Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CHECK ENGINE P0430 PROSZĘ O POMOC!!!

dracodraco
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zaświeciła mi się kontrolka check engine błąd P 0430 ogólnie auto jeździ normalnie raz na jakiś czas jednak pojawia się szarpanie wraz z migającą kontrolką check engine po chwili jazdy ustaje i wszystko jest ok , w ciągu miesiąca zdarzyło się tak że kontrolka zgasła sama po jakichś 50 km zaświeciła się na nowo.

Proszę o jakieś rady osoby które rozwiązały ten problem ,lub też sugestie innych kolegów z forum z góry dziękuje i pozdrawiam. :wave:

gaz w aucie??? gdzie tankujesz paliwo?? bo rozumiem, że wiesz co to za błąd :D

• Upvote 1

wiele osób go przerabiało i rozwiązało za pomocą tulejki, błąd może tez być następstwem zatankowania obsranego paliwa :D

• Upvote 1

Dzięki powalcze z tulejką po świętach... wiesz może skąd się bierze ten błąd skoro kat jest sprawny? i dlaczego od czasu do czasu szarpie autem i miga kontrolka check?

ale ta z linka będzie pasowała są też tańsze za 20zł i już cynkowane mam też pytanie odnośnie klucza do sondy czy jest to jakiś normalny rozmiar czy musze użyć jakiegoś specjalnego klucza bo szczerze mówiąc nigdy tego nie robiłem :whistle:

zapomniałem zapytać jeszcze czy jeśli wstawiam tulejkę to mogę spokojnie jeździć nie martwiąc się o katalizator i jeśli jest opcja że np kat może być niesprawny a check po zamontowaniu tulejki zgaśnie to czy istnieje ryzyko że może się coś stać??? :dribble:

dzięki za namiary na klucz no co do tulejki to miałem na myśli właśnie ocynk :thumbsup:

dzięki za namiary na klucz no co do tulejki to miałem na myśli właśnie ocynk :thumbsup:

możesz napisać czy te wymiary są ok ? please

http://allegro.pl/58-emulator-drugiej-sondy-lambda-oszukiwacz-i2839018169.html

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

pozwólcie koledzy, że się włączę ale nissana 1,8 P-12 kupiłem miesiąc temu - w tym czasie zamontowałem w nim gaz i na nim przejechałem ok. 1000 km - było wszystko ok, wczoraj zapaliła mi się w trakcie wolnej jazdy po mieście kontrolka check engine a na komputerze wyświetlił się komunikat o konieczności dojechania na kontrolę do serwisu ( bez żadnego oznaczenia nr błędu) i tak sobie świeci. Pojazd pracuje tak samo, nie szarpie ani nie przerywa. Jestem w tym zakresie kompletnie zielony odnosząc się do pytania kolegi na początku i nie wiem co ten komunikat oznacza. Syn miał niemieckie auto i twierdzi, że to może być drobiazg bo też parę razy mu ta kontrolka się zaświeciła a gdy sprawdzał na komputerze wyszło, że był to chwilowy spadek napięcia na cewce, wystarczy parę razy uruchomić silnik i kontrolka zgaśnie. Niestety uruchamiałem kilkanaście razy kontrolka nie gaśnie - czy faktycznie konieczny jest serwis - wiecie jakie tam są ceny - proszę o podpowiedź. :whistle: