Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

liser91
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż jak w temacie, mam problem z xenonami.

W jednym problem polega na tym, że reflektor normalnie działał, wszystko ok, no i nagle umarł. Co może być tego powodem? Np. zapłonnik?

Natomiast drugi ma problem taki że trzeba nieraz włączyć i wyłączyć światła mijania z 3-4 razy, zanim się odpali. Co może być tego przyczyną? W tym przypadku podejrzewam padającą przetwornicę wytwarzającą za mało prądu (nie wiem czy napięcie, czy natężenie, bo na elektryce się w ogóle nie znam :)). Ten problem mam już od dawna ale nic z tym nie robiłem, no ale skoro i tak trzeba się wziąć to warto zrobić obydwa bo niedługo zostanę bez świateł mijania :D.

A, i jeszcze jedno - jeśli chodzi o same żarniki to powiem szczerze, że ich nie podejrzewam, gdyż obydwa świecą (świeciły) prawidłowo, barwa światła też w jak najlepszym porządku.

Z góry dzięki za pomoc :)

jednak obstawiał bym kończące się żarniki

jak świecą jednakowo to może też być cewka, u mnie za każdym razem przed tym jak jeden z żarników padł świecił bardziej ciepłym światłem (nawet czerwonym)

Witam, otóż jak w temacie, mam problem z xenonami.

W jednym problem polega na tym, że reflektor normalnie działał, wszystko ok, no i nagle umarł. Co może być tego powodem? Np. zapłonnik?

Natomiast drugi ma problem taki że trzeba nieraz włączyć i wyłączyć światła mijania z 3-4 razy, zanim się odpali. Co może być tego przyczyną? W tym przypadku podejrzewam padającą przetwornicę wytwarzającą za mało prądu (nie wiem czy napięcie, czy natężenie, bo na elektryce się w ogóle nie znam :)). Ten problem mam już od dawna ale nic z tym nie robiłem, no ale skoro i tak trzeba się wziąć to warto zrobić obydwa bo niedługo zostanę bez świateł mijania :D.

A, i jeszcze jedno - jeśli chodzi o same żarniki to powiem szczerze, że ich nie podejrzewam, gdyż obydwa świecą (świeciły) prawidłowo, barwa światła też w jak najlepszym porządku.

Z góry dzięki za pomoc :)

żeby mieć pewność ze to żarnik to zamień żarniki miejscami i zobacz czy ta dolegliwość przeniosła się na drugą strone

Niestety przetwornice są zamontowane pod reflektorem i jeśli masz opuszczony zderzak to cała woda z drogi leci w nią. Żeby się do niech dostać musisz zdjąć zderzak lub mocować się od nadkola i odkręcić bok zderzaka, żeby wyjąc lampę. Za pozycja jest przykręcony śrubą do blachy błotnika.

Jak pisał Oskar sprawdź żarniki a potem nabądź na szrocie używaną przetwornicę i sprawdź.

W mojej pływała woda.

Raczej nie żarniki, kumpel ma to samo w mondeo mk3 i mu raz się załączy raz nie... posprawdzaj dobrze kable lubi tam być syf. Zderzaka nie zdejmiesz od boku możesz próbować odkręcić z jednej strony ale i tak spinki środkowe lepiej rozepnij, będziesz wiedział że ich licho nie trafi i będzie więszka możliwość manewrowania. Zobacz czy na mocowaniu żarówki d2r ( xenenou) nie "dokleił" się aluminiowy o-ring... daj znać jak efekty. Przełącznika świateł raczej nie obstawiamy skoro mówisz że tylko jeden żarnik się nie włącza.

Sorry teraz doczytałem że chodzi o oba to raczej marna szansa że obie przetwornice poszły na raz pewnie przewód zasilający któryś gdzieś nie łączy, albo kończy się włącznik od świateł

Edytowane przez Pilot9314

• 2 tygodnie później...

Sprawa rozwiązana, zjarany żarnik.

A kwestia drugiego - kilka razy trzeba było włączać dlatego, że żarnik był źle wsadzony do zapłonnika ;)

wymień odrazu 2 zarniki w innym przypadku każdy bedzie swiecił inną barwą swiatła

Wystarcza na wypalenie się żarnika do zakładanej ciepłoty barwy.

Jak kombinowałem u siebie ze światłami i kupiłem taki sam żarnik Philipsa to świecił prawie identycznie jak stary. Więc myślę, że niewiele potrzeba na wypalenia się żarnika.

Edytowane przez jwa

u mnie trwało to znacznie dłużej 2-3 miesiące....zalezy jeszcze jak dużo auto jeździ na światłach miesiecznie jak prawie non stop to i miesiac moze wystarczy jak mniej to i poł roku.......

ja raz kombinowałem ale nie podobało mi sie, że to aż tak długo trwa, następnym razem jak jeden mi sie przepalił to kupiłem 2 nowe

To tylko potwierdza, że jest mitem konieczność wymiany obu żarników jednocześnie. Pod warunkiem posiadania dwóch takich samych firm i ciepłot barwy.