Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Alarm niezapiętych pasów.

monikapiotra
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A to u mnie też tak jest ale jest zaznaczone w razie wypadku, podobno niektórym działa. Może zadziała w autach przed liftem albo przed 2005r kiedy sygnał nie był obowiązkowy tylko lampka na desce.

Edytowane przez tomasz600

• 3 miesiące temu...
Gość Jakub Sperka

Witam wszystkich. 

Właśnie kupiłem sobie P12, 2002 rok, 1,8 benzyna, sedan. Mój ojciec ma diesla w hatchbacku. U niego jak nie zapnie pasów wyje czujnik, u mnie tylko świeci lampka. Wchodziłem z menu serwisowego ale opcje są nieaktywne. 

Ktoś ma jakiś pomysł ? 

W nowym menu serwisowym nie da się  wyłączyć  tej opcji.. Mówię oczywiście o autach po lifcie...

• 2 tygodnie później...

Ja mam idealne rozwiazanie tego problemu.

Załatwiasz sobie końcówkę od pasów bezpieczeństwa i tu uwaga nie noże być to pas z tylnej kanapy, ten środkowy. Odcinasz końcówkę. Zapijasz ta końcówkę w pasy i tyle. Komputer nie sygnalizuje już o braku zapiętych pasów...

Brawo Carlos. A przy zderzeniu komputer myśli że masz zapięte pasy bezpieczeństwa, odpala poduszkę i łamie Ci krękosłup. Zastanówcie się zanim takie bzdury napiszecie następnym razem.

Po to to jest, że trzeba zapinać i tyle. Ale nie - Polak musi po swojemu.

W tym wątku nie chodziło o bezpieczeństwo tylko wyłączenie sygnału dźwiekowego, nic więcej.

Nie zmienia to faktu że Twój sposób na wyłączenie jest najgorszym z możliwych. Są ludzie którzy nie są świadomi tego, że jak piszczy alarm niezapiętych pasów poduszka powietrzna jest nieaktywna. Przy zderzeniu nie odpali więc jest duża szansa że się co najwyżej potłuczesz twarzą o kierownicę. Jak wepniesz taką klamrę komputer myśli że za kierownicą siedzi istota inteligentna i jak przydupi w drzewo należy ją ratować odpalając poduszkę. Zderzenie + odpalona poduszka + niezapięte pasy oznacza na 99% śmierć na miejscu, bo ślizgając się po poduszce powietrznej ładujesz głową w górny słupek przedniej szyby. Jak wspomniałem wcześniej - kręgi połamane i papa. Tyle Cię widzieli.

Więc jak piszesz że znasz genialne sposoby, pisz także czym ten geniusz grozi, bo za chwilę może się okazać że ktoś kto poszedł za Twoją poradą, nigdy więcej nie zajrzy na to forum, bo go wśród żywych już nie będzie.

Ja wiem że na forach różni ludzie różne bzdury piszą, ale Ciebie akurat miałem za rozsądnego człowieka do tej pory.

Edytowane przez PawelSalata

• 2 tygodnie później...

Podpinajac pod temat pasów.
Gdzie szukac przyczyny, ze po stronie pasazera nie wlacza sie kontrolka informujaca o nie zapietych pasach?
Sam sygnal dzwiekowy jest , zarowka sprawna (zamienialem miejscami)

• 3 lata później...

Jeśli by ktoś jeszcze szukał. W mojej WP12 czujnik pasów zaczął piszczeć w trakcie upałów, mimo zapiętych oczywiście pasów. Pomogło podniesienie fotela, jak na początku wątku polecano. :)