Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n16][1.8][OBD][ELM327]

Gość Pajek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewien czas temu zapaliła się kontrolka check engine, kolega z pracy za pomocą ELM327 z bluetooth skasował i radośnie almera ganiała dalej. Pare dni temu znowu zapaliła się magiczna lampa. Stało się to podczas jazdy na gazie "na opracah". Niestety czujniki ciśnienia na listwie instalacji LOVATO pozostawiają wiele do życzenia. Przy niskich tempreturach czujnik szaleje, sterownik "myśli" że jest wystarczające cisnienie gazu i podaje go na wtryski. Sonda lambda wyłapuje zbyt duzo tlenu w spalinach daje cynk do komputera auta a ten zapala magiczną lampkę.

Na stacji gazowej zdziwienie - wow - nagle do butli wchodzi 2 litry gazu więcej :D - czujnik ciśnienia na listwie szaleja a ja wypalam gaz do ostatniej "kropli" :D

Kontrolka w całej swojej okazałości dorprowadziła mnie do zakupu przejściówki OBD-->USB. Przetestowałem już 3 programy do odczytu i kasowanie błędów i ... brak komunikacji. W sumie jeden z nich raz niby się połączył i pokazał P0140 ale nie jestem w 100% czy to nie błąd samego programu, bardzo dziwnie się zachowuje.

Mój system operacyjny to win7, być może on jest przyczyną braku komunikacji komputer-->alma.

Wyczytałem że niestety win7 ma problemy z obsługą tego typu kabli/przejściówek :/ Próbowałem trybu zgodności z xp sp3 oraz zmieniałem częstotliwość BAND RATE 38400, 96, ... i nic.

Idąc za ciosem postawiłem na win7 wirtualną maszynę XP ale również klęska a kontrolka dalej w swej okazałości dominuje na desce ... :D

Moje pytanie do was jakim programem kasujecie check engine, na jakim systemie operacyjnym i na jakiej prędkości transmisji. A może jest jakiś pasjonat z wro? znający temat??

Pozdrawiam i szerokości :D

Pablo

PCMScan próbowałeś? Mam u siebie tak na ELM327BT, że łączy się jakby na sekundę a następnie rozłącza.

ScanTool.NET (wersja 1.13), 38400bps, Windows 7.

Upewnij się, że masz ustawiony odpowiedni port COM.

Jeśli chcesz, mogę podesłać Ci dokłądniejszą instrukcję, którą dostałem przy zakupie kabelka USB>OBD2 na Allegro.

Też walcze z ELM327- ponoć Chinska wersja ma jakieś błędy ( przez co można je kupić tanio ).

Kolega elektronik od softu automotiv zabrał go do siebie i walczy nad naprawą...

Jak dostane z powrotem ELM'a to napisze co jest problemem w połaczniu z Nissanem.

Cześć

1. "Upewnij się, że masz ustawiony odpowiedni port COM." - sprawdzałem i zmieniałem na wszystkie możliwe strony i nic,

2. ScanTool.NET 1.13 + 38400bps + win7 - sprawdzałem i = brak komunikacji (sugerowane oprogr od sprzedawcy z aledrogo.pl),

3. PCMScan - czy to nie jest to samo co ScanXL ?? bynajmniej na yt wygląda tak samo, (brak komunikacji)

ps. buladag zobacz czy masz odpowiednią szybkość transmisji ustawioną,

4. siakiś inny program działający pod win 7 ?? :)

A teraz napiszę wam hit :D Dzisiaj rano podczas jazdy do pracy spostrzegłem że kontrolka nie swieci się :D Ale kiedy zgasła?? Jakoś w sobotę poruszałem kablami od lambdy ale pamiętam że jeszcze w sobote lapka świeciła.

Prawdopodobnie spaliła się żarówka :D Chwilowo nie mam miejsca i czasu na dłubanie. Serio nie ma żadnego pasjonata z WRO??

Chyba podzielę dysk na dodatkowe partycje i postawię prawdziwego XP-ka (nie wirtualną maszynę) i sprawdzę czy śmiag :D

Edytowane przez Pablox

Konkretnie to ja jetem z wrocka,

W tej chwili czekam na kolege co sprawdza dwa kable ELM327, jak będę miał już kabel to zapraszam.

Udało mi się drugim ELM327BT połaczyć z AlmerĄ 1.8 przez Torque, na telefonie z Androidem 2.2.1, Torque pomimo świecącego check nie znalazł błędów, a jak dałem kasowanie, to check zgasł, ale to nie metoda.

Da się jakos sprawdzić parametry z jakimi łączy sie Torque z ELm po to żeby analogiczne ustawić na PC?

Serio nie ma żadnego pasjonata z WRO??

Pasjonatem nie jestem, ale możemy sprawdzić czy zadziała z moim kabelkiem (współpracuje bezproblemowo z moją Almerą i ScanTool.NET).

Odezwij się na priv jeśli bywasz na Psim Polu w godzinach późno-popołudniowo-wieczornych.

• 1 rok później...

Witam

Torque u mnie czasami też tak robił Zainstalowałem Scan Master( na Androida)  i on błędy czyta i kasuje bez problemów Co do 2,2di to czemu nie

Pozdrawiam

Edytowane przez sawo29

Witam!

Właśnie czytam i obd2 w unii wprowadzili w 2001 roku a mój też z tego to nie wiem czy się załapał:-)

Edytowane przez sigma3