wycieku nie ma ogladalem ją jakiś czas tylko sie delikatnie poci. Kurde nie mam pojęcia co to może być sprawdzaliśmy każde koło jak auto było podniesione zero stukania ale jak juz stoi na glebie to cos tam puka albo trze nie wiem. Szkoda mi wywalac 1k jezeli to nie zaleczy sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 czyli dolałeś oleju i hałasy są nadal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestio_vip Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) U mnie slychac ciagle buczenie, cos jakby wlozyc kubek plastikowy pomiedzy szprychy w rowerze. Dzwiek ten jest slyszalny od momentu ruszenia. Slychac go ciagle, bez wzgledu na to czy zmieniam bieg, czy wciskam sprzeglo - gdy jade, slychac go zawsze. Glosnosc tego buczenia zmienia sie poprostu wraz z predkoscia i tak samo cichnie, gdy zwalniam. Nie mam pojecia co to, ale niepokoi mnie to, bo od tygodnia slysze go coraz glosniej:/ Czy to ten mechanizm roznicowy, czy moze tez brakuje mi oleju w skrzyni? Edytowane 4 Lutego 2013 przez nestio_vip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość an_ma Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Witam, odgrzewam ten temat ponieważ mam podobny problem. W mojej almerce coś huczy, buczy, jakby miał startować boening Dźwięk ten pojawia się od 40 km/h. Obstawiałam zużyte łożysko w kole i z tym pojechałam do mechaników. Jeden (młody) po podniesieniu samochodu stwierdził brak szumu, którego przyczyna miałoby być łożysko i obstawił skrzynię biegów. Odkrył cośtam na półoskach... i ustalił, że przyczyna huczenia leży w skrzyni. Drugi (starszy) uznał po przejechaniu się samochodem i wykonywaniu skrętów (na jałowym też), że to jednak łożysko koła. Komu wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 U mnie było to łożysko półosi - ponoć standard w Almerach, koszt 240zł z robocizną. Dowiem się w którym warsztacie, bo robiłem pod Zamościem właśnie (auto użytkował wtedy mój teść ze Szczebrzeszyna ) Ok, już gadałem z teściem: ul. Zdanowska wylot na Krasnobród, dawna baza TPSA, ostatni zakład przy granicy miasta, po prawej stronie. W zakładzie znają temat, ja już od wymiany przejechałem kilka tys. kilometrów i jest dobrze. Jak samochód zostawisz rano, to po południu będzie gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość an_ma Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) No i skończyło się buczenie... po wymianie łożyska w kole Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez an_ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Cieszymy się miło się jeździ teraz w ciszy, prawda? Pomógł warsztat o którym mówiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sakana Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 cie choroba u mnie to samo jutro biere sie do angielskiej roboty... dzięki za info. Pozdrawiam almerowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrt07 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Mam podobny problem dotyczący głośności samochodu. Od prędkości 40 km/h, szczególnie od 60-70 km/h słychać buczenie i hałas toczenia się jakiegoś elementu prawdopodobnie jakieś łożysko. Głośność nasila się wraz z prędkością i cichnie po zatrzymaniu się. Nie jest to na tyle duży hałas, żeby od razu stwierdzić, że to łożysko w kole lub inne. Ogólnie od dłuższego czasu w aucie jest głośniej ale po prostu stwierdziłem, że ten typ tak ma (słabe wyciszenie). Jednak ostatnio kilka osób stwierdziło, że w moim aucie jest za głośno w porównaniu do innych aut i zainteresowałem się problemem. Po wciśnięciu sprzęgła hałas dalej występuje, więc skrzynia biegów raczej to nie jest. Kwestia opon też odpada bo niedawno zmieniłem na letnie z zimowych i jest podobnie. Zamieszczam nagrania hałasu telefonem: http://w10.wrzuta.pl/audio/4rHwn311ldy/almera_n16_lozysko_2 - szczególnie słychać od 25-60s http://w10.wrzuta.pl/audio/7q9ZDu8gP76/almera_n16_lozysko_1 Wczoraj przyjrzałem się skrzyni biegów i nie wiem do czego służy taka rurka z zaślepką w górnej obudowie? Ogólnie chciałem sprawdzić poziom oleju ale raczej bagnetu tam nie ma [ Edytowane 12 Marca 2014 przez Mrt07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcome Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Co do łożysk w skrzyni biegów w moim N16 1,5 benzyna 2000r 1. HR 6305 C3 szt 1 2. HR 6304 c3 szt 1 3. 303045 TPXI szt 2 4. 30208J szt 2 co do cen to pierwsze 3 pozycje wyszły ok 150 zł pozycja 4 to 100zł czyli w symie 250 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi