Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Opony 195/55/15 Sedan

gaco12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mozna by załozyc taki rozmiar opon letnich 195/55/15 do oryginalnych felg nissana almery n16 ? I jak by to wygladało?

Prosze o pomoc i porade

Już lepiej wybierz rozmiar 195 / 50 R15, a dlaczego? Popatrz sobie na ceny opon - 195/55 takie w miarę dobre (nie chińszczyzna) zaczynają się od ~280zł, opony 195/50 kupisz już w granicach 170zł.

Tak tak, a nie bedzie bardzo trzesło na dołkach. Jak bedzie wygladał almerka na tych oponach szukałem zdjec i nic nie moge znalesc, chodzi mi o przeswit oraz wygląd.

W N15 mam 195/50 R15, źle nie jest, komfort co prawda niższy, niż na zimówkach 185/65 R14, ale bez przesady, jeszcze na naszych drogach taka opona daje radę.

Aha Oki.

Samochód ładnie bedzie wygladał na tych oponach? Chodzi mi o przeswit czy nie bedzie duzy?

Edytowane przez gaco12

Koło będzie miało o ok 2cm mniejszą średnicę w stosunku do fabrycznych 185/65 R15 czy 195/60 R15

Samochód więc będzie stał niżej o ok. 1cm i bedzie wieksza luka między oponą a nadkolem.

Wolałbym już kupić normalne 185/65 R15 bo różnica w szerokości bieżnika jest niezauwazalna gołym okiem, opony będą tańsze i w dodatku nie trzeba żegnać się z poprawnymi wskazaniami na liczniku.

jak ma stać na 15 to moim zdaniem w fabrycznym rozmiarze czyli 185/65R15 albo 195/60R15 kombinowanie z niższym profilem tu nic nie da. jeżeli już niższy profil to pomyśl o 16 calowych felgach. a tak nawiasem każde zmniejszenie wartości profilu opony wpłynie ujemnie na komfort podróży :)

W N15 mam 195/50 R15, źle nie jest, komfort co prawda niższy, niż na zimówkach 185/65 R14, ale bez przesady, jeszcze na naszych drogach taka opona daje radę.

jeżeli dobrze kojarzę w n15 standardowo jest 14 stalowa więc taki rozmiar jak masz aktualnie mieści się w tabeli zamienników z tego co pamiętam:)

• 2 tygodnie później...

kolega ,gaco12,ma Alę N16 w sedanie,a nie N15 i ma fele 15",a co do zmiany profilu opony,to będzie zmiana w wskazaniach szybkości i w przebytych kilometrach.

Edytowane przez Jacek

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

rozmiarowo ok, ale to nie jest popularny rozmiar opon wiec drozsze beda troche:P to odpowiednik 195/60/15 czyli jak w katalogu firmowym:)

a felgi masz fabryczne?? czy jakies inne, ktore sa bardziej wysuniete na zewnatrz?? jesli fabryczne i ewentualnie nie przesadnie wysuniete to bedzie ok. One w stosunku do 195/60 sa troszke szersze, teoretycznie 1 cm, nie powinno byc problemu

• 2 tygodnie później...

Mam oryginalne felgi nissana o takie http://allegro.pl/nissan-almera-n16-primera-p11-felgi-aluminiowe-15-i2917532883.html

Czyli jak te felgi mam to nie bedzie zadnego problemu z załozeniem tych opon ?

Koledzy jak to jest z oponami?. Sa opony toyo nowe ale z 2011 r z 40 tygodnia, mozna takie kupic czy juz sa przelezałe? Czy moze lepiej kupic inne tylko z 2012 r?

Prosze o odpowiedz

Gość bartek9108

Tylko oni pewnie nie powiedza czy były dobrze składowane

Jeśli kupujesz w dobrym serwisie to powinni nawet dać Ci gwarancje (o ile dobrze składują). Warto się zainteresować bo koszt dużo mniejszy, bieżnik nówka a odpowiednio składowane nie zrobią różnicy. Sam zakupiłem oponki letnie nowe (leżały dokładnie 2 lata), dostałem na nie gwarancje, Pirelki 17" 225/35 :D i super. Później na zime kupiłem Michelinki Alpiny w seryjnym rozmiarze, data dokładnie jak Twoje, 5k przebiegu później i super. Za komplet z montażem dałem 550zł więc zobacz jaka różnica w cenie, no i oczywiście gwarancja a kase zaoszczędzoną przeznaczasz na coś innego ;P