Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dobry silnik nissana

Gość michalgdb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michalgdb

Witam, Pytanie takie troche nie na ten dział ale wy sie znacie wiec może ktoś coś dobrego podpowie.

Z bratem mamy pomysł na projekt samochody. Chodzi o mazde RX8 lecz nastąpi zmiana silnika z wankla na zwykły

Narazie mamy propozycje silnika k20-k24 (honda) 240 km itp.

Może znacie lepsze silniki w miare dobrej cenie co by podpasowało do tego modelu ? np: cos z nissana ?

Edytowane przez michalgdb

Oczywiście że SR20DET.

Seryjny bez problemu zniesie 300KM a nawet więcej i w odróżnieniu od silnika hondy i tej mazdy ma moment obrotowy :D

Chyba że chcesz wolnossący, ale to nie będzie jechało wtedy.

na moje oko to awaryjne bywaja

ja bym szukał przedewszystkim cos o zblizonej masie do seryjnego silnika mazdy aby idealnego balansu nie zachwiac

Edytowane przez hot_rider

Nie wiem po czym kolega wywnioskował że są awaryjne. Jak się dba to się ma, jak ktoś upala bezmyślnie to klęknie, nie ma siły. Jakoś nie zauważyłem na nissantechu żeby ktoś miał awarie silnika, jedyne jakie się trafiały to w silnikach upalanych w drifcie, gdzie lekko nie mają. Silnik jest rozwojowy, części na rynku pełno, można przebierać wybierać i jest wiele osób które ogarną ewentualne strojenie.

A co do masy silnika, to tylko wankiel waży tak mało, każdy normalny silnik będzie cięższy i tego się nie przeskoczy.

Oczywiście że SR20DET.

Seryjny bez problemu zniesie 300KM a nawet więcej i w odróżnieniu od silnika hondy i tej mazdy ma moment obrotowy :D

Chyba że chcesz wolnossący, ale to nie będzie jechało wtedy.

z k24 też można wycisnąć sporo na seryjnych bebechach uturbiająć, z tego co pamiętam był projekt hondy 420KM:) ciekawe tylko co będzie łatwiejsze w swapie i jak wyjdzie to cenowo.

z k24 też można wycisnąć sporo na seryjnych bebechach uturbiająć, z tego co pamiętam był projekt hondy 420KM:) ciekawe tylko co będzie łatwiejsze w swapie i jak wyjdzie to cenowo.

Taaa, na bank uturbianie wolnossącego silnika będzie tańsze i prostsze od włożenia gotowego rozwiązania.

Edytowane przez IceManPL

Gość michalgdb

swap silnika to już nie problem, przerobić łapy, dać pierścien na skrznie od mazdy (żeby została 6 biegowa) gorzej własnie z dobraniem odpowiednich parametrów żeby ten samochód jechał. No i zostaje podłączenie wszystkiego pod kompa itp. (kontrola trakcji itp. lecz jak będą problemy można zawsze zrezygnować z tego)

Słyszałem własnie że silniki nissana te starsze to wydajny sprzęt. No ale tak samo wychodzi silnik od hondy s2000 bo w seri ma 240 km, więc tłumik, dolot, i myśle 260 km wyjdzie z wolnossącego ale bedzie słaby NM. Za to silnik nissana bedzie miał go sporo.

Cena silnika s2000 to 7-8 tyś a od nissana jak wypada ? np: SR20 dodam tylko że karoseria mazdy bardzo sie nam podoba no i te samochody nie mają dużych przebiegów (ze względu na silnik który po 100-120 tyś km podda się) i rocznikowo są młode (2003-2005) + dochodzi do tego ładny i praktyczny środek (2+2)

Edytowane przez michalgdb

Wiem, że przynudzam ale najbardziej opłacalne i sensowne jak dla mnie ( kocham wolnossaki ) jest V8 np. LS. ( Cenowo różnie bo można mieć LS1 jak i LS2 czy LS3 jest ich wiele ).

Gość michalgdb

oglądaliśmy już Mazde rx8 ale okazała się .... :D trochę poodbijana, podłoga zardzewiała cała (nie wiem jak to możliwe, rok auta to 2004) no i musimy szukać innej bazy. Silnik v8 to super sprzęt ale troszke waży i ciężko go wstawić do takich malych aut :D a co do LS, to uwielbiam corvette i te silniki

Do LS'a zamawia się ze stanów łapy i cały osprzęt i wszystko pasuje cacy :) Do s2k czy 350Z to w Stanach popularny mod :)