Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Skrzynia biegów

Gość Bombel84

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Moją Micrą od momentu zakupu przejechałem 700km i po dzisiejszej dłuższej trochę trasie (100km) postanowiłem Was się jednak o coś zapytać.

Chodzi o skrzynie biegów. Wcześniej jeździłem pierwszą Astrą tam skrzynia chodziła lekko bardzo bardzo.

Jak kupiłem Micre wydawało mi się że skrzynia w niej chodzi ciężko, pomyślałem że pewno to wina Astry i braku przyzwyczajenia.

Jednak po przejechaniu dzisiaj 100km normalnie w prawej ręce mam zakwasy.

1 bieg - wbija się w miarę spoko

2 bieg - dość dobrze ale trzeba mocniej pociągnąć

3 bieg - tutaj jest największy problem gdyż po sprowadzeniu z jedynki czy 2 drążek nie wraca do pozycji neutralnej tylko lekko do środka ale dosłownie 2 cm może i aby wrzucić 3 trzeba machnąć drązkiem w prawo a potem wbijać 3

4 bieg - wchodząc z 3 na 4 trzeba dość porządnie pociągnąć aby weszła (ostatnio prowadziła moja żona to przy paru próbach skrzynia zacharczała - zresztą powiedziała że więcej tym autem nie pojedzie ;)

5 bieg - tutaj raczej problemów nie ma też trochę ciężko ale do przeżycia

Luz - tutaj moim skromnym zdaniem jest najgorzej, zrzucanie biegu do luzu jest ok jednak zawsze aby upewnić się czy luz wszedł macham drążkiem raz w lewo raz w prawo jednak u mnie jeszcze skrajnie w lewo nie ma za dużego problemu jednak w prawo to już trzeba przyłożyć sporo siły i mam wrażenie jak by coś blokowało drążek.

Co to tym myślicie ?

Pozdrawiam

teflon w prowadnicach ścisnęło, sucho się zrobiło i coraz ciężej chodzi

MacGayver

czy chodzi Ci o linki? W k11 nie ma linek tylko bezpośrednie połączenie drążkiem wybieraka. Obstawiam raczej problem z mechanizmem wybieraka. Bombel84 zapraszam do mnie. Przyjrzymy się usterce. Jak co to PW. A tu opiszemy rozwiązanie problemu.

• 4 miesiące temu...

Witam wszystkich uzytkownikow forum!

Micra po lifcie 2002 rok   silnik CGA3 1.4i  skrzynia manual.

Zna ktos moze oznaczenie tej skrzyni ? szykuje sie wymiana  i zaczynam poszukiwania odpowiedniej skrzyni.

Za wszelkie info i pomoc z gory dziekuje!

micra.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...