Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N15 nisko siedzi tył :(

krzysztof198
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jestem tu nowy i mam problem zakupilem nissana almera 1.4 z 1996 roku i jestem z niego zadowolony z jedna mala wada byla mała dziura w podlodze ale juz zrobiona :) , ale nie tu mój problem , problem tkwi w tylni zawieszenie bo nisko siedzi widac ze poprzedni wlasciciel wstawil nowe amorki z tylu ale auto nisko siedzi jadac w 5 osob bo nierównej drodze to odczuwam ze auto prowadza po drodze i strach jechac wiecej niz 70 km /h ;/ bo przy 100km/h to buja autem na boki co moze byc przyczyna.? Dodam ze mam opony 175/65/r14

Edytowane przez krzysztof198

Zawieszenie jest raczej dobre nic nie stuka nic nie puka , ale nisko siedzi z tylu moze sprzezyny sa za niskie albo amortyzatory ? (sa niby nowe zalozone)

Jeśli piszesz, że gdzieś była mała dziurka, to opróżnij bagażnik, zdejmnij wykładzinę-boczek i zobacz jak wyglądają nadkola od wewnątrz - czyli w bagażniku, oraz mocowanie amorów. Może amorki i sprężyny nowe, lecz nie wytrzymuje blacha i wpada do wewnątrz.

Edytowane przez mirekg9

nadkola sa akurat dobre bo wyciagałem calos z bagaznika nawet te dywaniki i oslony bo mocowalem car audio i nie widac oznak rdzy w bagazniku . sprezyny sa stare bo bardzo zardzewnialem amorki nowe.

Amorki mogą być nowe, lecz one nie podniosą Ci samochodu, lecz komfort w wytłumieniu i przyczepności.

Proponuję:

-) tańsza opcja - rozciągnąć sprężynki na zimno;

-) założyć używki od kombi;

-) kupno nowych sprężyn.

Ja u siebie 3 dni temu wymieniałem sprężyny z przodu /obie pękły/ to samochodzik podniósł się 3 cm. Ale u mnie to diesel i przód jest o wiele cięższy.

Jeśli jest butla w bagażniku, to śmiało kupuj amorki do kombi.

Nie polecam takich eksperymentów - albo sprężyny i amorki od kombi, albo nic. Amortyzator i sprężyna są do siebie odpowiednio dobrane. Inna sprężyna + inny amortyzator = nieodpowiednia praca zawieszenia. Jest to częsty błąd np. przy obniżeniu auta - niektórzy wsadzają tam zmodyfikowane sprężyny, zostawiając fabryczny amortyzator. Taki amortyzator pracuje wtedy mocniej ściśnięty, co w konsekwencji prowadzi do bardzo szybkiego jego zużycia.

Ja w poprzednim samochodziku Nubira II sedan, miałem butle LPG w miejsce koła. Samochód siadał. Z uwagi iż często podróżowałem z pełnym obciążeniem i w dodatku na haku przyczepa kempingowa 1200kg, to tył samochódu "siadał". Założyłem od kombi i było ok. Bez przyczepy samochodzik też prowadził się pięknie i płynnie, oraz nie było uderzeń w tyle.

Wspmnę, że gdy zakupiłem samochodzik, to był na fabrycznych sprężynach, lecz gdy podjechałem do gazownika u którego robiłem przeglądy LPG, a zarazem też preferował turystykę karawaningu, od razu zalecił mi sprężyny od kompi.

Nubirkę miałem 7 lat i nie zauważyłem zmian w z użyciu amorków.

Są osoby co między zwoje w sprężynach wsadzają odboje, lecz ja tego nie próbowałem i Nubirką z pełnym obciążeniem przejeździłem 7 lat, a ona ogólnie 10 lat i poszła do innego, ale też w Łodzi. Do tej pory /2,5 roku zastrzeżeń od kupującego nie miałem a sprężyny zdjęte-orginał/ dostał gratis.

Edytowane przez mirekg9

POMOCY wczoraj siadl centralny zamek tak nagle pilot chodzi jedna kontrolka przy szybie mruga a druga przy kierownicy swieci caly czas . otworzylem samochod normalnie ale juz go nie zamkłem , co moze byc ??

centralny juz dziala rozkodowal sie . mam pytanie ma ktos na sprzedaz sprezyny lub sprzezyny + amorki od kombi w dobrym stanie ???