madmaxxx Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Witam NISSAN PRIMERA P11 KOMBI, 2000 r. 140KM Mam następujący problem z moim autem. Dotyczy on przedniego zawieszenia, a dokładniej prawej strony. Objawy: - podczas zjeżdżania z progu zwalniającego (oczywiście gdy to robię delikatnie szybciej) po prawej stronie słychać uderzenia tak jakby ta część auta nie spadała swobodnie, a uderzała silnie wydając odgłos uderzenia. - samochód podczas szybszego ruszania wirują przednie koła, odrywają się od powierzchni zanim auto ruszy. Moje sugestie: Wahacze dolne wymienione Wahacze górne (czy mogę wymienić ale tylko jeden tzn po stronie kierowcy bo skrzypi - czy trzeba koniecznie wymieniać dwa) Czy jest to amortyzator: Co powiecie o markach amortyzatorów: SRL DACO SFEC GH GPD KAMOKA MAX GEAR LOVBY Wiem że KAYABA są na pewno lepsze, ale duużo droższe. Będę wdzięczny za pomoc. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlos90 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 górny możesz wymienić tylko z jednej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Do sprawdzenia łożyska zwrotnicy . Edytowane 11 Grudnia 2012 przez nice-wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmaxxx Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 No więc łożysko zwrotnicy mam wymienione po tej stronie gdzie mi "skacze", bo też miałem takie sugestie. Zastanawiam się tylko czy to nie amortyzator, nie mniej na badaniach technicznych nic nie pokazało, że coś z nim "nie tak". Na razie jestem najbliżej amortyzatorów, jednak nie sztuka wymieniać wszystko po kolei, aby trafić na to co było problemem. PS. Może macie sposób na sworzeń wycieraczek, słyszałem, że można wytoczyć tuleje - ktoś się konkretnie tym zajmuje ? nowy kosztuje ok 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 NEO NFS zapytaj, coś mówił że może załatwić niedrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmaxxx Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dzięki już do niego napisałem. PS. Czy wiesz coś w innych moich pytaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Musisz sprawdzić luzy bo tak to będziemy wszyscy strzelać . Koło do góry i szarpiesz i szukasz luzu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 może to być taka pierdoła jak łącznik stabilizatora potrafi ładnie sie tłuc jak jest np nie dokręcony wybity itp firmy które podałeś to wszystko wynalazki i jak już wymieniać to na KYB to jedna z wielu rzeczy na której sie nie oszczędza tak jak opony oszczędzać możesz na :Dywanikach :zapachu ;letnim płynie do spryskiwacza ;zimowym makretowym do -22 co zamarza na szybie - 5 taki mam :na myjni - być samemu na bez dotyku za 5 zł :ekonomicznie ruszać tak by się kółka nie obracały -da sie : a tak na poważnie to jak sam nie znajdziesz luzów to podjedz na szarpaki myślę że dużo ci nie policzą a może znajdą ,,nie jest to reguła bo wybitego górnego wahacza żaden diagnosta nie zobaczy ...aa zobacz jeszcze czy pod sprężyną masz gumowe podkładki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmaxxx Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam, byłem na szarpakach amortyzatory ok. 75%, diagnosta obstawiał górne wahacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 górny jak hałasuje to da się go wychwycić że jest to wysoko jak mówisz że od kierowcy gada to od strony pasażera już jest dobrze wybity ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi