Gość maxil Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Witam. Dziś po krótkiej diagnostyce silnika zauważyłem niepokojące objawy zużycia silnika. Objawy: 1. Czarne, okopcone świece zapłonowe z warstwą oleju silnikowego 2. Brak mocy 3. Problem z odpalaniem na ciepłym silniku 4. Podwyższone i niestabilne obroty silnika 5. Długi czas obniżania obrotów po puszczeniu pedału gazu 6. Wypadanie cyklów zapłonu I moje pytanie jest następujące: Czy opłaca się przeprowadzić generalny remont tego silnika czy uproszczony tj. wymiana pierścieni, uszczelek (szczególnie pod głowicą) oraz regulacja gaźnika a może lepiej pozbyć się autka i kupić coś młodszego? Jakie są mniej więcej koszty naprawy w.w objawów? @edit Dodam jeszcze, że autko jest dosyć starawe bo z 1991 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 to zależy jak z blachą ? jak masz pognie to dużo wsadzisz zaraz w blachę co do remontu czyli pod picówki to trudno wyczuć by nabrał wigoru to pierścienie i uszczelniacze jak zmienisz to nikt nie da gwarancji że panewki nie polecą bo skręcisz na tych samych dasz nominał nie wiadomo czy sie przyjmie a szlif to ryzyko ,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maxil Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Z blachą nie jest za ciekawie, tzn. progi się posypały i wychodzą małe parszki na prawym przednim błotniku. Z tego co mówisz wnioskuję, że nie warto już ratować tego autka chociażby ze względu na jego wiek i przebieg, jak by nie patrzył to autko przeleciało już 500 tys. km. i większego problemu z nim nie było. Ogólnie było tankowane i jeżdżone jedyne co było w nim robione z tego co pamiętam to wymiana łańcucha rozrządu, wymiana płynów, przeguby i końcówki kierownicze. No nic chyba czas najwyższy odesłać mojego dziadka na zasłużoną emeryturę i nabyć coś młodszego, oszczędniejszego i bardziej dziarskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.