Gość poczat Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Witam wsyzstkich moje kolejne pytanko odnosnie komputera w moim Nissanie..a dokladniej to gdy dzisaj wyjechalem w trase i chcialem spradzic ile samochod srednio mi spala i zauwazylem ciekawa rzecz ze komputer bardzo wolno sie aktualizuje ..wiecie moze co jaki czas to zastepuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Powinien działać od razu i cały czas. Co masz konkretnie na myśli i czy to jest z dużym wyświetlaczem? Edytowane 13 Października 2012 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość us3r Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Według mnie wygląda to w ten sposób: Komputer pokazuje nam średnie spalanie, przy pomiarze spalania na poczatku po resetowaniu(przytrzymanie przycisku info na wartości którą chcemy "wyczyścić") zmiany są widoczne bardzo często, zależnie od stylu jazdy. Średnia najprawdopodobniej jest wyliczana na podstawie spalania chwilowego. Prawdopodobnie ty nie resetowałeś spalania i uśredniana jest wartość z bardzo wielu danych, a wtedy spalanie chwilowe ma niewielki wpływ na średnią. Jeśli chodzi o częstotliwość zmian to jest to dosłownie kilka sekund, sprawdź w manualu, może jest podana dokładna wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Zawsze resetuję i kasuję gdy tankuję do pełna, czyli 2-3 razy w miesiącu. Nie praktykuję /raczej bardzoooo rzadko się zdarza/ abym robił tylko dolewki. Chyba nie muszę wchodzić w manuala, bo to wszystko masz i jest w instrukcji obsługi, dział 4 str. 17i18. Chyba że jest jeszcze coś o czym nie wiem. Edytowane 13 Października 2012 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość poczat Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Wiec tak moja konsola wyglada tak jak na zdjeciu zalaczonym a jesli chodzi o aktualizacje to z tego co widze podczas jazdy niezeruje mi sie gdy przytrzymam dluzej na INFO ..wartosci sredniego spalania dopiero zmieniaja mi sie po wlaczeniu i wylaczeniu silnika..a srednia ile przejade na paliwe aktualizuje sie na biezaco.. Mam nadzieje ze w maire jasno sie wyrazilem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość us3r Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Zeruje się napewno. Przyciśnij kilka razy info aż dojdziesz do średniego spalania i wtedy wciśnij ten przycisk na jakieś 5s. U mnie działa więc u Ciebie też powinno. Ah, dodam że jeśli od dłuższego czasu już masz pokazane średnie spalanie, to ci się nie zresetuje odrazu, musisz przejść przez inne wskazania i dopiero zadziała - mam nadzieję że wystarczająco jasno się wyraziłem. Edytowane 13 Października 2012 przez us3r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość poczat Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 A moze w tym jest ten maly szczegol bo jechalem na caly czas wlaczonym srednim spalaniu Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem wyżej, gdyż dopisywałem i nasze posty minęły się w czasie. Albo zacytuję Ci ten tekst z instrukcji.... Wyświetlane są wartości: Średnie zużycie paliwa (na wyświetlaczu - Average Fuel Economy) i Dystans do przebycia (Distance to Empty). W celu zresetowania wartości Średniego zużycia paliwa należy joystick’iem wybrać polecenie Reset i nacisnąć przycisk ENTER. I drugie....... Po wybraniu poleceniaFuel Economy Record (Zapisy Zużycia Paliwa) nastąpi grafi czne wyświetlenie historii średnich wartości zużycia paliwa w poprzednich okresach pomiędzy kolejnymi resetowaniami. PS. Teraz zauważyłem że korespondowałem z dwiema osobami, więc odpowiedzi mogą się nie trzymać kupy. Edytowane 13 Października 2012 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość poczat Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Tylko moj komputer to typ B sprobuje tak jak pisalemw czesniej zrestewoac go na postoju poprzez nacisniecie INFO i zobaczmymy co i jak Edytowane 13 Października 2012 przez poczat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Tylko moj komputer to typ B sprobuje tak jak pisalemw czesniej zrestewoac go na postoju poprzez nacisniecie INFO i zobaczmymy co i jak Dziękuję. Ale to właśnie są cytaty o >>Informacje zużycia paliwa - typ A i B /z nawigacją/<< 14.10.2012r godz. 20:05 Dodaję dla uzupełnienia..... Parę minut temu chciałem sprawdzić w swoim samochodziku resetowanie, więc tak: Podczas jazdy przyciskiem INFO nie można przejść do ekranu - graficznego wyświetlania Fuel Economy Record. Można tylko gdy silnik jest unieruchomiony - czyli gdy stoimy. Następnie próbowałem skasować - nazwijmy to "słupkami", lecz nie reaguje na 5/8/10/15 sekundowe przytrzymanie przycisku INFO, więc nie mogę skasować. Pamiętam tylko, że kiedyś gdy odłączałem akumulator i po ponownym jego podłączeniu to wyświetlacz z funkcją Fuel Economy Record, był tzw. "czysty" i nie było żadnego spalania ani "słupków". Postępowały one dopiero ponownie i rosnąco, po tankowaniu i gdy kasowałem zużycie paliwa od tankowania-do tankowania. Edytowane 14 Października 2012 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość poczat Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Tylko na moim kompuerze nie ma zadnych slupow itp bo mam jak wczesniej wyrazilem sie typ B ale to mniejsza z tym... Czyli moze tez sproboje odloczyc od akumulatora i sie zobaczy co sie w tedy bedzie dzialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Teraz oglądałem dwie instrukcje, od N16 i Tino. Wyswietlacze niby takie same ale jednak się różnią. Wychodzi na to że ja mam typ C, a te słupki o których mówię to są na str. 18 dział 4 - środkowy obrazek. Tylko na moim kompuerze nie ma zadnych slupow itp bo mam jak wczesniej wyrazilem sie typ B ale to mniejsza z tym... Czyli moze tez sproboje odloczyc od akumulatora i sie zobaczy co sie w tedy bedzie dzialo Najlepiej wejdź na tę stronę http://www.motostat.pl/ zarejestruj się i tam będziesz miał wszystko co tylko chcesz i co sobie wpiszesz. Średnią spalania będziesz miał z pół roku, z roku lub nawet i z pięciu lat. Wyliczysz sobie amortyzację, wydatki - jednym słowem wszystko co wpiszesz, a program wyliczy Ci wszystko - nawet całkowite koszty na 1 km przejechany. Pozdrowionka i powodzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość poczat Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 OK dziala mi wszystko.. Dzieki za sronke popatrze tam co i jak Bo pasuje mi rozpralowac co bardizej si eoplaca jazda samochodem czy samolotem na swieta do polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi