Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

luzy zaworów

navara7

Rekomendowane odpowiedzi

•  

witam wszystkich. musze wyregulowac luzy zaworów w swojej d40 2,5 174 konie, bo jak przydusze przy nizszej predkosci na wyższym biegu to kawiatura gra niemilosiernie. czy orientujecie sie jakie sa luzy zaworów wydechowych i ssacych czym sie róznią ewentualnie wskazówka ktory zawór ssacy , ktory wydech( no chyba ze luzy maja ta sama wartosc to juz nie istotne), czy na rozgrzanym czy na chlodnym silniku regulowac. pozdrawiam

Luzy regulujesz na zimnym z tego powodu że zanim się do nich dostaniesz to silnik ostygnie

Luzy to

Ssanie 0.274--0.386

Wydech 0.308--0.432

regulacja płytkami

Kolejność od frontu silnika ku tyłowi

In. In

Out. Out

In. In

Out. Out

In. In

Out. Out

In. In

Out. Out

• 3 tygodnie później...

nie regulowałem bo mechanik mi powiedzial ,że to nie sa luzy zaworów tylko przy nizszych obrotach słychac jakies spalanie ......... (nie pamietam okreslenia) , bo gdyby to były luzy zaworów to przy wyzszej predkosci obrotowej tez by to było słychać. zostawilem temat, ale teraz znów chyba do niego wróce, bo słychac stukanie przy obrotach 3-4 tysiace również, czy ktos ma takie objawy czy to jest normalna charakterystyka pracy tego silnika, a moze to słychac wtryski, na zimnym silniku i wolnych obrotach wystepuje taka seria stukowego spalania, ale tylko jak sie przydusi a przy wyzszych obrotach ciche klekotanie ale tez seryjne

• 2 miesiące temu...

Ja mam coś podobnego, a przynajmniej tak mi się wydaje. Podczas jazdy przy dodawainu gazu w przedziale 1500-2400 obrotów słychać taki stukot i się zastanawiam czy to włąśnie zawory czy moze wtryski tak się tłuką???

• 4 tygodnie później...

z tego co czytam to chyba wtryski, bo zaworów nie ruszałem,ja mam taki objaw nie za kazdym razem ale najgłosniej na zimnym pózniej chyba tego nie ma. Jak cos sie dowiesz wiecej daj znać

• 2 lata później...

Sorki za odgrzewanie starych zapomnianych tematów... Pewnie chodziło o spalanie detonacyjne (stukowe) które skutecznie niczczy silnik, żeby temu zapobiec silniki wyposażane są w czujniki spalania stukowego...  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...