Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

problem z ogrzewaniem

buka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z grzaniem. Generalnie - nie działa. Muszę rozpędzić samochód do ok 160km/h i wykręcić 3500obr/min, żeby poczuć ciepłe powietrze z kanałów. A wystarczy, że zjadę nieco niżej i automatycznie robi się zimno. Temperatura silnika - poprawna, w połowie zielonej skali i ani drgnie. Trochę to wkurzające, bo trasa 600km w kurtce do przyjemnych nie należy. Ktoś się z tym spotkał?

Płyn ok, pod kontrolą. Ale za to klima syczy jak oszalała jak ją włączę - chyba rozszczelnienie :+( Spróbuję to sprawdzić, a przy okazji sprawdzi się termostat.

Gdyby to był termostat to silnik nie osiągną by właściwej temperatury wskazówka tylko lekko by się podniosła albo i wcale taki mamy wydajny układ chłodzenia spróbuj jeszcze odpowietrzyć nagrzewnicę odpowietrznik w postaci zaślepionego węrzyka obok filtra paliwa

robi się to na podwyższonych obrotach

te problemy z grzaniem to typowy objaw przy niskim poziomie plynu/zapowietrzeniu przewodow, ale w tym wypadku moze byc cos innego.

• Upvote 1

Bo to wada fabryczna nie naprawialna głowica pęka pod zaworem wydechowym zaczyna ubywać płynu chłodniczego którego to silnik nie spala trafia on bezpośrednio do kolektora wydechowego lecz katalizator tak skutecznie działa że z wydechu nie wydostaje się ani trochę więcej pary niż normalnie ale nie będę się rozpisywał wszystko jest w moich postach

Gość toudi100

Witam,

mam problem z grzaniem. Generalnie - nie działa. Muszę rozpędzić samochód do ok 160km/h i wykręcić 3500obr/min, żeby poczuć ciepłe powietrze z kanałów. A wystarczy, że zjadę nieco niżej i automatycznie robi się zimno. Temperatura silnika - poprawna, w połowie zielonej skali i ani drgnie. Trochę to wkurzające, bo trasa 600km w kurtce do przyjemnych nie należy. Ktoś się z tym spotkał?

Buka a weź zobacz czy masz ciepłą chłodnice na spodzie i dolny wąż dochodzący do chłodnicy(oczywiscie jak silnik jest zagrzany). Ja mam podobny problem z ogrzewaniem .U mnie wąż i dół chłodnicy jest zimny ale czego to wina to jeszcze nie wiem.

• 1 miesiąc temu...

zgadza sie - poziom plynu musi byc poprawny. u mnie ogrzewanie tez nie bylo rewelacyjne a kiedy uzupelnilem plyn grzeje pieknie i przestalem uzywac wlacznika heat - up :wave:

"mam problem z grzaniem. Generalnie - nie działa. Muszę rozpędzić samochód do ok 160km/h i wykręcić 3500obr/min, żeby poczuć ciepłe powietrze z kanałów. A wystarczy, że zjadę nieco niżej i automatycznie robi się zimno. Temperatura silnika - poprawna, w połowie zielonej skali i ani drgnie. Trochę to wkurzające, bo trasa 600km w kurtce do przyjemnych nie należy. Ktoś się z tym spotkał?"

si... ja się spotkałem. i skończyło się na wymianie uszczelki. żeby było śmieszniej to wozem przejechałem jeszcze 5000 km. conajmniej.

poza tym że nalezy uzupełnić płyn to

1 - sprawdź po uzupełnieniu czy nie ma w nim oleju (jeśli jest to gł. podejrzany - głowica)

2 - sprawdź szczelność kabli. jeśli używasz płynu chłodniczego, to szukaj białawych zacieków. jeśli temp na zewnątrz spadnie poniżej zera to łatwiej namierzyć wyciek bo rozgrzany silnik zwyczajnie tam paruje.

3 - dym - jeśli siwy i kłębiasty (choć to zależy od silnika) to też raczej głowica.

4 - jeśli masz do tego gaz tak jak i ja (pathfinder vg30 + gaz) to o matko... :/ problemów bez liku do tego wyjdzie. ale z opisu wnoszę że masz disla więc to odpada.

5 - korek chłodnicy... to małe coś gdy się zapiecze lub zepsuje też może nie odpowietrzać układu gdy wzrasta ciśnienie i nie puszczać nic do wyrównawczego. też obejrzyj.

ogólnie orzeczyść, uzupełnij płyn i patrz co się dzieje.

• 4 tygodnie później...

Koledzy , w moim przypadku sytuacja jest taka - wskaźnik stoi idealnie na połowie , grzanie rewelacyjne . Jest jednak mały problem. Jeżeli doleję płynu powyżej minimum ( pod max) w czasie jazdy i tak go wygoni. Płyn pozostaje w zbiorniczku na minimum , lub ciut poniżej i tak się utrzymuje . Czy jest to normalne ? Proszę o poradę

• 4 tygodnie później...

Witam,

Ja mam trochę inny problem. Ładnie grzeje ale tylko z przodu. A tylne dwa rzędy dmucha zimne jak z przodu leci gorące. O co może chodzić?

Gość budmiller

Bobek428 i Arni777 czy macie wersje 7 osobowe jeśli tak to sprawdźcie czy nie macie wycieku płynu chłodniczego przed  tylną nagrzewnicą w okolicy tylnego wachacz prawego.Rurki aluminiowe które biegną do tylnej nagrzewnicy nad wachaczem są w tym miejscu w otulinie z pianki i zaciśnięte opaskami które z czasem przecierają rurke aluminiową wyciek jest nie wielki prawie nie zauważalny.W moim przypadku obiawiał się tym że temperatura była OK ale płyn był poniżej minimum i nie było grzania z tyłu,dolewki nic nie dawały bo płyn powoli sobie schodził poprzez przetarte rurki-dolotową i powrotną z nagrzewnicy tylnej.Naprawa była szybka i mało kosztowna czyli wycięcie dwuch przetartych odcinków na długości 10-15cm i wstawienia przewodu gumowego takiego od chłodnic i zaciśnięcie opaskami metalowymi.

Co to jest dokladnie za patent z tylu mojego patha po prawej stronie pod tapicerka. Cos od ogrzewania i klimy ale co dokladnie. Problemem moim jest to ze ogrzewanie dziala tylko z przodu. Z tylu tylko zimno leci nawet jak nastawiam galy na full. Moze ten patent z tylu trzeba odpowietrzyc albo cos. Grzebal ktos z was przy tym?

Gość budmiller

Tak jak napisałem tam jest druga nagrzewnica dla tylnych miejsc i z tego co wiem to jej się nie odpowietrza bo jest na wspólnym układzie z przednią.Ja jej nie odpowietrzałem sama się odpoiwetrzyła jak naprawiłem wyciek płynu chłodniczego.Sprawdź rurki aluminiowe które do niej dochodzą bo tak najprawdopodobnie będzie gdzieś wyciek.