Tre Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zostawiłem dziś auto u mechanika, żeby zdjął pokrywę rozrządu i sprawdził, co się da sprawdzić bez wyjmowania silnika. Efekt: nie ma się do czego przyczepić. Zarówno górny, jak i dolny, wewnętrzny łańcuch (tego oczywiście było widać trochę mniej) bez zarzutów, siedzą sztywno. Napinacze dają radę, ślizgi ani obudowa nie są przetarte. Niby tylko jeździć. Kupiłem radyjko. Jeśli chodzi o ten silnik, to chyba jedna z lepszych inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) jasne,że tak,tylko lej jakiś dobry olej markowy,nie jakiś tam polecany,bo ja jeżdżę to i ty lej.minimum półsyntetyk,a co to ma do rzeczy-dobry olej robi tak zwany film olejowy,co zapobiega tarciu i mniej zużywania się części silnika,między innymi i rozrządu.A ja od 110 tyś leję ful syntetyk i dolewam mixolu, lub syntetycznego oleju do kosiarek,do paliwa i jestem zadowolony z silnika mojej Ali Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Datex Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Niewiem jak w waszych 2.2Di ale w dCi producent zaleca olej 10w40 półsyntetyk I ja wychodzę z założenia że jednak producent wie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 może i wie lepiej,Teraz w nowych autach zaleca producent wymianę oleju,co 25,30 lub 50 tyś.(pomijam ciężarówki)O co chodzi?A olej np 5w-30,minerał niby na bazie syntetycznej,czyli ma jakieś tam dodatki ulepszające,dopóki silnik nowy to do końca gwarancji i na wyciągu z starych szmat będzie pracował,a potem właściciel auta będzie się bujał z naprawami i becelował niezłą kasę.Myślę,że lepiej lać dobry olej i wymieniać max,co 15 tyś,a notabene pół syntetyk jest dobrym olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tre Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Właśnie, olej to kolejna rzecz, którą planuję robić, chociaż wymieniany był we wrześniu po zakupie i nie nakręciłem nawet dychy. Ale nie wiem co było nalane, niby jakiś mobil z beczki 10W40. Teraz wydaje mi się trochę rzadki na bagnecie. Rozważam Valvoline Durablend, nie Maxlife, bo nie widzę, żeby cokolwiek ubywało obecnego oleju (za to ubywa gdzieś trochę płynu chłodniczego ale olej jest czarny). A maxlife niby ma dodatki uszczelniające - może najpierw spróbuję bez. A obydwa oleje nie różnią się za bardzo jeśli chodzi o parametry, podobna lepkość itd. Sporo widzę dobrych opinii o tej marce na forum, stąd właśnie takie moje nastawienie. A Na stronie Valvoline jest lista partnerów handlowych, jakby ktoś chciał brać z Allegro: http://www.valvolinepolska.pl/s,36,certyfikowani_partnerzy_valvoline.html Swoją drogą swoim poprzednim autem (meganka 1.9DTi) zrobiłem grubo ponad 100 tys na mineralnym 15W40 Elf Turbo Diesel, bo taki był lany przez poprzedniego właściciela (niby już poniżej 100k przebiegu!). Zmieniałem co 10k. Ale to działało! I w 40st upale w Grecji, full obciążenie, górskie drogi, i przy -20st pod blokiem odpalał. Silnik pracował jak pszczółka do samej sprzedaży auta.. Oczywiście do 2.2di takiego bym teraz nie lał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voseba Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 ja leje 10w40 shell helix, wymiana co 10tyś. -30st i auto odpala od pierwszego, prawie 200tyś przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Niewiem jak w waszych 2.2Di ale w dCi producent zaleca olej 10w40 półsyntetyk I ja wychodzę z założenia że jednak producent wie lepiej Zastanawia mnie kolego gdzie to wyczytałeś? Mógłbyś dać jakąś wzmiankę i namiar lub info ?!?!? Nie wiem czy czytałeś jakieś moje posty i np. o olejach również. Prócz tego, gdybyś uzupełnił profil /a masz już postów 93, więc chyba wiesz - Dlaczego Warto Uzupełnić Profil/ wtedy łatwiej by nam wszystkim się komunikowało - bo nie wiemy jaki ty masz silnik, pojemność,moc, rocznik. Ja swojego 2,2 dci, osobiście przyprowadziłem z niemiec i był tam od nowości lany olej Elf 5/30/40 /faktury posiadam, bo od osoby prywatnej/ i ja leje tak nadal. Aktualnie Elf-Evolusion 5/30. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Datex Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Mój błąd, producent zaleca olej 10W-30 do silników turbodoładowanych w klimacie umiarkowanym i zimnym. 5W-30 tylko do temperatury 0* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tre Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Pytanie, co miały na myśli osoby odpowiedzialne za zrobienie i potem tłumaczenie dokumentacji, kiedy pisały "klimat umiarkowany"? Patrząc na diagram, bardziej pasuje 10W-40, ale to tylko teoretycznie Bo np. 5W30 tylko do 0st. 10W-40 ma gwiazdkę, że nie nadaje się do długiej jazdy z wysoką prędkością - ale na naszych drogach i tak się przecież nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Datex Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 5W-20 jest z gwiazdką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tre Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thetokz Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Panowie wiem, że odkopuję ale mam tylko jedno pytanie związane z tematem. Posiadam Nissan'a Almerę N15 99r' Załączam filmik a moje pytanie to: 1) Łancuszek? 2) Jeżeli tak, jak bardzo jest źle?http://www.youtube.com/watch?v=WGDmMavI4z4&feature=youtu.be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Panowie wiem, że odkopuję ale mam tylko jedno pytanie związane z tematem. Posiadam Nissan'a Almerę N15 99r' Załączam filmik a moje pytanie to: 1) Łancuszek? 2) Jeżeli tak, jak bardzo jest źle? Zmień filmik. Nagraj dłuższy i weź pod uwagę strony silnika /lewa,prawa/ jak i dół silnika. Możesz na wolnych jak i na szybkich obrotach. Ten filmik jest krótki i ogólny, nie wiadomo z której strony jest głośniej. Edytowane 3 Czerwca 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thetokz Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zmień filmik. Nagraj dłuższy i weź pod uwagę strony silnika /lewa,prawa/ jak i dół silnika. Możesz na wolnych jak i na szybkich obrotach. Ten filmik jest krótki i ogólny, nie wiadomo z której strony jest głośniej. Uwzględnie rady. Nagrać dwa? Zimny/Ciepły silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Też może być. Gdyż jako zimny-to olej mamy gęsty a części chłodne a póżniej odwrotnie, więc i smaroawnie może być inne. Uzupełnij również profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thetokz Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Panowie, nie wrzucałem filmików gdyż podjechałem do mechanika ... Niestety łańcuszek do wymiany - żeby nie zakładać nowego tematu, Pan konsultant polecił mi do mojej Almerki 75KM 99r' hatchback KAT taki zestawik:http://www.motointegrator.pl/produkty/179212-rozrzad-komplet-kolo-lancuch-osk-ek1038 Chciałbym poznać opinię ekspertów... cena trochę przeraża .. ale co zrobić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi