Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Terrano II 2,7 TDI R20.Jaki jest kierunek przepływu chłodziwa w krótkim obiegu ?

otk666
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zamontowania grzałki z pompą ( http://allegro.pl/po...2880035000.html ) do krótkiego obiegu ogrzewania.. Który z króćców nagrzewnicy jest dolotowy a który wylotowy ? Na dotyk trochę ciężko ustalić,węże nagrzewają się równomiernie a nie chciałbym tłoczyć chłodziwa pod prąd .

Pozdrawiam.otk666.

Przestaw ogrzewanie na niebieskie pole, zapal silnik na 5min i niech ktoś ci przestawi na czerwone zobaczysz który wąż pierwszy zrobi sie ciepły. W moim wlot jest na dole

ciekawe urzadzenie ale niewiem czy nie byłoby lepiej załorzyc dogrzewacza i pompki. np. ebrspacher D5W niektóre auta jak np vw sharan, merc sprinter, maja takie seryjnie zamontowane a wrzucisz do tego jeszcze pilota albo casowy włacznik i zawsze wchodzisz do ciepłego samochodu. a jak dobrze poszukasz to za 500zł znajdziesz

Edytowane przez czerwony terrano

Gość krzys1001

No ja mam nieogrzewany garaż. Rano sobie cyk włącze prąd w garażu i no wóz się grzeje.

ciekawe urzadzenie ale niewiem czy nie byłoby lepiej załorzyc dogrzewacza i pompki. np. ebrspacher D5W niektóre auta jak np vw sharan, merc sprinter, maja takie seryjnie zamontowane a wrzucisz do tego jeszcze pilota albo casowy włacznik i zawsze wchodzisz do ciepłego samochodu. a jak dobrze poszukasz to za 500zł znajdziesz

Pewnie masz rację. Tylko tu jest prosty montaż urządzenia i niska cena. Ja używam terrana sporadycznie, z reguły jak trzeba odniśnieżać więc takie rozwiązanie by mi pasowało.

to jak bedziesz to zakładał to zrób cobie jeszcze przekaznik zeby ci nawiewy w kabinie właczał , i wchodzisz do ciepłego autka zima- bezcenne

jak bys sie zdecydował na dogrzewacz eberspacher albo webasto to pytaj siedze w tych piecykach.

to fajnie a załatwisz tanio płytkę sterownika do webasto ogrzewania postojowego w zamian za płytkę dogrzewacza ? :) co prawda obszedłem problem ale ogrzewaniem bym łatwiej mógł sobie sterować. bo w dogrzewaczu to poza trybem serwisowym nie mam pomysłu na regulację temperatury, tylko wł/wył

Edytowane przez hugh_h

musiałbym miec symbol ogrzewania jakie masz co do regulacji teperatury to w niektórych idzie sie wpiac w wiazke z jakiego auta masz dogrzewacz?

raczej tylko wymiana sterownika wchodzi w rachube bo to typowo dedykowany podgrzewacz, te sterowniki nie sa tanie. myslałes na załorzeniem regulowanego wyłacznka termostatycznego na wylocie ciepłego płynu??

P.S. bardzo ładny montaz.

Edytowane przez czerwony terrano

termostatyczny wyłącznik ? co to bo brzmi jak typowe pseudotechnicznereklamowe hasło :P

wiem, właśnie pytam o płytkę sterownika na wymianę, taniej mnie wyjdzie zrobienie własnego uk. sterującego tym w trybie serwisowym tyle że nie szybciej ale bym miał zegarek i wszystkie inne wymarzone funkcje.

nie mam czasu zbudować ale zrobiłem sobie na szybko prosty uk (analogowy bez procka) do włączania wentylatora kabiny powyżej pewniej temp. płynu oraz wyłączania po przekraczeniu temp w kabinie, ale w lato nie pamiętam, aw zimę za zimno żeby grzebać w aucie i jakoś brak entuzjazmu do roboty mnie ogarnął wiec sobie tak działa na 2 przyciski .. 1-grzanie, 2-pompa obiegu - to mi daje funkcję ogrzewania i dogrzewacza.

Witam.

Piękne dzięki.Jak dla mnie na razie to najlepsze wyjście.Dostęp do 230 V jest,mała ingerencja w układ,jak nie zadziała to tylko wymiana jednego węża i koszta do zaakceptowania.Jak blok jest ciepły to po odpaleniu silnika wnętrze też się szybko nagrzeje.Generalnie chodzi o redukcję zimnych startów.Rano przy minus 10 jak słyszę ten klekot i rzężenie przy odpalaniu alfy to mnie ciarki przechodzą.Webasto itp dobra rzecz ale to już raczej robota dla serwisu-może latem na spokojnie i jak funduszy nazbieram i raczej nówka.Za skomplikowana maszyneria by używkę kupować.Wczesniej myślałem nad grzałką http://allegro.pl/podgrzewacz-grzalka-silnika-35-38-40-42-45-50-54-i2870270955.html ale to poroniony pomysł.Termostat blokuje całą cyrkulację i chłodziwo gotuje się tylko nad grzałką a dziur w termostacie to raczej bym nie robił.Obecnie na zimę to do oleju Bishop's Orginal ,do paliwka Skydd Black Arrow i pompka z grzałką na krótki obieg.Wracając do tematu-ogrzewanie na niebieski,silnik na 5 minut i ogrzewanie na czerwony.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

termostatyczny wyłącznik ? co to bo brzmi jak typowe pseudotechnicznereklamowe hasło :P

wiem, właśnie pytam o płytkę sterownika na wymianę, taniej mnie wyjdzie zrobienie własnego uk. sterującego tym w trybie serwisowym tyle że nie szybciej ale bym miał zegarek i wszystkie inne wymarzone funkcje.

nie mam czasu zbudować ale zrobiłem sobie na szybko prosty uk (analogowy bez procka) do włączania wentylatora kabiny powyżej pewniej temp. płynu oraz wyłączania po przekraczeniu temp w kabinie, ale w lato nie pamiętam, aw zimę za zimno żeby grzebać w aucie i jakoś brak entuzjazmu do roboty mnie ogarnął wiec sobie tak działa na 2 przyciski .. 1-grzanie, 2-pompa obiegu - to mi daje funkcję ogrzewania i dogrzewacza.

nie znajdziesz do tego ogrzewania sterownika z nastawa, nawet nie szukaj. ale moge cie pocieszyc ze ma ono w sobie termostat który zwolni obroty przy 75stopniach a wyłaczy ogrzwanie przy 80stopniach

muszę wstawić po prostu płytkę od takiego co jest pełnym ogrzewaniem tu raczej nie ma filozofii, przecież te piece różnią się tylko w zasadzie elektronika, nie rozumiem czemu nie znajdę nie mówię o zegarku, bo to inna sprawa, niestety to kosztowna zabawa

to wiem, po prostu zabezpieczenie przed przegrzaniem,

już kiedyś myślałem żeby wywalić termistor który siedzi w sterowniku i wstawić inny który go oszuka i zrobi to samo przy 30..35 chyba że można go przeprogramować, muszę podłączyć pod kompa i sprawdzić ?

jak dasz rade wymienic ten czujnik teperatury na inny do 35 c to daj znac, to całkiem dobry pomysł z przeprogranowaniem to raczej nieda rady bo to zwykły termik.

tam jest termistor, soft sprawdza jaka temperatura i robi co trzeba,

co to termik w/g ciebie ?

no to mówię, termik to dla mnie termostat bimetaliczny,

a nie masz jakiś po psutych płytek ? sterownika ? bo mojego nie chce mi się teraz rozdłubywać

wiesz co tak sobie mysle jak by go zastapic innym który miałby ten sam opór po nagrzaniu do 35 jak oryginalny przy 80 to mysle ze by dało rade oszukac sterownik ale mysiały by miec ten sam opór równiez przy niskich teperaturach bo mogłoby nie właczys podgrzewacza ( on sie chyba właczy jak nieprzekroczy kikiejs teperatury ale nie jestem pewien czy merc to ma) co do popsutych płytek to troche lipa bo wiekszosc wysyłamy na regeneracje lub skup do jakiejs firmy pod wrocławiem. na stanie raczej niemam nic uszkodzonego co by pasowało.

no przecież o tym właśnie mówię, tylko myślę nad układem trosze bardziej rozbudowanym niż inny termistor żeby zmienić ch-ke temperaturową tak żeby był dłuższy przedział pracy z mniejsza mocą.

dogrzewacz włącza się jak jest mniej niż -5 ale od tego jest inny czujnik

nie próbowałem ale termo testem nie da się przestawić tego ? ja nie mam teraz warunków do takich zabaw, jakbym miał piec na biurku jak przy instalacji to mógłbym walczyć.

teraz poluje na suche ON

Edytowane przez hugh_h