Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Jaki filtr oleju w 1,8 ?

Gość Max7311
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie, dla wielu forumowiczów pewnie bardzo błache.

Jaki filtr oleju wchodzi do Nissan Almera 1.8 KAT 16N i gdzie w sieci można go zamówić ?

Wymieniacie olej sami czy zostawiacie to mechanikom, jak sami to czy są jakieś trudności ?

Za wszelki wskazówki i porady z góry dziękuję bardzo :-)

Wymiana filtra to raczej prosta czynność. Ja mam dostęp do kanału, więc po prostu wjeżdżam na kanał, odkręcam korek spustowy(klucz chyba 17tka), czekam, aż olej ścieknie, wykręcam stary filtr(czasami nie ma potrzeby użycia narzędzi, bo wystarczy go ręką dokręcić, żeby było ok), zakręcam korek spustowy, smaruje uszczelkę nowego filtra odrobiną oleju, wkręcam na miejsce nowy i zalewam silnik świeżym olejem. A nowy filtr dostaniesz w większości sklepów motoryzacyjnych w cenie do 25-30zł, więc nie ma chyba sensu zamawiać z neta

Edytowane przez Zoidberg

Są punkty wymiany oleju. Od Ciebie zależy tylko jaki chcesz olej do swojej Nyski, filtr Ci dobiorą a wymiana w cenie - czyli gratis. Masz czyste rączki i brak problemu z szukaniem kanału a i ceny olejów są też niższe niż np. w marketach.

Edytowane przez mirekg9

Z filtrów pasują WIX/Filtron OP597 (z mazdy 1.8) - jest większy niż dedykowany, ale też pasuje.

oraz poprawny WIX/Filtron OP595 dedykowany do almery.

PS: Dojście do filtra jest beznadziejne, więc dobrze jesli puści ręką, bo tak to pozostaje chyba tylko przebicie go śrubokrętem i wykręcanie, kiepskie podejście jeśli o klucz do filtrów chodzi.

20111017163208.jpg

Edytowane przez buladag

ok, dzięki, ale czy ktoś może napisać symbol filtra, żebym mógł znaleźć w sieci, obejrzeć ?

Postaram Ci się kolego pomóc i abyś sam do dego doszedł i zadecydował, to przejrzyj tą stronkę http://www.ms-shop.e...where-ws-vhow-d lub tą http://e-autoparts.p...f4f4c29ed3fd82b

Dodam jeszcze tą http://sklep.interca...itle=1&typ==

Pozdrowionka.

Edytowane przez mirekg9

Ja tam do odkręcania polecam "KLUCZ ŁAŃCUCHOWY DO FILTRA OLEJU", wg mnie bardziej uniwersalny i łatwiej się nim odkręca.

Tylko pamiętaj o tym, że filtr oleju dokręca się ręką, nie żadnym kluczem ani innym narzędziem :)