toruniak30 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Witam mam problem Coś terkocze przy obciążeniu tylko podczas jazdy z lewej strony w okolicach skrzyni ,przegubu wew., sprzęgła.Podczaj jazdy nawet przy minimalnej prędkości coś terkocze ,jakby obciera , grechocze trudno to nazwac przy wiekszych prędkościach narasta jakby też wibruje.. Po wciśnięciu sprzęgła jazdy na luzie jest cisza tylko na biegu i jak dodaje gazu czyli pod obciążeniem bez względu czy koła skęcone w prawo,lewo..Sprawdzane były półosie i niby przegub wygląda ze ok.Może ktoś coś podpowie lub miał taką przypadłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Przegub i pierścień ABS do sprawdzenia Przegub strzela jak z automatu zwłaszcza na zakrętach i w ten sposób że jak skręcasz w prawo to terkoli lewy i na odwrót. Jak jest pęknięty pierścień ABS to będzie terkotać przed i w czasie hamowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruniak30 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 No właśnie to raczej nie przegub bo mi nie strzela przy skręconej kierownicy , ani przy hamowaniu terkole mi cały czas tylko podczas dodawania gazu, na luzie cisza jak i na postoju.Przy większej prędkości troszkę terkotanie narasta i jakby wibruje , odczuwalne na lewarku.Na podnośniku też nic nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 A może to spalanie stukowe? Grzebałeś coś przy wyprzedzeniu zapłonu? Jeśli jeździsz na benzynie 95 to spróbuj zalać 98, jeśli to ta przyczyna to powinno ustać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruniak30 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 nie grzebałem nic auto do tej pory chodiło ok , myśle ze to jakies łożysko w skrzyni, na wałku sprzęgłowym itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlos90 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 zdejmij koło, zacisk hamulcowy i tarczę, a następnie łapiąc za piastę sprawdzisz czy nie ma luzu na łożysku koła. bardzo podobne objawy były u mnie i co lepsze łożysko było ok tylko piasta się wytoczyła i była luźno w łożysku :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 w tym celu nie trzeba nic zdejmować, wystarczy podnieść auto i poszarpać za koło (jeśli oczywiście zacisk jest dobry i nie trzyma tarczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruniak30 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Tylko że na zewnątrz nic nie słychać , terkot słychać w środku położylem się na silnik i podczas jazdy dzwięki dochodzą z okolic przegubu wew, skrzyni lub sprzęgła i przenosi się na dzwignie zmiany biegów która lekko wędruje w góre i dół .Stawiałbym raczej na jakieś łożysko np.na wałku sprzęgła. W poniedziałek jade do mechanika zobacze czy zdiagnozuje usterke,aczkolwiek w Toruniu kumatych mechaników jak na lekarstwo Pisz posty bez cytowania przedmówcy pisz w oknie pod postami a nie wciskasz "odpowiedż" and_pec Jestem po wizycie u mechanika , diagnoza skrzynia biegów luzy w mechanizmie różnicowym .Czy to się wymienia,regeneruje czy całą skrzynie lepiej szukać? Zatanawiam się czy kupować używaną skrzynie czy wysyłać do Siedlec do dmowskiego Hyba że ktoś zna jakiegoś magika z Kuj-pom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 dolej oleju na początek ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruniak30 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 olej jest był wymieniony olej jest był wymieniony A więc Skrzynia naprawiona , okazało sie że to łożyska na wałku sprzęgłowym i przy okazji oporowe , w sumie 4 łożyska ,olej,wyjęcie-złożenie skrzyni cena 1050 zł. Auto napraili mi wToruniu F.H.P NET-NISSAN bo nik inny nie chciał się podjąć, skrzynia ładnie pracuje i wszystko jest ok Temat do zaknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi