Gość flejkar Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Chyba przeszukałam większość forum, (chociaż przyznaję, że przy 500 temacie już mi mózg parował), i nie znalazłam interesujących mnie informacji, stąd nowy temat (mam nadzieję, że nic nie powielam Mam QQ 2012, silnik 2.0 benzyna, z automatyczną skrzynią biegów i napędem 4x4. Opony letnie mam 215/55/R18. Musze kupić opony zimowe. Udało mi się dowiedziec z serwisu, że powinnam kupić 17 calowe, w związku z tym muszę kupić felgi (chyba zdecyduje się na stalowe). I tu pojawił się problem. W serwisie powiedzieli, że musze miec rozmiar 225/60/R17. Natomiast czy ktoś może ma informacje dotyczące szerokości i czynnika osadzenia felg oraz rozstawu śrób???? W serwisie Pan mi powiedział, jakie są dla 16'', iże 'mu się wydaje, ze takie same powinny być i dla 17 i 18 cali. Świetnie poinformowani są Pytanie, czy ktoś z forumowiczów zna powyższe informacje??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Czynnik osądzenia i rozstawu śrób jest taki sam. Przecież zmieniasz wielkość koła a nie piasty, roztawu śrób, głębokości mocowania, komory, względem błotnika(ET) oraz wielkości zacisków hamulca. Z tym że koła na zimę im mniejsze tym bezpieczniej! Więc jeżeli standardowo są 16 to takie bym Ci polecał kupić, przy czym czasami można kupić w niewielkiej różnicy cenowej alu w stosunku do stalowych. Na allegro znajdziesz jakieś bez problemów. Najlepiej jeszcze podjechać do sklepu z felgami i spytać w jakich granicach jest ET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_mil Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 W naszych Qashqaikach szerokość oryginalnego ogumienia to zawsze 215mm. Dla 16" jest rozmiar opony 215/65/16, dla 17" 215/60/17 a dla 18 taki jak Twój rozmiar, czyli 215/55/18. Każdy, DOBRY serwis oponiarski ma na stanie przynajmniej jeden katalog z felgami, które można dobrać do Qashqaia. A przykład masz tutaj: http://www.felgi.pl/felga/ronal/r53/nissan/qashqai/suv/i/2-0-4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajot04 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 no nie 16-tki, paskudnie auto wygląda na tych balonach, I spokojnie można jakieś tańsze alusy na zimę kupić - po co szpecić samochód, co innego jak sie już ma stalowe - ale kupować... bez sensu Parametry każdy serwis oponiarsko/kołowy powinien znać, a jak nie to: Felgi/Rozmiar: 6.5 /17cali 5x114,5 6 1/2J x 16 H2 Rozstaw śrub 5x114,3 ET 40 Otwór centrujący 66 mm Opony 17 - 215/60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość flejkar Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Wiielkie, wielkie dzięki za odpowiedź Niestety jestem skazana na 17'' bo w serwisie mi powiedzieli, że 16'' są za małe do mojej wersji...chociaż tyle potrafili powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.