zabol57 Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam. Mam dwa pytanka do kumatych .Zbliża się zima i już mam problem z paleniem samochodu(słaby akumulator). Mam almere 2,2 di z 2002 roku i był w niej akumulator fabryczny(chyba) od citroena ,peugota z opisem L3D 70Ah 640A 12V. i pytanie czy kupować taki czy mocniejszy?jaki zaleca producent? a drugie pytanie czy samochód może mieć problemy z odpaleniem ze względu na aku? on jeszcze na nim kręci ale szału niema i zaraz pada. świece i przekażnik sprawny.z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) Włóż 80Ah, jest tej samej wielkości co 70, a odpalanie w duże mrozy bedzie znacznie pewniejsze. Ponadto bedzie mniej obciążony i teoretycznie powinien dłużej wytrzymać. Jeśłi rozrusznik kręci już wolniej niz zwykle to i odpalenie może byc utrudnione. Oprócz tego na słabym aq podczas odpalania napięcie mocno spada (nawet do 9V) co skutkuje przekłamaniami na czujnikach, więc komp głupieje etc. nie polecam cetry (szczególnie futury). Zepsuła się ostatnimi czasy. Jak chcez tanio i dobrze to autocraft z internetu http://www.akumulatory-baterie.eu/sklep/product_info.php?products_id=19&manufacturers_id=12. Stosunek cena/jakość bardzo dobry A jak ze sklepu, to westa, forse, autopart, loxa, topla Edytowane 17 Listopada 2012 przez nunu85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabol57 Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Włóż 80Ah, jest tej samej wielkości co 70, a odpalanie w duże mrozy bedzie znacznie pewniejsze. Ponadto bedzie mniej obciążony i teoretycznie powinien dłużej wytrzymać. Jeśłi rozrusznik kręci już wolniej niz zwykle to i odpalenie może byc utrudnione. Oprócz tego na słabym aq podczas odpalania napięcie mocno spada (nawet do 9V) co skutkuje przekłamaniami na czujnikach, więc komp głupieje etc. nie polecam cetry (szczególnie futury). Zepsuła się ostatnimi czasy. Jak chcez tanio i dobrze to autocraft z internetu http://www.akumulato...facturers_id=12. Stosunek cena/jakość bardzo dobry A jak ze sklepu, to westa, forse, autopart, loxa, topla ok 80 ah a jaka moc rozruchowa?, i co z tymi niedoładowaniami akumulatora jak jest większy? jedni mówią ze nie można większych inni ze to brednie jak to jest naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek81 Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Ja mam 4 rok Centre i polecam. Kilkuletnia jest i dalej dobrze trzyma . Ale to dużo zależy od tego na jaki sie model trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Wszystkie aq kwasowe o pojemności 80Ah mają podobny prąd rozruchowy W granicach 680-800A EN i nawet ta niższa wartość jest w zupełności wystarczająca. Nieodładowanie to jest legenda, która miała coś wspólnego z rzeczywistościa w czasach malucha z prądnicą. Potem już nic. A z resztą 80Ah to nie jest nadwymiarowy aq do Twojego auta. Przd chwilą sprawdziłem i katalogi w zaleznosci od porducenta podają właśnie od 70 do 80Ah, wiec nawet gdybyś mi nie uwierzył, ze to legenda, nie masz się o co martwić. Ja mam 4 rok Centre i polecam. Kilkuletnia jest i dalej dobrze trzyma . Ale to dużo zależy od tego na jaki sie model trafi Bo masz jeszczę tę dobrą centre. W 2010 roku zmienili coś w technologii i od tego czasu sprzedają buble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam. Mam dwa pytanka do kumatych .Zbliża się zima i już mam problem z paleniem samochodu(słaby akumulator). Mam almere 2,2 di z 2002 roku i był w niej akumulator fabryczny(chyba) od citroena ,peugota z opisem L3D 70Ah 640A 12V. i pytanie czy kupować taki czy mocniejszy?jaki zaleca producent? a drugie pytanie czy samochód może mieć problemy z odpaleniem ze względu na aku? on jeszcze na nim kręci ale szału niema i zaraz pada. świece i przekażnik sprawny.z góry dziękuję za pomoc Kolego zabol57, jesteś już trochę na naszym forum i wiesz do czego jest wyszukiwarka. /po prawo na górze/ Gdybyś tam klikną i zadał pytanie lub wpisał konkretne słowo np. akumulator, to pokazało by np. to http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/69375-jaki-akumulator/ a ogólnie to aż 7 stron związanych ze słowem akumulator i to tylko w dziale Almera. Zawsze przyjemna i podręczna lekturka. Gdy zakładasz nowy temat to i zarazem go dublujesz - w ten sposób robisz bałagan na forum i nigdy się nie znajdzie od razu tego czego się szuka. Po drugie, fajnie by było gdybyś uzupełnił profil - wtedy nie musisz już opisywać tego w poscie. Co do akumulatora, jeśli jest juz ten temat. Temat akumulatorów, to jak temat opon, tarcz, klocków - każdy ma swoje zdanie, chwalą lub narzekają na firme lub na bieżnik. To samo z akumulatorami, obojętnie jaki kupisz Centra, Bosch, Varta, Fiamm, Deka, Dinn, Westa, Horse, Fireball, Forse - to zależy na jaki trafisz egzemplarz. Są osoby co reklamują po pół roku a są i tacy co jeżdżą parę lat. Decyzja należy do Ciebie. Co do Centry, to ja mam Futurę i nie narzekam - jest wzmocniona, do większej eksploatacji pojazdu i większej ilości dodatkowych odbiorników - radio, nawi, CB itp. Wejdź na tę stronkę i wszystko będzie jasne. Sam zadecydujesz. http://centra.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabol57 Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Kolego zabol57, jesteś już trochę na naszym forum i wiesz do czego jest wyszukiwarka. /po prawo na górze/ Gdybyś tam klikną i zadał pytanie lub wpisał konkretne słowo np. akumulator, to pokazało by np. to http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/69375-jaki-akumulator/ a ogólnie to aż 7 stron związanych ze słowem akumulator i to tylko w dziale Almera. Zawsze przyjemna i podręczna lektórka. Gdy zakładasz nowy temat to i zarazem go dublujesz - w ten sposób robisz bałagan na forum i nigdy się nie znajdzie od razu tego czego się szuka. Po drugie, fajnie by było gdybyś uzupełnił profil - wtedy nie musisz już opisywać tego w poscie. Co do akumulatora, jeśli jest juz ten temat. Temat akumulatorów, to jak temat opon, tarcz, klocków - każdy ma swoje zdanie, chwalą lub narzekają na firme lub na bieżnik. To samo z akumulatorami, obojętnie jaki kupisz Centra, Bosch, Varta, Fiamm, Deka, Dinn, Westa, Horse, Fireball, Forse - to zależy na jaki trafisz egzemplarz. Są osoby co reklamują po pół roku a są i tacy co jeżdżą parę lat. Decyzja należy do Ciebie. Co do Centry, to ja mam Futurę i nie narzekam - jest wzmocniona, do większej eksploatacji pojazdu i większej ilości dodatkowych odbiorników - radio, nawi, CB itp. Wejdź na tę stronkę i wszystko będzie jasne. Sam zadecydujesz. http://centra.com.pl/ wpisywałem kolego i za wiele mi nie wyskoczyło, być może nie umiem się posługiwać tą wyszukiwarką . Jeśli nabałaganiłem to przepraszam, a z towarem to jest różnie tak jak mówisz a le są też takie co trzeba omijać duzym łukiem a na taki nie chce trafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marinez Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 W 2010 roku zmienili coś w technologii i od tego czasu sprzedają buble. Potwierdzam. Centra ostatnio strasznie słabe rzeczy sprzedaje, zwłaszcza w stosunku do ceny. A co do autocraftów - dają radę, chociaż w kategorii jakość/cena to chyba jeszcze lepiej wypada np. jenox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabol57 Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Dziś się trochę rozglądałem po mieście i chyba zdecyduję się na boscha silvera 72 Ah 680A , bo jak tak chodziłem po sklepach to wszędzie ta centra praktycznie była, albo varta i w jakimś tam sklepie sznajder(chyba jak nie pomyliłem) podobna polska firma co centre kiedyś robiła bo teraz podobno Czechy ja robią .a ceny niemal podobne to wybiorę chyba bosch za 324zł. bo nie wiem czy jest sens wsadzać większy aku boscha 74Ah 750A za 359zł skoro w instrukcji zalecają 72Ah i 650A( a nie chodzi mi już o te 34zł różnicy) to chyba taki ma być? bo z tymi niedoładowaniami to każdy co innego mówi, jedni ze to mit drudzy ze nie i zgłupieć można. A i mam takie jeszcze pytanko gdzie szukać daty produkcji aku żeby mi jakiegoś starego nie dali lub jak ją odczytać. i jeszcze mogę mieć exide 74Ah 680A za ok 250zł Edytowane 19 Listopada 2012 przez zabol57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 bo z tymi niedoładowaniami to każdy co innego mówi, jedni ze to mit drudzy ze nie i zgłupieć można. A i mam takie jeszcze pytanko gdzie szukać daty produkcji aku żeby mi jakiegoś starego nie dali lub jak ją odczytać. Znów postaram Ci się kolego pomóc, tak abyś był zadowolony i nie miał pretensji do nikogo z forum. Masz tu link, http://www.akumulator.pl/showpage.php i poczytaj dokładnie, w szczególności zakładkę >ekspert radzi<. Tam wypowiadają się fachowcy i dowiesz się wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi