Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przegub wewnętrzny-luz

Gość robi395

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jak w temacie problem z przegubem wewnętrznym-lewa strona.W trakcie szybszej jazdy na większych łukach i nawet na rądzie słychać huczenie z przodu tak jakby łożyska się kończyły.

Podniosłem kolejno koła przednie i włączyłem 4 bieg i okazało się że lewy wew przegub kołysze się w skrzyni biegów.Wyłączyłem silnik i okazało zię że ten przegub ma duży luz ok 4 min skrzynia od tej strony mokra od oleju (ciekawe ile jest oleju w skrzyni) i moim zdaniem jest za duży luz.

Wyjąłem półoś z przegubami i w skrzyni jest jakaś tuleja którą próbowałem wyjąć ale nie wiedziałem jak i czy przypadkiem nie trzeba rozbierać skrzyni.

Może ktoś wie czy powinien być luz i jaki i jak to naprawić.

Pozwalam sobie podpiąc pod ten temat bo muszę wymienić przegub wewnętrzny prawy, ma luzu ok 6 mm i jak przyśpieszam to samochód drży.

Ktoś wie ile zębów powinien mieć ten przegub na wieloklinie? Pytam bo zewnętrzny przegub występuje w dwóch wersjach - 27 i 34 zębów (jeśli dobrze pamiętam).

Ktoś to może wymieniał i spotkał sią z różnymi przegubami wewnętrznymi w P11 Primera z 2000 r, 114 KM?

• 2 tygodnie później...

Witam.

Kupiłem używaną skrzynie biegów z kompletną półosią,dziś zamontowałem i po problemie. A jeśli chodzi o ten luz to nie powinien być i temat uważam za zamknięty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...