mario_pil Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Witam, Mam następujący problem z wentylatorami chłodnicy; kiedy wentylatory się załączą to w kabinie słychać cykliczny głuchy dźwięk, dudni przez sekundę i po sekundzie ustaje, znów zaczyna dudnić na chwilę i tak w kółko. Słychać to tylko na postoju na niskich obrotach, w czasie jazdy jest cisza. Ten sam problem jest oczywiście po włączeniu klimy ponieważ wentylatory od razu ruszają. Na początku myślałem że problem jest związany właśnie z klimą, myślałem że może luz na łożysku sprężarki, ale to ewidentnie jest od wentylatorów ten dźwięk. Pytanie co tam może hałasować? Czy wirniki mogą mieć luzy i wpada to w taki rezonans, może coś z mocowaniem chodnicy albo samych wentylatorów na chłodnicy? Dodam jeszcze że jak załączą się wentylatory to trochę spadają obroty, widać że silnik jest obciążany dość mocno. Mam jeszcze wątpliwość związaną z działaniem klimy, u mnie na klimie wentylatory chodzą cały czas, nie wyłączają się nawet na chwilę czy tak powinno być? Wracając to samego dudnienia w kabienie- nie posiadam w aucie wygłuszenia maski, jakieś gryzonie pożarły tę matę- to może też jakoś wpływać na ten hałas. Uprzejmie proszę o sugestie co sprawdzić żeby wyeliminować problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Sam już sobie odpowiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario_pil Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Sam już sobie odpowiedziałeś Nie do końca :-) czy ciągłą praca wentylatorów na włączonej klimie jest prawidłowa, nie powinny się wyłączać cyklicznie i znów włączać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Mocowanie wentylatorów do chłodnicy raczej odpada - są 2 śruby na górze (na dole jest mocowanie wciskane w plastik chłodnicy - to możesz sprawdzić, czy nie ułamało się), zresztą wyczułbyś luz próbując nimi szarpać. Ja oba zdejmowałem i siedziały bardzo mocno. Cyklicznie włącza się sprężarka klimy, co do samych wentylatorów nie jestem pewien. Chłodnica też jest osadzona w takich gumowych mocowaniach, ją bym wykluczył. Możesz zrobić taką rzecz - niech ktoś odpali auto na włączonej klimie, a Ty stój nad chłodnicą i słuchaj (wentylatory ruszą od razu). Jakby rzeczywiście był aż taki luz na tych wirnikach to też powinieneś wypatrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 A masz przed czy po lifcie? Jeżeli przed to powinny chodzić cyklicznie bo tam jest kompresor o stałej wydajności, jeżeli masz po lifcie to chodzą cały czas bo kompresor jest o zmiennej wydajności. A wentylatory szybko się kręcą czy wolno? Przy tych temp. powinny powoli się kręcić a jak zasuwają jak głupie to może czujnik w osuszaczu poszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario_pil Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 A masz przed czy po lifcie? Jeżeli przed to powinny chodzić cyklicznie bo tam jest kompresor o stałej wydajności, jeżeli masz po lifcie to chodzą cały czas bo kompresor jest o zmiennej wydajności. A wentylatory szybko się kręcą czy wolno? Przy tych temp. powinny powoli się kręcić a jak zasuwają jak głupie to może czujnik w osuszaczu poszedł. Mam po lifcie, wentylatory chodzą szybko, nie zauważyłem żeby chodziły wolniej teraz jak jest zimniej. Ogólnie to jak poruszam nimi to stawiają lekki opór i trochę hałasują, ten od strony akumulatora ma trochę luzy. Czy to można nasmarować, czy tylko wymiana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.