Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Błąd sterowania biegu jałowego

Gość Musik90

Rekomendowane odpowiedzi

Mam błąd "Bład sterownia biegu jałowego" lub coś podobnego.

Dane auta:

Nissan Almera

2001 r

330 tys.

1.5 Benzyna + Gaz

Rozrząd (wymiana wrzesień 2012)

Świece i cewki (marzec 2012)

Mój silnik krokowy(stary i aktualnie założony) wygląda następująco:

silnikkrokowystary.jpg

Jak widać ma bardziej rozciągniętą sprężynę. Trzyma obroty, czasem sobie "falną" no ale bez przesady. Gaśnie przy pierwszym odpaleniu jak jest zimny.

Z początku myślałem, że to wina silniczka krokowego. Zakupiłem pierwszy na allegro. Doszedł 14.12.12, dzień później został założony. Obroty wariują od 800 do 1200. Silnik ciepły, adaptacja przepustnicy oraz skasowanie błędów nic nie dało.

Sprężyna króciutka. Zdjęcie poglądowe.

15618358.jpg

Napisałem do sprzedawcy prośbę o przysłanie drugiego silniczka gdyż ten jak wtedy myślałem jest/był walnięty.

Dziś tj. 28.12.12 zawitał kurier z drugim "nowym" krokowcem.

Pojechałem do swojego mechanika podmieniliśmy silniczki. To samo z tym, ze obroty falują od 1500 do 2000. Ponownie silnik ciepły, adaptacja przepustnicy oraz skasowanie błędów nic nie daje. Zdjęcie drugiego.

47497185.jpg

Również zauważcie że sprężyna krótsza niż przy oryginalnym.

Wracam do starego oryginalnego. Obroty w normie ok. 900-1000. Nie falują. Skasowany check. Podejrzewam ze jak jutro odpalę auto to ponownie się pojawi.

Proszę państwa co może powodować palenie się checka z takim błędem??.

• 2 miesiące temu...

czy po wymianie silnika krokowego należy przeprowadzać adaptację przepustnicy?

Witam,

Podpinam sie pod temat. U mnie to samo. Po wystapieniu błedu 505. Wymieniłem dzisiaj silniczek krokowy. I co? problem nie zniknął. Co więcej tak jak napisałes obroty falują między 1500 a 2000. Co robić?

yyy dziś się dowiedziałem od autoryzowanego serwisu nissana że nie mam silnika krokowego w swoim modelu, za obroty na biegu jałowym odpowiada wyłącznie przepustnica <_<

Witam.

Po użyciu opcji "Szukam" z terminem - Bład biegu jałowego znajdziecie wiele odpowiedzi....

Ja znalazłem coś takiego:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/87999-almera-n16-gasnie-na-biegu-jalowym-na-zimnym-silniku/

Proszę się podłączyć po w/w temat i myślcie.... Przewodni cytat : Ludzie - myślcie - to nie boli.... Ja go przełoże na swoje: Ludzie... użyjcie opcji "Szukaj" - to nie boli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...