Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak to jest z tym check engine ?

Robson1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ledwo skończyłem jedną naprawę (turbina) i już druga się szykuje ;/

czytałem tematy i komentarze na forum i docierają do mnie sprzeczne informacje miedzy wypowiedziami a instrukcją ściągniętą z internetu .

Dzisiaj zapaliła mi kontrolka czerwona check engine

sytuacja : odpaliłem samochód, odśnieżyłem i przejechałem z 5 km samochód akurat zdążył się rozgrzać po czym go zgasiłem, odpaliłem ponownie przejechałem z 3 km i znowu zgasiłem , potem jeszcze raz i zapaliła się kontrolka (czerwona) , zgasiłem , zapaliłem i nadal się świeciła , powtórzyłem czynność i zgasła , przejechałem znowu z 3 km zatrzymałem się , zgasiłem silnik i od tego momentu cały czas już się świeci , postoje nie trwały dłużej niż 3-5 minut, więc silnik był rozgrzany .

Na forum przeczytałem że czerwona kontrolka odpowiada za zawodnienie filtra paliwa , albo za świece żarowe .

W instrukcji do p12 (ściągniętej z internetu) wyczytałem :

- Może być to spowodowane awarią systemu sterowania silnikiem.

-Usterka w systemie kontroli zanieczyszczeń spalin .

- jeżeli błyska to zostało wykryte zjawisko zanikania zapłonu mieszanki .

Natomiast pomarańczowy check engine występuje przy zawodnieniu filtra paliwa .\

Mam primere p12 1.9 , auto jeździ bez zarzutów , nie zauważyłem żebym chmurę dymu zostawiał , a na luzie nie kopci ani trochę . raczej to nie powinno mieć znaczenia ale wczoraj zatankowałem na statoil lepszego ON który nie zamarza do - 32 stopni , jeszcze wymieniałem filtr kabinowy ;p i albo spaliła się żarówka w schowku albo uszkodziłem kabelki gdy go ściągnąłem ;]

To auto sprawi że będę bankrutem ;]

KOLEGA MIAL COS PODOBNEGO W FORDZIE MINDEO. WYDAL KUPE KASY KOMPUTER POPROSTU NA MOCNYM MROZIE SIADA PALIWO JEST GESTE. JESLI MOWISZ O DIESLU, PÓŹNIEJ KOMPUTER MU POKAZYWAL ZE WTRYSKIWACZE SA ZEPSUTE. WLEJ JAKIS DODATEK DO PALIWA POWINNO PRZEJSC I WYKASUJ BLEDY

Czerwona lampka - świece lub zawodniony filtr paliwa , żółta - za niskie ciśnienie na listwie com rail , pierwsze - sprawdzić miernikiem świece żarowe i zlać wodę z filtra lub go wymienić , drugie występuje jak zabraknie paliwa i zapowietrzymy układ paliwowy. To autko spowoduje, że będziesz ekspertem od jego usterek a bankrutem jako pochodna zauroczenia przy zakupie tym samochodem . Decyzja należy do ciebie

jednak to była walnięta świeca (wymieniłem komplet). Ale wymieniłem przy okazji filtr paliwa bo przed zimą tego nie zrobiłem . Z tym filtrem to musiałem się namordować ;/ co za idiota wymyślił żeby go montować w takim miejscu :devil: a cena filtra mnie zaskoczyła bo to grosze praktycznie .... widocznie u mechanika za wymianę sobie taką kasę liczyli po pamiętam że zawsze płaciłem w granicach 130 zł.

Bo duże ładne i przestronne auto masz. Mandaty teżbędą duże ;) .

Do listy czerwonego czek enginu dodaj moduł świec żarowych. U mnie swieci się już kilka lat i jeżdżę bez problemu.

A propos świec jak wymieniłem na FEBRU to skończył się problem z ich przepalaniem.

A ceny serwisowe jak sam zauważyłes totalnie od czapt wiele rzeczy znajdziesz na forum lub pytaj to powiemy Ci gdzie szukać. Jesli oczywiście masz zacięcie techniczne do smyrania auta. :nissan2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...