Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony zimowe

Gość wojtek30
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcę kupić zimowe opony jakiej marki proponujecie w wulkaniz... polecają Viking SnowTech 2 195/60R15 88 T lub kupić nalewki ale nalewki mnie nie przekonują nawet niską ceną ja myślałem oponach Uniroyal MS Plus 66 195/60R15 88 H aco polecacie a i mam pytanko ja mam założone 195/60 r 15 a słyszałem że do naszych nissanów są leprze 185/60 r15 właśnie nie wiem co teraz jaki rozmiar bo markę to sobie jakąś może wybiorę..Czekam na podpowiedzi.

Na zimę z reguły zakłada się węższe opony. Jeśli chodzi o rozmiar opony np. 195/65/15 to 195 jest to szerokość opony podana w [mm], 65 jest to procent szerokości opony w tym przypadku 65% ze 195mm a 15 jest to średnica opony - wymiar podany w calach. Różnica w obwodzie (a co za tym idzie i przekłamaniem prędkości) wg norm nie może być większa niż 2% względem fabrycznego rozmiaru. Ja śmigałem na oponach zimowych Toyo, Kleber, Sava, Dunlop i powiem, że najlepiej sprawowały się Savy. Teraz mam zakupione Fuldy na zimę i zobaczę co z tego będzie.

Szkoda, że nie masz 14" bo mam komplet 185/65/14 do sprzedania razem z felgami. Opony zakupione w listopadzie ubiegłego roku.

Edytowane przez Janusz_lublin

Testów tego Vikinga google, raczej nie zna, znalazłem tylko coś w 2006 i wypadła przeciętnie. Tą markę bym sobie darował. Wybór jest spory, z zimówek miałem do czynienia z nowymi Savami i Barumami I - obie GUT :) Mam już łysawe Dunlopy i też się rozglądam. Nie mogę zdecydować się czy założyć 185/65/R15 czy podnieść się o 1,3 cm i kupić 195/65/R15.

P.S. pisząc testów, miałem na myśli ADAC itd., opinie są niestety bardzo subiektywne.

Edytowane przez AdS

Testów teko Vikinga google, raczej nie zna, znalazłem tylko coś w 2006 i wypadła przeciętnie. Tą markę bym sobie darował.

Viking, to firma Norweska. Ja bym wziął pod uwagę np.to, że w Norwegii na pewno warunki zimowe są o wiele gorsze niż u nas, więc opony na zimę pewnie nie są aż tak złej jakości.

Znalazłem parę opini na ich temat.

.....Opona swietna. Viking to doskonaly wybor. Norwedzy wiedza jak robic swietne opony. Opona z tym bieznikiem warta polecenia!.....

.....Kupiłem za namową właściciela serwisu oponiarskiego z pewnym niedowierzaniem. W czasie eksploatacji mogłem się przekonać, że naprawdę są niezłe. Nigdy nie zawiodły. Obecnie kupuję kolejny komplet....

.....Opona Norweska mało znana ale świetna.Dużo lepsza od markowych opon i w cenie prawie połowę niższej.Nie wiem dlaczego jest w grupie ekonomicznej choć spełnia wymogi klasy wyższej.Super opona godna polecenia i produkowana w Eurupie a nie na Tajwanie lub Chinach......

Edytowane przez mirekg9
  • Upvote 1

Witam chcę kupić zimowe opony jakiej marki proponujecie w wulkaniz... polecają Viking SnowTech 2 195/60R15 88 T lub kupić nalewki ale nalewki mnie nie przekonują nawet niską ceną ja myślałem oponach Uniroyal MS Plus 66 195/60R15 88 H aco polecacie a i mam pytanko ja mam założone 195/60 r 15 a słyszałem że do naszych nissanów są leprze 185/60 r15 właśnie nie wiem co teraz jaki rozmiar bo markę to sobie jakąś może wybiorę..Czekam na podpowiedzi.

uniroyale doskonały stosunek jakość/cena sam śmiagam od 10 lat na produktach twj firmy i tylko cena mnie przekonuje do pozostania wiernym tej marce i nie zmienania na asymetryczne

już kilka aut ubrałem w uniroyale rodzina i znajomi sa bardzo zadowoleni zwłaszcza w lato w deszcz

zima uniroyal ciągnie po śniegu rewelacyjnie ale równierz bardzo dobrze radzi sobie z błotem posniegowym naprawdę godne polecenia

jak chcesz nalewki, to tylko ecoopony. Zjeździłem już kilka kompletów i złego słowa powiedzieć nie mogę.

Raz natomiast sie połasiłem a nieco tańsze goldgumy i to była tragedia. Nie szło tego wyważyć, a po niecałym jednym sezonie wyszły z niej druty http://pokazywarka.pl/muitdd/

• 2 tygodnie później...

W Almerze mamy na zimę Uniroyale MS Plus 66 w rozmiarze 185/65/15 i poza tym, że są trochę głośne, to są bardzo dobre, na śniegu rewelacja.