Gość damiano1718 Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 CHODZI MI O ZABEZPIECZENIE SAMOCHODU PRZED ZIMA MIEDZY INNYMI O PROGI, JAK I CZYM? znacie jakies nazwy preparatów? chce poczyscic progi rdzy nie widac jest tylko plamka wielkosci 1cm ale to takie obszorowane i zaczeło śniedzieć! chce je poczyścić pomalowac na czarno , moze jakims czyms typu barankiem dodatkowo? podobno jest cos lepszego jak baranek do zabezpieczania ! spray czarny to musi byc jakis specjalny? a i jeszcze chce od strony pasażera na rancie drzwi( os środka) na dole mi ruda zaczyna brac! moze jakis papierek dobrze czyms zabezpieczyc i pomalować? JAK SIE ZA TO ZABRAĆ? mam garaż ogrzewany wiec bez problemu może tam schnąć. POMOŻECIE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 kupa bitexu działał przez 60 lat komuny i zabezpieczał podwozia pojazdów to działał bedzie i teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Mi niedawno gość w sklepie polecił takiego baranka w sprayu. Niestety nie pamiętam firmy, na opakowaniu wszystko było po niemiecku. Pomalowałem najpierw podkładówką i potem tym podłogę od spodu, tam gdzie miałem spawaną dziurę. Zaschło w ciągu kilku godzin. Było to 3 miesiące temu także jeszcze nie wiem czy dobrze działa, ale koleś w sklepie zarzekał się że super. Jak się ubrudziło to nie ma śladu że było coś robione :-) Uważaj na środek który nazywa się BitGum - mi kiedyś sprzedali mówiąc że prawie identyczne jak Bitex. Tylko że to w ogóle nie chce zaschnąć, mazało się jeszcze po kilku tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damiano1718 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 to co zdezynfekuje progi poczyszcze później sprayem czarnym zwykłym? i bitex? baranek? a moze po czyszczeniu jakims specyfikiem potraktowac ? chodzi mi o to ze chce to DOBRZE zabezpieczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Uważaj na środek który nazywa się BitGum - mi kiedyś sprzedali mówiąc że prawie identyczne jak Bitex. Tylko że to w ogóle nie chce zaschnąć, mazało się jeszcze po kilku tygodniach. To bardzo dobrze, że się mazało. Jak coś szybko wysycha to twardnieje i pęka i nici z dobrej ochrony. Na lekko oczyszczoną rdzę polecam: http://allegro.pl/odrdzewiacz-w-zelu-antirust-gel-i2739171085.html . W progi http://allegro.pl/valvoline-tectyl-ml-spray-600ml-profile-zamkniete-i2680835161.html , Tą mała plamkę rdzy lekko oczyść papierem ściernym (200) nałóż ten anirust gel, odczekaj aż wyczyści, wymyj wodą, odtłuść na to podkład 2-3 warstwy(np.: http://allegro.pl/spray-podklad-akrylowy-400ml-troton-i2741308838.html ) i na to lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Ja odświeżałem swoje progi to poszło: 2x minia, 2 razy podkład antykorozyjny, 2 razy baranek, 2 razy baza, 2 razy bezbarwny, jak narazie trzymają się ok i czuć miękką warstwę na progach. Od spodu progi przeleciałem bitexem (tym bardziej zbliżonym do bitgumu). Co do bitgumu to ja nie narzekam 2 nadkola zabezpieczyłem nim i jest ok, nie popękał i jest nadal miękki. Jeżeli chcesz dobrze zabezpieczyć progi to zaopatrz się w minie, nie znam lepszej farby antykorozyjnej, można nią pomalować ognisko korozji i dalej nie postępuje. Polecam ci kupić jeszcze fluidol i zaaplikować go do progów, ja taki zabieg powtarzam co 2 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 aktualnie nie siedze w branży zabezpieczeń podwozia ale prawda jest taka że jest dobrze jak jest grubo jak jest elastycznie jak jesteś zadowolony jak jest skuteczne bitex w spreju sie dobrze rozprowadza ale daje bardzo cienka warstwę i po naszych szutrowych asfaltach długo nie pochroni poszukaj na pułkach i w necie jakiegoś nowego specyfiku lub naprawdę sprawdzonego i maluj i tak wszystko co wlożysz w auto zwróci ci się dodatkową pracą;-) to co zdezynfekuje progi poczyszcze później sprayem czarnym zwykłym? i bitex? baranek? a moze po czyszczeniu jakims specyfikiem potraktowac ? chodzi mi o to ze chce to DOBRZE zabezpieczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid1 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Proponuję bezpośrednio na rdzę zapuścić taki środek chyba "kortanin F" albo "brunox" one zatrzymują proces rdzewienia, stosowałem to i wiem że przy najmniej nie rdzewieje bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.