Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zamarzanie szyb od wewnątrz

ziomek456
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaka może być przyczyna zamarzanie szyb wewnątrz samochodu?

Gdzie znajduję się filtr przeciw-pyłkowy, czy może to mieć z tym związek ?

Hmm a możesz poratować jak wymienić ten filtr ?

Jakieś zdjęcia, instrukcję.

wejdź na strone firmy Filtron masz tam instrukcje wymiany filtrów w zasadzie do większosci aut

o prosze podaje link P11 http://www.filtron.p...ukcje/1096k.pdf

Aby wymienić filtr przeciw pyłkowy należy tak z pamięci(robię to z "automatu")

1. Wymontować półkę schowka(na dnie po 2stronach są wysuwane do wewnątrz zawiasy, górę trochę przesuń w bok i wyjdzie)

2. Odkręcić obudowę schowka(zatrzask, po bokach i na dole)wyjąc+górna osłona schowka.

3. Wy czepić lampkę podświetlenia schowka.

4. Za schowkiem bedzie na wprost podłużna/prostokątna klapa(mniej więcej 4x20cm)na dole jedna śróbka(odkręcić i wymień wkład filtra)

5. Po składać do kupy w odwrotnej kolejności!

Poza tym sprawdź czy w bryce wszystkie dywaniki są suche i pod.(ew.osuszyć ) Oraz czy wyszystkie uszczelki(5) drzwi i szyb dobrze dolegają! Na zimę teraz dobrze natłuść uszczelki aby nie przymarzały!

P.s. Jak coś(jakiś detal) nie do powiedzialem ze schowkiem- sory.

Aby wymienić filtr przeciw pyłkowy należy tak z pamięci(robię to z "automatu")

1. Wymontować półkę schowka(na dnie po 2stronach są wysuwane do wewnątrz zawiasy, górę trochę przesuń w bok i wyjdzie)

2. Odkręcić obudowę schowka(zatrzask, po bokach i na dole)wyjąc+górna osłona schowka.

3. Wy czepić lampkę podświetlenia schowka.

4. Za schowkiem bedzie na wprost podłużna/prostokątna klapa(mniej więcej 4x20cm)na dole jedna śróbka(odkręcić i wymień wkład filtra)

5. Po składać do kupy w odwrotnej kolejności!

Poza tym sprawdź czy w bryce wszystkie dywaniki są suche i pod.(ew.osuszyć ) Oraz czy wyszystkie uszczelki(5) drzwi i szyb dobrze dolegają! Na zimę teraz dobrze natłuść uszczelki aby nie przymarzały!

P.s. Jak coś(jakiś detal) nie do powiedzialem ze schowkiem- sory.

post #4

link do instrukcji P11 http://www.filtron.p...ukcje/1096k.pdf

Tylko nie stosuj filtrona i tym podobnych szajsów! Dobre filtry poznasz po tym że są na około osadzone na około w sztywnej plastikowej ramce!

Dywaniki tekstylne czy gumowe? Ja na jesieni fabryczne dywaniki zostawiam w garażu i daje gumowe które nie trzymają wody. Ze sprawdzonych metod są jeszcze środki przeciw parowaniu szyb jak woda nie osiada na powierzchni to i nie zamarznie, sam to stosuję i nie narzekam.

Tylko nie stosuj filtrona i tym podobnych szajsów! Dobre filtry poznasz po tym że są na około osadzone na około w sztywnej plastikowej ramce!

Ja kupuję wszystkie filtry Ashiki lub Blue Print i jest ok. wymieniam je równocześnie przy wymianie oleju

Może być też tak że lekko przecieka nagrzewnica i wilgoć jest rozpraszana po samochodzie nadmuchem. Miałem tak w innym samochodzie. Przy wymianie filtra przeciwpyłkowego możesz sprawdzić czy jest tam wszędzie sucho.

• 2 tygodnie później...

Mam też problem z parowaniem szyb w całym aucie p11 :(

Filtr kabinowy wymieniony,sprawdzałem ten odpowietrznik co wychodzi rurka przy grodzi silnika też jest czysta,sprawdzałem czy nie zacina się też otwieranie i zamykanie obiegu zamkniętego ,też jest ok.Chłodniczka klimy czysta za schowkiem.

W środku raczej nie ma wody czy wilgoci.Płynu chłodnicy nie ubywa.

Może macie jakieś sposoby na pozbycie się pary w całym aucie ;)

Zastosuje pewnie antyparę pewnie pomoże na jakiś czas .Przynajmniej w zimie żeby przednia szyba nie parowała.

Chyba że woda tyle czasu paruje ze Stadionu Narodowego :) i ta mgła ma taki wpływ na to.Bo widzę sporo aut ma zaparowane szyby :(

Możesz nawiercić dziury w bagażniku dla poprawy wentylacji i wozić woreczki z ryżem albo solą :D

Klima

Ustaw przepustnicę pomiędzy kratkami na nawiew z zewnątrz (niebieska kropa) jak zaparują

szara gazeta pod wycieraczki i wywalać jak zmięknie

Umyj szyby szamponem do włosów i dobrze wytrzyj potem do sucha

Czyste szyby przetrzyj octem a nie antyfogiem po których robią się tylko tłuste i nic nie daja

U mnie w klimatroniku w Almie jak włączy się odparowywanie szyb to automatycznie startuje klima i nadmuch z zewnąrz

• Upvote 1

Akurat filtrona zmieniałem na wiosnę i był w ramce. Pasował idealnie i ciasno, także nie wiem skąd te uwagi. Aha, przez odpowiednio wyprofilowany kształt ramki nie dało się go źle włożyć.