Gość 2sloma Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) Witam, Jestem posiadaczem Nissanka Versy, znanej w pewnych kragach jako Tiida. Rok 2008, benzyna / LPG, automat CVT. Od pewnego czasu mam usterke, której nie potrafię zdiagnozować - po prostu samochód nie jedzie Zobaczcie sami filmik na którym moja żona próbuje przekroczyć 40 km/h Gdy silnik się rozgrzeje jest już lepiej, ale nadal przekroczenie 120 km/h jest trudne. Można sobie dowolnie naciskać 'gaz' ale oprócz wyjącego silnika nie ma większych efektów. >> Filmik << Jakieś pomysły co to może być? PS. Filmik działa, już można oglądać... Edytowane 24 Listopada 2012 przez 2sloma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek81 Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Tak samo się dziej na gazie i PB ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechanikadam Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 a na wolnych obrotach wkręca się do odcinki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 2sloma Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 To samo dzieje się na gazie i na benzynie. Nie rozumiem pytania 'a na wolnych obrotach wkręca się do odcinki?' ...do czego się wkręca?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rootmaster Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Koledze mechanikadam chodzi o przegazowanie na wolnych obrotach do uzyskania 6 tys obrotow kiedy to komputer powinien odciąć paliwo aby nie uszkodzić silnika. Nie radzę tego robić na zimnym silniku. Wg mnie winna jest automatyczna skrzynia biegów która prawdopodobnie jest w trybie serwisowym, ale istnieje też dużo innych powodów, np wypalone gniazda zaworów przez gaz ale tutaj byłby problem z uruchomieniem zimnego silnika... Pozdrawiam i powodzenia w usunięciu usterki. Edytowane 26 Listopada 2012 przez rootmaster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Kiedyś powedxiałoby się, ze sprzegło się ślizga a teraz zgaduj zgadula??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek81 Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Ale faktycznie wydaje sie wiem temu automat. Wy go ciśniecie silnik pracuje a skrzynia nie przekazuje mocy . Sprawdzicie auto miedzy innymi pod katem skrzyni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rootmaster Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Kiedyś powedxiałoby się, ze sprzegło się ślizga a teraz zgaduj zgadula??? Na filmiku widać że auto nie osiąga dużych obrotów. Normalnie powinno iść do 6 tys. a tutaj to wygląda jakby komputer blokował obroty do pewnej wartości nie pozwalając na osiągnięcie dużej prędkości. Trzeba by sprawdzić w serwisie skrzynie biegów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 2sloma Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Mysle, ze to jednak nie skrzynia. Silnik nie wchodzi na obroty niezaleznie od tego, czy jest na D / N / P. Witam, Czas na rozwiązanie zagadki. To było uszkodzenie 'przepływki' czyli czujnika przepływu powietrza. Moim zdaniem hitem była teoria o uszkodzeniu skrzyni biegów. Gratuluję kreatywności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rootmaster Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 To nie kreatywność tylko fakty od innych użytkowników automatów Jeżeli skrzynia biegów jest w trybie serwisowym to nie pozwala aby samochód przekroczył pewną prędkość. Niemniej jednak cieszymy się że usterka została rozpoznana i usunięta. Polecam w takich przypadkach na przyszłość posiadać interfejs ELM za parę złotych i sprawdzić wartości które jesteśmy w stanie wyświetlić tj. np. wartość przepływki i porównać z wartością serwisową Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Mysle, ze to jednak nie skrzynia. Silnik nie wchodzi na obroty niezaleznie od tego, czy jest na D / N / P. Witam, Czas na rozwiązanie zagadki. To było uszkodzenie 'przepływki' czyli czujnika przepływu powietrza. Moim zdaniem hitem była teoria o uszkodzeniu skrzyni biegów. Gratuluję kreatywności no niestety jak właściciel myśli że przez internet można naprawić samochód to są efekty niestety w przypadku manuala teoria o przepływce była by postawiona pewnie szybciej bo jest niestety dosyć charakterystyczna a tak to się wiekszość zasugerowała skrzynią która potrafi cyrki robić tak czy inaczej do diagnozy wystarczył by pewnie miernik za 9.99 zł z Biedronki lub skaner Co do gazu strasznie długo wam sie przełącza ja bym ustawił 30 35 st ... też dziwne że ze te nowe przepływki tak padają ja mam taką co ma 314 tysięcy i działa ok ,, Przynajmniej potomni wiedzą co sie dzieje ,,z uszkodzoną przepływką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi