Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Drgania nadwozia

JACKO29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj miałem troszkę jeżdżenia po drogach z płyt betonowych,a jak wiecie nie jest to przyjemne.I wczoraj też zauważyłem że po odpaleniu i kiedy załącza się sprężarka na nadwozie przenosi się dziwne drżenie,głośne jakby coś ,gdzieś się poluzowało.Próbowałem wczoraj i dzisiaj dociec co to ,ale nie znalazłem dokładnej przyczyny.Jest to związane na pewno ze wzrostem obrotów i z pewnym obciążeniem silnika.Uchwycenie za końcówkę wydechu uspokoiło to drganie,ale od spodu nie zauważyłem żadnych zmian w wydechu.Zastanawiam się czy czasami na tych płytach nie uszkodziła się poduszka od skrzyni? Co sądzicie na ten temat?

Jedź do jakiejś stacji diagnostycznej. Trzęś Notka na "szarpakach" i od spodu sprawdzaj po kolei co się dzieje....

Z włączoną klimą właśnie tak drga?

Edytowane przez graphia

Tak,ale to tylko ze względu na samoistne podniesienie się obrotów ,dla tego wspomniałem o klimie.Czasami również tak jest jak wolno dodaję gazu,wolno ruszając lub cofając.

Czasami również tak jest jak wolno dodaję gazu,wolno ruszając lub cofając.

Przy identycznym objawie ,u mnie był luz na "łapie"/poduszce silnika .Po dokręceniu ustało,ale tylko na kilka tygodni.Podjechałem do serwisu(gwarancja)i wymienili na nową.Szczególnie było to do zauważenia w mroźne dni. Edytowane przez manix

No u mnie wystąpiło po dość agresywnym pokonaniu drogi z płyt.

No u mnie wystąpiło po dość agresywnym pokonaniu drogi z płyt.

Wiesz,ale teraz sobie przypominam, że miałem też przy ruszaniu w mroźne dni ,lekkie pojedyńcze stuknięcia.Przy każdym dodaniu/ujęciu gazu.A u Ciebie? Edytowane przez manix

W tym względzie jest totalna cisza.Jutro mam trochę wolnego czasu to spróbuję coś pooglądać.

Chyba nie,ale to mówię chyba.Drgania już teraz czasami przenoszone są na nadwozie,Uchwycenie i pociągnięcie za wydech uspokoiło te drgania,więc moja diagnoza skłaniała się ku poduszkom.

To wiem :D Bo mam je pochwytane już dwa lata opaskami :D i tam jest cisza.

No i dzisiaj trochę czasu poświęciłem i...

Luźne plastiki z przodu(po sławnym taranowaniu dzika)Wymiana kołków gdzie się dało,a gdzie nie podklejka z pianki.Od spodu....wypalony pierścień wydechu między katem a rurą.Już zamówiony :D 13 zł :D

we wtorek wymiana.A jutro walka z czymś co hałasuje pod deską.

Pierścień wymieniony i przy okazji naprawiona przyczyna drgań nadwozia...

Wymieniony element podwieszenia wydechu naderwany podczas jazdy po płytach :D

Wydech opierał się na belce i stąd drgania w zakresie 1000-1200obr.

koszt wieszaka 18zł,wymiana dość nieprzyjemna bo nie ma za bardzo podejścia z kluczami do jednej nakrętki

Wieszak pierwszy od silnika:

wg Bosal nr-255-180

wg Sasic nr-9003001

Edytowane przez JACKO29

• 2 tygodnie później...

no i git,jak zwylke daleś radę!A ja swego czasu nigdzie nie mogłem kupić pierścienia do n15.

Do note też musiałem się naszukać,ciężko o pierścienie wydechu i ciężko o wieszaki,...no może nie o dwa ostatnie bo to zwykłe gumki od micry,ale pierwszy już jest trochę kłopotu.

Jeśli chodzi o pierścień to kupowałem go z internetu,nie pamietam już nazwy firmy.Ale wystarczy wpisać pierścień wydechu i kilka się znajdzie.Natomiast wieszak kupiłem ,o dziwo w hurtowni w Sosnowcu,miałem dostarczony z dnai na dzień.Ale ten wieszak również już widnieje w spisach firm,ale go nie mają.

• 8 miesięcy temu...

Nie,niczym się nie smaruje,czasami zaleca się wymienić również śruby i sprężyny(bywają często na allegro,groszowe sprawy)