Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z szybą kierowcy

icer_pzn

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno stałem się posiadaczen Navary D40 z 2007 roku. kilka dni temu odkryłem problem z działaniem szyby kierowcy. Otóż tak:

- włączony samochód, włączona blokada szyb - szyba kiedowcy ani pozostałe nie działają

- włączony samochód, wyłączona blokada szyb - szyba kierowcy nie działa, reszta tak

- wyjęty kluczyk ze stacyjki - szyba kierowcy działa, reszta nie

- samochód zamknięty - szyba kierowcy działa, reszta nie.

Czy ktoś może mi coś poradzić? Będę wdzięczny.

Coś namieszane w elektryce. Moim zdaniem szyby nie powinny działać po wyjęciu kluczyka. Wygląda jakby szyba kierowcy dostawała zasilanie bokiem i to jeszcze po wyłączeniu stacyjki (i tylko wtedy). Proponuje zajrzeć do manuala serwisowego i zbadać schemat instalacji do szyb, później rozebrać drzwi i zobaczyc co tam namieszane, ewentualnie oddać do elektryka.

Patrol, kolega mówi generalnie o działaniu szyby, a nie tylko o automatycznym otwieraniu/zamykaniu.

• 8 miesięcy temu...

Jutro, a w sumie dziś będę walczył z problemem. Dla chętnych zamieszczam instrukcje servisową do szyb: https://dl.dropbox.com/u/7147449/PWC.pdf

problemem okazał sięjeden z kabelków dochodzących do przełączników w drzwiach kierowcy. Po przekręceniu stacyjki podawał zasilanie, a do działania szyby potrzebna była masa - tak więc masa porzyczona z lini zasilania i po problemie. Dla ułatwienia kabelek charakterystyczny - cieńszy od wszystkich.

• 4 miesiące temu...

Mam pytanie do alkaspaw.

Navara D 40 2007 r model 2008.

Po wąłczeniu zapłonu szyba kierowcy opada i nie reaguje na sterowanie.

Pozostałe szyby działają ze stanowiska kierowcy bezbłędnie tylko ta od kierowcy jest głucha

Po jakimś  czasie po przejechaniu paru kilometrów z opuszczoną szybą lub po kilku lub kilkunastu minutach postoju z pracującym silnikiem wszystko wraca do normy i funkcjonuje.

Pytania do alkaspaw

Co to może być za przyczyna.

Czy da się wymienić tylko przycisk tej jednej szyby czy też trzeba wymieić cały przełacznik na wszystkie cztery szyby.

Będę wdzieczny za każdą odpowiedź

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...