Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak wyglada 2.2 dti od Nissana a jak 2.2 dci od Renault?

Gość Yauheni
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w dokumentach napisane ze 2.2 dci od Renault.... lecz przy wymianie filtrów okazało sie ze pasują od 2.2 dti Nissana :nissan2::wtf:

P.S. do tego zmylili mnie sprzedawca mówiąc ze ma 139 koni... nie wiem)

Nigdy na oczy nie wiedziałem silniki :))

Taki mam silnik

Do P12 wsadzane były silniki diesla 2.2 Nissana o mocach 126 i 138 KM oraz silnik 1.9 od Renault o mocy 120 KM

• Upvote 1

To niech wypowiedzą się właściciele diesla o różnicach wizualnych

napewno różnią się oznaczeniem :)

2.2 dCi (138KM)

2.2 DTI (126KM)

kiedyś gdzieś mi się obiło o oczy, jak szukałem różnic, że 2.2DI nissana to praktycznie to samo tyle tylko, że nissan założył tam łańcuch rozrządu zamiast paska i coś jeszcze, ale w sumie zmiana paska była najważniejsza

• Upvote 1

Mam w dokumentach napisane ze 2.2 dci od Renault.... lecz przy wymianie filtrów okazało sie ze pasują od 2.2 dti Nissana :nissan2::wtf:

w primerze nigdy nie bylo 2.2 dci od renault.

filtry moga pasowac-przeciez to ten sam silnik tylko z roznym sposobem zasilania.

w mojej instrukcji pisze wprawdzie ze do 2,2 di jest filtr oleju w postaci wkladu a do 2,2 dci jako wymienny w calosci ale dotyczy to wersji angielskiej.

kiedyś gdzieś mi się obiło o oczy, jak szukałem różnic, że 2.2DI nissana to praktycznie to samo tyle tylko, że nissan założył tam łańcuch rozrządu zamiast paska i coś jeszcze, ale w sumie zmiana paska była najważniejsza

2,2 dci nissana a 2,2dci renault to zupelnie inne silniki.tak przynajmniej mowil mi moj mechanik.pierwsze to niebo a drugie to shit :thumbsdown:

Nie mam 2,2 ale patrząc po manualu to chyba róznia sie oprogramowaniem silnika ewntualnie cisnieniami pompy

tam sa rozne pompy-dti to zwykla rozdzielaczowa a dci to common rail.

Witam, na zdjęciach jest silnik 2,2 139, 138,136 wg różnych źródeł koni. Charakterystyczny jest wylot z turbiny widoczny na zdjęciu jako czarne kolanka- w dci 126 konnym jest srebrne kolano to tak na pierwszy rzut oka. Wszystkie nr turbiny, wtrysków mają końcówki AW 400, 402 itd, 126 konne z reguły AU600. Turbina w 139 konnym to garret GT1849, w 126 konnym GT1749. Kolega wlad69 ma rację Nissan nigdy nie montował silników 2,2 renaulta, wszystkie 126 koni i 139 to konstrukcje nissana a różnią się wtryskami ( różnice w nimerach bo z wyglądu to samo), turbiną, sterowaniem ( oprogramowaniem ale też są różnice w elektryce- są dodatkowe sterowania silnika) oraz na pewno pompą-choć podejrzewam że to różnica w numerze katalogowym. Reszta nie wchodząc juz w szczegóły stricte mechaniczne na pierwszy rzut oka jest identyczna.

Pozdrawiam

Edytowane przez krzycho59
  • Upvote 1

dzieki))) za pomóc! no to co kurde właściciele 138 krzycza ze to renault i że jest zły..... i mnie tylko straszą?))) :icecream:

nie wiem) co i jak) mój ma przejechane 262 tys. i jest wszystko ok) :nissan: