Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wrzucanie N w automacie

kawek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanko do bardziej doświadczonych kierowców czy można w automacie podczas postoju głównie jazda w korkach można wrzucać na pozycje L. Niby automat fajny jest w jeździe, ale jak stoi się w korkach potrafi boleć noga od trzymania hamulca po 5min.

Wydaje mi się, że spalanie też powinno być mniejsze bo brak jest „ciągnięcia auta”

Nie chodzi mi o jazdę na luzie bo wiem, że wówczas nie ma smarowania skrzyni. Samochód Qashqai 2.0dci.

Zapraszam do dyskusji.

Automatem jeździłem dość dawno temu, Mercedesem 190E. Przy każdym postoju w korku czy na światłach, który zapowiadał się na taki dłuższy, niż kilka sekund, wrzucałem N. Zauważalna różnica w spalaniu w stosunku do D + hamulec.

Ze swojej strony napiszę tyle - automat to naprawdę super sprawa, jeśli tylko bym miał możliwość wyboru, od razu bym zamienił manuala na automat. Szczególnie w dużym, zatłoczonym mieście, skrzynia automatyczna jest po prostu idealna.

hmmm, gdyby nie potrzeba tankowania, to wsiadając w Koszalinie wbijam D i wysiadając w Zamościu wbijam P, żadnego N podczas postoju, można przecież zaciągnąć ręczny, jak boli noga, ale jeszcze nigdy mnie nie bolała, bo w sumie wystrczy lekko wcisnąć hamulec i auto stoi,

hmmm, gdyby nie potrzeba tankowania, to wsiadając w Koszalinie wbijam D i wysiadając w Zamościu wbijam P, żadnego N podczas postoju, można przecież zaciągnąć ręczny, jak boli noga, ale jeszcze nigdy mnie nie bolała, bo w sumie wystrczy lekko wcisnąć hamulec i auto stoi,

dokładnie tak przeciez jest ręczny

a automat jest własnie po to by nie wachlowac wajchą

masz automat wyłacz myślenie o wrzucaniu biegów po za P i D czasem R a na diagnostyce N

To taka polska przypadłość dorabiac teorie do praktyki jak przez 60 lat uczylismy się kombinować to teraz przez 20 nie pozbedziemy się tego nawyku :whistle:

A jak masz wycieraczki i masz ustawioną wersje automat/czas to włączasz i wyłaczasz wycieraczki przełącznikiem czy zapominasz o temacie???? ;)

Gdy podczas włączonego D zaciągniesz ręczny, to silnik ma obciążenie. Jak ktoś ma automat, niech wytestuje metodę z przełączaniem na N podczas dłuższych postojów - gwarantuję, że różnica w spalaniu będzie zauważalna. Przecież z D na N nie jest daleko ;)

właśnie szkoda skrzyni, gdy przełączysz na N lub P podczas pracy silnika, bo pompa nie podaje ciśnienia, podpytajcie najpierw w serwisach skrzyń a nie dorabiajcie teorii ;)

Mieć automat a umieć go obsługiwać to dwie różne sprawy ;)

Panowie wiedzą, że gdzieś dzwoni - ale nie wiedzą, gdzie. Podczas postoju w korku, przy silniku pracującym na obrotach jałowych, wrzucenie na N niczym nie grozi. Przecież auto stoi w miejscu, na skrzynię nie są przenoszone żadne obciążenia. Zapewne niektórzy, co tutaj tak się rzucają, słyszeli, że dla automatu zabójcze jest wrzucanie N podczas jazdy np. z górki - i teraz przypisują tę teorię, że "dla automatu zabójcze jest wrzucanie na N przy pracującym silniku". Postój w korku nie ma tu nic do rzeczy ;) Polecam nawet przestudiowanie instrukcji od niektórych aut (choćby Mercedes W210) - tam jest nawet zalecane, żeby przy dłuższym postoju nie dusić auta na D tylko wrzucić N i zaciągnąć ręczny.

No właśnie ale czy w instrukcji W210 podali definicję dłuższego postoju??

Przecież korek to nie postuj tylko permanentne podjeżdżanie. W zasadzie w korku to czasem stoi sie krócej niż na światłach. chodzi mi oczywiście o moment przesunięcia auta o kolejny metr

Edytowane przez jwa