Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 - 1,8 problem - biegi ciężko chodzą

Gość bleblek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chciałem dzisiaj pojeździć i zauważyłem że biegi bardzo ciężko wchodzą, żeby wrzucić 1, 2 trzeba naprawdę użyć siły, wsteczny tak samo.

Ale silny opór jest tylko przy włączonym silniku, przy zgaszonym silniku biegi wchodzą delikatnie.

Miał ktoś z Was tak, gdzie szukać przyczyny?

Wojtek

Miałem podobnie . Przyczyna był wyciek oleju ze skrzyni biegów . Sprawdzi jak jest u ciebie z poziomem płynu w skrzyni czy niema jakiś wycieków .

Hmm nie wiem jak to w p12 jest ale w niektórych autach jest otwór rewizyjny. przeważnie szukaj w bocznej ścianiei skrzyń biegów . To sa takie Srubo-korki. W nowszych czesto rewizyjnych otworów nie ma i poziom oleju można skontrolować jedynie po wykręceniu korka otworu wlewowego. Ale kanal niezbędny .

a zobacz ile masz płynu hamulcowego

wysprzęglik sprzęgła jest połączony z układem hamulcowym, nie będzie płynu, albo jego będzie mało i biegi będą ciężko wchodzić

Gość Arkady2222

a jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni, mogę to jakoś zrobić sam w garażu?

Musisz podnieść auto, zdjąć lewe koło i plastikową osłonę. Po lewej stronie będzie korek rewizyjny. Musisz go odkręcić i sprawdzić, czy przelewa się olej. Jeżeli tak,to wszystko ok. Jeśli się nie przelewa to trzeba dolać, pod warunkiem, że wiesz co było wcześniej zalane. Ja u siebie po prostu wymieniłem cały olej i po problemie.

Hej,

chciałem dzisiaj pojeździć i zauważyłem że biegi bardzo ciężko wchodzą, żeby wrzucić 1, 2 trzeba naprawdę użyć siły, wsteczny tak samo.

Ale silny opór jest tylko przy włączonym silniku, przy zgaszonym silniku biegi wchodzą delikatnie.

Miał ktoś z Was tak, gdzie szukać przyczyny?

Wojtek

Pozwolę się podłączyć - problem mam tylko z 1 i wstecznym. Najczęściej pomaga wrzucenie najpierw innego biegu. w Aso powiedzieli, że ten typ tak ma ale jakoś mi się wierzyć nie chce bo w nówce śmigało aż miło.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...