Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Świeci ciągle kontrolka AIRBAG

Gość zilion89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów:) Mam problem, mianowicie wczoraj po przyjeździe do domu i wyłączeniu auta, po jego ponownym uruchomieniu zapaliła się kontrolka AIRBAG... i nie zgasła, świeci cały czas ciągłym czerwonym światłem. Czytałem na forum, że da się to wykasować, ten błąd ale wtedy gdy kontrolka świeci światłem przerywanym, a nie ciągłym. Nie miałem żadnego zdarzenia drogowego, żadnych ciekawych sytuacji na drodze, z tego co sprawdziłem, pod siedzeniami kostki są połaczone, nie wiem co z tym może być, powiem tylko, że w momencie awarii na dworze było -10stopni, auto nie stoi w garazu tylko pod chmurką, co poradzicie, co mam z tym zrobić, ewentualnie gdzie się z tym udać, a może po prostu można to usunąc samemu?? Znajomy mechanik powiedział, że to z powodu mrozu, ale czemu to nie wiem...

Czy czasami nie siadła obok ciebie osoba znacznej wagi? U mnie w BMW też się zaczęła tak świecić . Też nie wiedziałem co i jak. Suma sumarum okazało się że jak siadł mi (z gestem) na siedzenie pasażera sąsiad słusznej wagi to od tego czasu ciągle paliła się kontrolka AirBag. Paneceum na to okazała się wymiana czujnika Airbaga pod siedzeniem pasażera.

Święcąca się cały czas kontrolka wskazuje na:

1. bezpiecznik poduszek - dolny rząd, czwarty od prawej

2. przerwę na wtyczce przy module pod tunelem centralnym, może coś się tam poluzowało

3. kolizję i wywalenie poduszek - to chyba wykluczamy :-)

Sprawdź wtyczki pod fotelem jak masz jaśki w fotelach , i wykasuj błąd według instrukcji na forum.

Kasowanie błędu AIR BAG

przekrecic kluczyk na ON-wszystko sie pali, silnik nie chodzi,

1. kontrolka AIR BAG zapala sie na 7 sek. czekamy dzielnie i uwaga gaśnie aby mrugać i wtedy (to jest ta 1 sekunda jak tylko zgasnie z trybu 7 sek)

2. cofamy kluczyk na ACC (pozycja wszystko gasnie ale jeszcze klucza nie wyjmiemy-jest oznaczenie na stacyjce) i liczymy 3 sek., najlepiej 121,121,121 i ponownie kluczyk do przodu na ON (pozycja punkt 1) wszystko sie zapala

3. czekamy, czekamy-lampka AIR pali sie ciagiem i gaśnie i w tym momencie kluczyk na ACC i znowu 121,121,121 (w myslach oczywiscie )

4. znowu na ON i powtarzamy punkty 1-2 (czyli zabawa z kluczykiem 3 razy) i teraz

5. cofamy kluczyk do końca czyli na OFF i do przodu na ON i patrzymy a kontrolka AIR po 7 sekundach świecenia ciagiem zapala się duzo wolniej i na dłużej w cyklach co 3 sekundy na czas 1 sek. i to jest radość bo oznacza, że komp. poduszek przeszedł do trybu naprawczego-teraz wypalamy papierosa, usmiechamy sie do siebie :sylwester: i

8. cofamy kluczyk na OFF (jak do wyjecia ale nie wyjmujemy) i

9. dajemy do przodu na ON i patrzymy a tu AIR bAG jak nowy po 7 sekundach gaśni

Już było tyle razy o tym, więc myślę, że nie warto powtarzać się po raz enty

Zamykam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...