Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350z] Zmiana skrzyni automat na manual

Bydle
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

seryjna szerokość - 245.

Tu się z Tobą zgodzę, że Z33 nie należy do najkorzystniejszych w kwestii tuningu, ale jak ktoś w przyszłości ma plany wrzucać dmuchawę pod maskę, to AT nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Mam MT ale miałem okazje przetestować AT. Uważam, że fajnie się jeździ automatem. Energicznie rusza, lubi mielić kołami. Nie ma takich problemów z tarczą sprzęgła i często padającą dwumasą. Regeneracja konwertera jeżeli padnie kosztuje ok 1000 zł. Jednak dużo rzadziej się to robi w porównaniu do wymiany sprzęgła w manualu. Minusem AT jest 5 biegów. Przekłada się to na gorsze osiągi przy większych prędkościach.

Jak planuje się strzelać ze sprzęgła to trzeba pozbyć się dwumasy, bo bardzo szybko padnie.

Jak bym kupował 370z to z automatem. Jest lepszy niż ten w 350z.

Edytowane przez Filon

Znacie Panowie może jakieś potwierdzone dane co do wagi 350z mt / at. Nie mogę znaleźć nic pewnego.

W zamian jako ciekawostkę podaję g35 sedan i coupe.

Sedan 2003

sedan AT 1528.15 kg

sedan 6MT 1541.31 kg

Coupe 2003

coupe AT 1552.19 kg

coupe 6MT 1558.09 kg

:)

http://www.350z-tech...Reduction_Guide

Ogólnie Zetki przytyły od 2006 roku.

Od najlżejszej coupe do najcięższego roadstera to różnica 188 kg :blink:

Moja ważyła około 1473 kg. Na początku odchudziłem ją kilkanaście kilko, a potem dałem jej przytyć prawie 20 jak kapcie zmieniłem :) Przydało by się coś wypruć i najlepiej jeździć na rezerwie :lol: Ewentualnie odchudzić kierowcę :lol:

Edytowane przez Filon

• 1 rok później...

Witam

Posiadam nissana 350z HR 2007 w manualu, chodzi mi po glowie zmiana skrzyni na automatyczną, czy ktoś mogłby mi doradzić gdzie to mozna zrobić i w jakich kosztach. Obecnie samochod ma 35 tys przebiegu do tego docisk i tarcze stage II, swoja skrzynie chciałbym oddać w rozliczenie. Z góry dziękuje za pomoc.

Czemu chcesz zmienić na automat? Zapewniam Cie że nie licząc olbrzymich kosztów będziesz miał problemy z autem po tej zmianie i będziesz niezadowolony. Poza tym z manualem jest lepsza zabawa. Przemysl to dobrze. Moim zdaniem nie warto

Ja moge sie z Toba zamienic jezeli podejdzie skrzynia i mam kogos kto to ogarnie profi - jak jestes zainteresowany to PW. Nie mam cisnienia i wbrew temu co inni pisza jezdzi sie na niej fajnie i zmienia biegi szybciej niz manual - minus taki ze nie moge strzelic ze sprzegla. Mysle ze przy podmiance skrzyni koszta beda smieszne w porownaniu do tego jak bys chcial kupowac wszystkie graty a troche tego jest

Edytowane przez Bydle

Czemu chcesz zmienić na automat? Zapewniam Cie że nie licząc olbrzymich kosztów będziesz miał problemy z autem po tej zmianie i będziesz niezadowolony. Poza tym z manualem jest lepsza zabawa. Przemysl to dobrze. Moim zdaniem nie warto

Hmm z jednej strony wygoda i wydaje mi się ze z automatem trochę lepiej się startuje na 1/8 i 1/4 mili, ale z tego co mówisz to rzeczywiście mogą być problemy, tez trochę o tym czytałem i wymaga to dość sporo modyfikacji elektroniki. Dzięki za rade Pozdro

Z tym cwierc mili możliwe ze masz racje ale podkręc troche auto (wydech dolot kolektory przepustnica y-pipe strojenie itp) i i podnieś odcinke obrotow.masz HR wiec są możliwości. Wtedy cwiartke skończysz na 3 biegu wiec tylko 2 zmiany i będzie super i bez awarii a po zmianie skrzyni... kiepski pomysl

Obecnie mam zrobione doloty K&N, wydech co dało 325KM i 370NM, odcinka 8000, następny etap to było Nitro i po wystrojeniu wyszło 380KM i 460 NM. Co potem jak to mówią apetyt rośnie...  wiec zobaczymy :)

Zadnym ale juz 2 samochody zniszczylem przez elektronikę i projekty poszły się walić wiec cos na ten temat wiem. To tylko rada wybór należy do wlasciciela. To ta Zetka przy odcince 8000 kończysz cwiartke na 3 biegu. Moim zdaniem nic nie zyskasz pi zmianie na automat. Masz fajna zetke i szkoda ja zepsuć

Wiec dlaczego wypowiadasz sie o automatach w Z'tkach? k**wa nie rozumiem tego podejscia ludzi - nie znam sie to sie wypowiem...

350GD jezeli masz w planie jeszcze podnoszenie mocy to odpusc sobie automat bo nie wiadomo ile mocy wytrzyma. Ja chce swoj dobic do 600KM ale obstawiam ze skrzynia sie wysra przy tej mocy ale puki co bede jezdzic. Na miasto automat za***ista sprawa ale mialem plana przerobic go do latania bokiem - puki co plan zostal planem bo zmienily sie piorytety. W kazdym razie podmianke moze rozwarzyc ale nie mam cisnienia bo dobrze mi sie jezdzi automatem. Ja jeszczebym kombinowal ze skrzynia od 370Z automatem ale to juz jest naprawde wyzwanie.

Edytowane przez Bydle

Widzę ze Pan Bydle ma nie tylko problem z pisaniem ale i z czytaniem ze zrozumieniem prostych tekstów. Napisałem że taka przeróbka będzie droga i technicznie trudna. Nie wiem co to się ma do jazdy po torze. Pewnie jakbym jeździł po torze byłoby taniej i łatwiej ;) a o tym akurat pojęcie mam bo swoje auta przerabiam od 13 lat. Skoro uważasz ze automat jest taki za***isty to czemu chcesz się go pozbyć od blisko 1, 5 roku jeszcze przed zakupem auta? :) :) ;) pozdrawiam

Bo jak bys czytal dokladnie to auto chcialem zrobic do latania bokiem a na automacie nie idzie strzelic ze sprzegla - no ale jak nie jezdziles to pewnie nie wiesz ze w AT nie ma sprzegla :lol:  Mnie starty z kreski na 1/4 nie jara wogole. Poza tym koszt przerobki na AT to ok 3-4 tys max wiec nie uwazam zeby by byla ona jakas kosztowna w stosunku do auta a tym bardziej jakas mega trudna technicznie do zrobienia - no ale ty lepiej wiesz bo w koncu od 13 lat przerabiasz auta :lol: Pozdrawiam

Edytowane przez Bydle

• 2 tygodnie później...

Panowie skrzynia zostaje na swoim miejscu ale zmiana koloru nastąpiła, może komuś się nie spodobać ale w realu robi wrażenie i doszedł NOS :)  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662618980459857&set=np.55647020.1845735829&type=1&theater

Panowie skrzynia zostaje na swoim miejscu ale zmiana koloru nastąpiła, może komuś się nie spodobać ale w realu robi wrażenie i doszedł NOS :)  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662618980459857&set=np.55647020.1845735829&type=1&theater

folia czy lakier ? jakie koszta założenia NOSa ?

folia 3M blue  mat metalic, instalacja nos 6000zł. mam na 140 szotach ale jest bardzo odczuwalne polecam, jest banan  na twarzy :)

fajnie taki mat wygląda :) 3M porządna folia , kiedyś oklejałem nią trochę elementów wnętrza i byłem zaskoczony wytrzymałością .

prezentuje się świetnie, jaki koszt takiego oklejenia?

podbijam :) jaka cena oklejki?