Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Webasto - pytanie do hugh_h

kylo_k2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

hugh byłem na twojej stronie poświęconej pracy przy D21 i mam pytanie co do Webasto.

Założyłeś webasto analogowe od merca (jaki model mercedesa?) jak rozwiązałeś temat pompy obiegowej i wentylatora nagrzewnicy, jak to pogłączyłeś?

hmm no proszę mam prywatna wiadomość w głównym dziale :)

prawdę mówiąc to wole tak bo prv dostaję już całkiem sporo ciągle ktoś o coś pyta ....

o webasto pisałem już ... gdzieś

webasto jest .. nie wiem od jakiego mercedesa i jest to dogrzewacz a nie ogrzewanie, i trudno mówić o sterowaniu analogowym ponieważ ten pin do sterowania jak w ogrzewaniu to go nie ma :)

dogrzewacz nie ma sterowania pompa obiegową i o ile mi wiadomo temperaturą,

normalnie dogrzewacz włącza się jak temperatura jest poniżej 5°C i wyłącza sam przy 85°C chyba...

sterowanie jest zrealizowane na 2 przyciskach

1 - włącza webasto, poprzez oszukanie że temperatura spadła poniżej 5°C, odpalam przez sygnał czujnika temperatury,

2 - włącza pompę obiegową oraz przez przekaźnik zasilanie wentylatora kabiny - o ile będzie włączony na któryś z biegów

taki połączenie pozwala mi a) włączyć 1 podczas pracy silnika i dogrzać go B) włączyć ogrzewanie postojowe bez nawiewy lub c) z nawiewem, wyłaczam sam jak mi za ciepło lub już szyby się odmrożą :)

schemat tez chyba jest na stronie,

jak są pytania to proszę o konkretne żebym nie musiał elaboratu produkować :)

Edytowane przez hugh_h

Jeśli chodzi o model mercedesa to W210.Czy w tym modelu były też cyfrowe tego nie wiem,mój jest analogowy.Zakupiłem taki dogrzewacz .Pompę i dmuchawę można uruchomić przez przekażniki.Jeszcze nie zakładałem tego do samochodu,ale sprawdzałem na podłodze w garażu i wszystko działa.

Jeśli chodzi o model mercedesa to W210.Czy w tym modelu były też cyfrowe tego nie wiem,mój jest analogowy.Zakupiłem taki dogrzewacz .Pompę i dmuchawę można uruchomić przez przekażniki.Jeszcze nie zakładałem tego do samochodu,ale sprawdzałem na podłodze w garażu i wszystko działa.

Sprawdzenie Webasto na podłodze nie zawsze jest prawidłowe gdyż np: nie masz zamontowanego kompletnego układu wydechowego co jest bardzo istotne przy pracy Webasto .

A co do pytań odnośnie z jakiego modelu sa stosowane zabrane czy też przemontowane jest to właściwie nie istotne bo są to piece dość uniwersalne zarówno w Mercedesie czy też w BMW magą być zastosowane te same rożnicę stanowi tylko sposób podpięcia do sieci zarówno elektrycznej jak i wodnej .

Edytowane przez Starosta159

Zgoda można uruchomić każdy piec lub prawie każdy.Myślę że przyznasz mi rację że koszt uruchomienia pieca cyfrowego jest wyższy od uruchomienia pieca analogowego.Piec kupiłem to i sprawdziłem,żeby mieć pewność że działa.Pytanie było z jakiego modelu mercedesa.Dzisiaj wiem więcej że piece analogowe były montowane w starszych modelach W210.

Sprawdzenie Webasto na podłodze nie zawsze jest prawidłowe gdyż np: nie masz zamontowanego kompletnego układu wydechowego co jest bardzo istotne przy pracy Webasto .

co jest tak ważnego w tym układzie wydechowym bonie widzę problemu ?

te same model często pracują ze zwykłym kawałkiem rury albo z tłumikiem - a samemu piecykowi to raczej nic nie przeszkadza ma obieg wymuszony

no to fakt przy długim będzie przeszkadzać ale to dopiero po długim czasie pracy anie ze na podłodze w garażu się zapcha.

ja mam kawałek rury karbowanej co kupiłem z webasto i tyle, bardziej mnie martwi filtr powietrza, którego nie mam tylko kawałek pianki w rurze dolotowej, webastowe filtry powietrza jak zresztą wszystko webastowe są strasznie drogie, myślałem że jakiś zwykły tani stożkowy zaadaptować co ?

W żadnej np ciężarówce nie stosowane są żadne filtry i chodzą takie ogrzwania kilka godzin na dobę .A co do wydechu w trakcie prób jest istotny gdyż przy nie szczelnej komoze spalania odpali bez wydechu ale gdy zalozysz wydechowych to wejdzie w tryb awarii

pewnie tak, nie wiem ja tam się nie znam, po prostu wymyślam co mam zrobić jak mi brakuje wiedzy do realizacji zadania to ja zdobywam tyle ile potrzeba :)

webasto działa i jest ok, oczywiście zmieniając sterowanie i mając regulację temperatury było by lepiej ale ... jakoś czasu brak na zabawę a funduszy na firmowy zestaw tym bardziej

ja po prostu jak pisałem mam dogrzewacz, jeden chwila na odpalenie i założyłem w jedno popołudnie,

mowie że czasu zajmie żeby je przerobić i sterować własnym zegarkiem