Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Alarm niezapiętych pasów.

monikapiotra
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ciepło. Dziś rano jak wracałem z lotniska w czasie jazdy wielokrotnie pojawiał mi sie alarm ZAPNIJ PASY BEZPIECZEŃSTWA ,oczywiście pasy miałem zapiete. Ma może ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny tego błędu? Piotr

Poszukaj na kostkach od czujnika w siedzeniach ,czy coś przypadkiem nie łączy bądź zaśniedziało albo tam gdzie wsadzasz zapinke od pasa.

Witam ciepło. Dziś rano jak wracałem z lotniska w czasie jazdy wielokrotnie pojawiał mi sie alarm ZAPNIJ PASY BEZPIECZEŃSTWA ,oczywiście pasy miałem zapiete. Ma może ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny tego błędu? Piotr

jezeli bezposrednio przed tym obnizales wysokosc siedzenia to masz odpowiedz :thumbsup:

wejść do menu serwisowego i wyłączyć dzwięk nie zapiętych pasów - odznaczyc kwadracik w menu dzwięki i wyjść

A co to MENU SERWISOWE?? Nie miałem przyjemności poznać takiego cuda w mojej WP12...

to wpisz na forum w wyszukiwarke

wlaczasz silnik

przycisk audio off

dusisz i trzymasz przycisk INFO w tym samym czasie krecisz pokretlem volume w prawo ile wlezie az pokaze sie menu serwisowe

wchodzisz i wylaczasz pasy

i wychodzisz

powodzenia

Wiem co to jest menu serwisowe, wchodziłem tam ale opcji odznaczenia tego beep'a nie ma.

• 2 tygodnie później...

u mnie jest tak: jak pika jestem w stanie to wylaczyc poprzez odznaczenie znaczka , ale zauwazylem ze po ponownym uruchomieniu auta znow pika po przekroczeniu jakiejs tam predkosci ... , mozesz jeszcze zapiac pas na sucho lub wlozyc sam sledz od pasow jak tak bardzo nie lubicie jezdzic w pasach

u mnie jest tak: jak pika jestem w stanie to wylaczyc poprzez odznaczenie znaczka , ale zauwazylem ze po ponownym uruchomieniu auta znow pika po przekroczeniu jakiejs tam predkosci ... , mozesz jeszcze zapiac pas na sucho lub wlozyc sam sledz od pasow jak tak bardzo nie lubicie jezdzic w pasach

ale temat jest generalnie o tym ze alarm pika MIMO zapietych pasow.

Edytowane przez wlad69

to w takim razie odlacz kostke pod siedzeniem od czujnika siedzenia

u mnie pomoglo[tak jak doradzalem koledze-zalozycielowi watku] podniesienie nieco siedziska kierowcy do gory.

• 1 rok później...

WItam,

ponawiam temat, czy możliwe że moja P12 nie ma czujnika niezapiętych pasów pasażera? Pod siedzeniem są co prawda 2 luźne wtyczki a jak pasy są niezapięte to pokazuje jeden wielki znak niezapiętych pasów na wyświetlaczu bez rozgraniczania czy to kierowca czy pasażer. Jak pasażer nie zapnie to nie wyje i nic się nie pokazuje.

U mnie (WP12 2004 1.9dCi) też tak jest - tylko kierowca ma sprawdzane pasy. Swoją drogą pod siedzeniem pasażera są takie same kostki i przewody. Szukam sposobu jak w ogóle zmostkować ten układ (wyłączyć), tak żeby komputer myślał ZAWSZE, że pasy są zapięte. Próbowałem wypiąć jedną wtyczkę, ale to nic nie dało. Skończyło się to tym, że nawet jak zapiąłem pasy, to w menu POZOSTAŁ ten błąd WYPIĘTEJ WTYCZKI i zalecało mi udanie się do serwisu. Nie udało się tego tak po prostu skasować, dopiero w necie znalazłem jakiś sposób z przekręcaniem kluczyka.

Wie ktoś jak sprawnie ominąć to zabezpieczenie? Jeżdżę z pasami zapiętymi, ale wkurza mnie to, jak nawet chcąc przestawić samochód na parkingu, muszę zapinać te pasy bo wyje 2 - 3 minuty niemiłosiernie.

Okej, dzięki za potweirdzenie.

A z menu serwisowym próbowałeś? tam jest ikonka do zaznaczania czy ma wyć czy nie jak nie zapniesz pasów.

Edytowane przez tomasz600

Okej, dzięki za potweirdzenie.

A z menu serwisowym próbowałeś? tam jest ikonka do zaznaczania czy ma wyć czy nie jak nie zapniesz pasów.

A u mnie ta ikonka na przykład nie działa. Wyje tak czy siak.