Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Mechanik do naprawy napędu - Zawiercie lub Śląsk

Gość ekoaudytor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ekoaudytor

Witam,

To mój pierwszy post i od razu prośba o pomoc.

Pacjent: Nissan QQ wiek 3,5 roku przebieg 160 tys.

Objawy: uszkodzony tylny dyferencjał - mam nadzieję że dobrze nazywam tą część. To coś gdzie na tylnej osi wchodzi wał napędowy. Na drodze przy prędkości ok 60 kmh ten element dosłownie się rozpadł. Odpadła pokrywa, widać wnętrzności, z oleju zrobiła się zasłona dymna bo poleciał na gorącą rurę.

Szukam:

1. Mechanika z Zawiercia (tam była awaria) lub okolic, który ocenił by szkody i ewentualnie podjął się naprawy

2. Jeżeli nie z Zawiercia to na Śląsku jak najbliżej Gliwic skąd jestem

3. Ewentualnie taniej lawety jeżeli trzeba będzie wykonać transport sanitarny.

P.S

Firmowe salony znam

Witam,

To mój pierwszy post i od razu prośba o pomoc.

Pacjent: Nissan QQ wiek 3,5 roku przebieg 160 tys.

Objawy: uszkodzony tylny dyferencjał - mam nadzieję że dobrze nazywam tą część. To coś gdzie na tylnej osi wchodzi wał napędowy. Na drodze przy prędkości ok 60 kmh ten element dosłownie się rozpadł. Odpadła pokrywa, widać wnętrzności, z oleju zrobiła się zasłona dymna bo poleciał na gorącą rurę.

Szukam:

1. Mechanika z Zawiercia (tam była awaria) lub okolic, który ocenił by szkody i ewentualnie podjął się naprawy

2. Jeżeli nie z Zawiercia to na Śląsku jak najbliżej Gliwic skąd jestem

3. Ewentualnie taniej lawety jeżeli trzeba będzie wykonać transport sanitarny.

P.S

Firmowe salony znam

Witam na forum,

Spróbuj może skontaktować się na PW lub GG z @mechanikadam

Powodzenia

ekoaudytor pamiętaj, że chętnie poznamy przyczynę awarii jeżeli ją ustalisz/cie, a także gdzie i sposób w jaki została naprawiona oraz kwotę jaką musiałeś przeznaczyć na całkowite wyleczenie tylnych kończyn w QQ.

Ogólnie coś wskazywało na to, że sypnie się tylny dyfer ? jakieś hałasy / wibracje?

Dostał wibracji na równej drodze - bez żadnych wcześniejszych objawów. Zacząłem zwalniać i dosłownie po kilkunastu sekundach coś porządnie strzeliło, poszedł dym z oleju. Z prędkościa 5kmh udało się zjechać z drogi na pobliską stację. Hałas jak zepsuta przerzutka w rowerze - tylko bardzo głośny.

Aha - napęd na 4 koła. 2,0 DCI Dlatego piszę że nie do końca wiem czy ta część nazywa się poprawnie dyferencjał. Na pewno wchodzi tam wał napędowy - wychodzą osie do kół z tyłu ;-)

Mam mechanika w Zawierciu który już robił wymianę tej części. Nowa kosztuje wg cennika w firmowym salonie 13 000 zł. (słownie trzynaście tysięcy) - gdyby ktoś myślał że za dużo zer :dribble:

Wiec będzie raczej używana. Jest szansa że wróci do życia w przyszłym tygodniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...