Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] temperatura silnika

Gość koral41
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie na forum.

Niedawno kupilem N15 1.4 97 rok, benzyna bez gazu.

Przystąpiłem do standardowych wymian płynów.

Najpierw zapoznałem się z "Sam naprawiam". Dziś wymieniłem chłodniczy.

Zalałem Prestone. Odpowietrzyłem, z każdego otworu lecial zielony płyn, kontrolowałem na korku chłodnicy i dolewałem, aż się przelał, reszta do zbiornika wyrównawczego.

Odpaliłem samochód, stał sobie na wolnych obrotach z 10 minut, wskazówka temperatury doszło prawie do 3/4 skali. Włączył się wiatrak chłodnicy. Wracając do domu zapuściłem dmuchawę na maxa i na drugi bieg (człek zmarznięty). W środku git, cieplutko, ale patrzę,a wskazówka zeszła aż do 1/4 skali. Przed wymianą tak nie było.

Podsumowując:

- postój, przegazówka, ogrzewanie wyłączone = 3/4 skali, wiatrak od chłodnicy włącza się co jakiś czas.

- jazda, ogrzewanie na max = 1/4 skali, wiatrak się nie załącza.

- W czasie spokojnej jazdy, bez ogrzewania = wskazówka trochę niżej niż połowa skali.

Proszę, powiedzcie mi jako użytkownicy Almer czy od 1/4 do 3/4 to dopuszczalne? Może wskazówka powinna staćsztywno w połowie? Z góry dzięki zaodpowiedzi.

W końcu mamy zimę Jak puszczasz grzanie na max to ciepełko idzie na budę a nie chłodnicę, chcesz mieć wyższą temperaturę silnika to przesłoń chłodnicę nawet całą jeśli nie masz osłon silnika od spodu, ale najbezpieczniej to 3/4 jej powierzchni

U mnie też podczas dłuższego postoju z uruchomionym silnikiem nagrzanym do prawidłowej temperatury i włączonym ogrzewaniem wskazówka temperatury lubi opaść ale to raczej normalne w taki mróz, nigdy nie miałem problemów z układem chłodzenia. Ale podczas jazdy z ogrzewaniem zawsze utrzymuje się w połowie niezależnie od warunków pogodowych, oczywiście zimą trzeba trochę dłużej pojeździć aby silniczek się dobrze nagrzał. Może po wymianie płynu masz po prostu za dobre chłodzenie :)

Edytowane przez Cineq

Kurcze, chyba faktycznie zalalem dobrym płynem, porządnie odpowietrzylem i jest super chłodzenie:) Rozumiem, że 1/4 skali jako najniższa wartosc może zostać? Dzięki Panowie:)

Gość tormentor

Dziś specjalnie zwróciłem uwagę na wskazówkę u mnie. Cyknąłem 2 foty z trasy. Chyba jest podobnie do kolegi Koral, ogrzewanie miałem na max, 5 bieg, trasa. Możecie określić czy jest w normie?

df07b6ecd2b98f8em.jpg

62b2c3414691e170m.jpg

No nie wiem panowie Ja u siebie nie zaobserowałem takiej sytuacji. Czy zima, czy lato wskazówka cały czas dochodzi do połowy skali, i niezależnie od temperatury pozostaje w tym tym miejscu. A chłodnicy niczym nie przykrywam, od tego jest termostat

Ja tez mam caly czas po srodku. Wiec moze jednak cos z termostatem nie tak masz.

Termostat nie domyka do końca,co skutkuje lekkim niedogrzaniem silnika.Gorzej gdyby nie otwierał(przegrzanie)Miałem taki przypadek w swoim autku- fiesta1.4

Winę ponosi zacięty termostat , woda krążyła tylko w dużym obiegu .

Mój przypadek po wymianie termostatu, dmuchawa na maksymalnych obrotach, grzanie najcieplej jak się da, w trasie, wskazówka temperatury nawet nie drgnie w dół, cały czas stoi mniej więcej w połowie skali. Przed wymianą(stary otworzył się i już tak został) wskazówka radośnie sobie tańczyła od połowy skali do minimum i tak w kółko, zależnie od siły i temperatury nawiewu, to w ruchu miejskim. Na trasie spadała do 1/5 skali i tak stała. Działo się tak pomimo zalania układu świeżym płynem przed zimą.

• Upvote 1

Śmigam w prawdzie sentrą 1.6 Pb95 ale mam jak przedmówcy wskazówka dojdzie do połowy i tyle, no może po jeździe setką w trasie delikatnie zejdzie w dól, ale delikatnie znaczy na 40% nie niżej. W pracy miałem sunnego 2.0 D i tam było wręcz identycznie.nie zależnie od pory roku. Na tej podstawie sądzę że nissany tak mają i już.