Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Kasujący się licznik, resetujące radio, zanik napięcia podczas odpalania

smarzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

ostatnio zauważyłem, że moja N16 płata mi figle, oprócz dziwnego zapalania (stawiam na bendix - słyszalny zgrzyt podczas odpalania), pojawiło się coś nowego, czasami zamiast zgrzytu mam normalny zanik napięcia/prądu, tzn przekręcam kluczyk

lekko przygasa światło w kabinie, zamiast rozrusznika jest cichutkie dzzzz i po 2 sec odpala, lub wystarczy cofnąć kluczyk

na pozycję I i przekręcić, zapłon i odpala. Do tego kasuje mi się licznik przebytych kilometrów (od poprzedniej kasacji),

radio też się kasuje (wszystkie stacje znikają). Coś poważniejszego z alternatorem ? Przebicie w instalacji ?

Ogromne króliki zjadają mi kable :D (Ot taki poranny żarcik).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Tak jak kolega radzi, przede wszystkim sprawdź masę ale wynika z tego że coś się dzieje na rozruszniku. Po wstaje prze ciążenie napięcia, automat wypycha(?, lub nie do końca-zacina się) bendix lecz wirnik stoi(typowy objaw zaniku napięcia przy starcie). Wiec niestety musisz wyjąc rozrusznik, oczyścić wszystkie! Punkty styków, prze lutować dla pewności łączniki, oczyścić szczotki(ew. wymienić!? ) i kumutator! Sprawdzić stan tulejki, czy trzyma wirnik(nie bije) i nie do tyka stojanu. Tulejka "tył " jest tylko jedna pod szczotkami, "przód"to mechanizm bendixa(bynajmniej w p11-Hitachi) . Oraz po złożeniu czy prawidłowo kręci i wysycha automat(on też robi chwilowe zwarcie/prze ciążenie.

Jak to zrobisz!? Bedziesz się cieszył paleniem z pierwszego strzału!

Miłej roboty.

P.s. Jak nie zrobisz to któregoś razu nie od palisz, a rozrusznik pójdzie w regeneracje albo złom.

• 3 tygodnie później...

Dzięki za info. Masa się poluzowała to powodowało resety.

Co do rozrusznika... Chyba będę miał ciekawy weekend.

Dzięki jeszcze raz.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...